Milliók menekülnek az évszázad vihara elől – A Milton hurrikán óriási széllel és pusztítással érkezik

Milliók menekülnek és igyekeznek elhagyni Floridát a nyugalom utolsó óráiban, mielőtt az évszázad vihara lerombolná az állam partvonalát – a csapdába esett helyiek és a nyaralók azt mondták, már túl késő menekülniük a Milton hurrikán elől.

A Milton hurrikán az évszázad vihara lehet - illusztrációForrás: 12019/Pixabay

Milliók menekülnek az évszázad vihara elől, ami óriási pusztítást hoz – A Milton hurrikán

Az állam visszatartja a lélegzetét, miközben az 5-ös kategóriájú Milton hurrikán pusztít Tampa régiójában a mai nap folyamán, és az előrejelzések szerint a 15 méteres áradások és a 175 mérföld/órás szelek szinte biztosan hatalmas földterületeket fognak pusztítani.
Bezárták az iskolai körzeteket és a vállalkozásokat, kötelező evakuálási parancsot adtak ki mintegy hatmillió ember számára, mivel az időjárás-előrejelzések szerint a vihar az egyik legpusztítóbb hurrikán lehet.

Menekülő autók ezrei dugóba kerültek Florida autópályáin a vihar előtt a tömeges kivándorlás közepette, de ma reggel az utakat teljesen üresnek látták, mivel a disztópikus drónfelvételek felfedték, hogyan változtak a városok az államban szellemvárosokká.

Vannak, akik úgy döntöttek, hogy otthonukban maradnak, hogy átvészeljék a vihart, de elemzők és helyi tisztviselők attól tartanak, hogy küzdeni fognak a túlélésért.
Tampa polgármestere, Jane Castor súlyos figyelmeztetést adott választóinak, határozottan kijelentve: "Ha a maradás mellett döntesz... meg fogsz halni."Majd megjegyezte, hogy a városára az előrejelzések szerint 4,5 méteres viharhullám elég mély ahhoz, hogy egész házakat víz alá merítsen, és arra a következtetésre jutott: „Tehát ha a házadban vagy, akkor lényegében az egy a koporsó lesz."

A Miltont eredetileg első kategóriájú viharnak minősítették, amikor az előrejelzők először riasztották a hétvégén, miután Mexikót erős széllökések és áradások sújtották.
De az intenzitása azóta csak nőtt, a tisztviselők egyik napról a másikra kijelentették, hogy a Milton ötös kategóriájú viharrá vált, amely akár 175 mérföld/órás szélsebességet is okozhat Tampában.

Evakuálásra szólítják fel a lakosságotForrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images/Joe Raedle

Pusztító hurrikán

„A Milton még mindig viszonylag kompakt hurrikán, de a szélmező mérete várhatóan tovább növekszik, ahogy Floridához közeledik" - közölte a National Hurricane Center.
„Valójában a hivatalos előrejelzés azt mutatja, hogy a hurrikán és a trópusi vihar erejű szelek mérete nagyjából megkétszereződik, mire a partot eléri."

Florida kormányzója, Ron DeSantis vasárnap 51 megyére kiterjesztette a rendkívüli állapot kihirdetését, és azt mondta, hogy a floridaiaknak több áramkimaradásra kell felkészülniük, ügyelve arra, hogy legyen egy hétre elegendő élelem és víz, és készen álljanak az útra.

Eközben Florida-szerte több település kijárási tilalmat jelentett be az ott tartózkodók számára, amíg a Milton hurrikán eléri az államot, több városban kijárási tilalmat rendeltek el.

A Milton hurrikán ma este éri el Floridát

Milton hurrikán, amely a mai nap folyamán éri el a partot, mindössze két héttel azután érkezik, hogy a Helene hurrikán megsemmisítette Floridát, és pusztító nyomokat hagyott a szárazföld belsejében egészen az Appalache-hegységig, mintegy 230 ember halálát okozva.

Egy pusztító értékelésben a Miami National Hurricane Center kijelentette: „A Miltonnak megvan a lehetősége arra, hogy az egyik legpusztítóbb hurrikán legyen Florida nyugati és középső részén."
A hurrikán szelei egyre szélesebbre nyúlnak a vihar közepétől, ami jelentősen megnöveli a pusztítási képességét.

A Milton-féle vihar körülbelül 80 mérföldre terjedt ki a vihar szemétől hétfőig, és ez szerda reggelre alig több mint 100 mérföldre nőtt.

A Milton pusztító erejére vonatkozó figyelmeztetések azonban a hét folyamán csak még riasztóbbá váltak, mivel a helyi tisztviselők igyekeztek evakuálni a lakosságot, mielőtt a vihar ma este Tampát elérné.

Tegnap este a sofőrök sorban álltak az álló forgalomban, mivel az állam főbb autópályáit mérföldes autósorok tömték el, amelyekkel az emberek megpróbáltak elmenekülni a veszélyvonal elől. Az északi és déli irányú forgalom torlódik, mivel a helyiek az államon kívül és Miamiban keresnek menedéket.

A lakosok igyekeznek védekezni a hurrikán csapásai ellenForrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Lokman Vural Elibol

Az emberek repülővel sem menekülhetnek el a régióból, mivel Tampa és Orlando repülőterei leálltak, és felfüggesztették a járatokat.

A Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Ügynökség (FEMA) egyeztetett DeSantis kormányzóval, és tájékoztatta Joe Biden elnököt arról, hogyan alakította ki az életmentő erőforrásokat.
A FEMA 20 millió ételt és 40 millió liter vizet rakott össze, hogy amikor a hurrikán lecsap, kioszthassák.
Nem mindenki hagyja el az otthonát

Egyes lakosok, akik a kétségbeesett evakuálási felszólítások ellenére úgy döntöttek, hogy a helyükön maradnak, vagy nem tudtak elmenekülni, a pánikrohamok után a boltok polcairól vásárolnak palackozott vizet, WC-papírt és egyéb háztartási cikkeket.

A lakástulajdonosok már védekeznek a tolvajok ellen – a floridai öböl partján, Tampától északra található New Port Richey-ben egy tábla a következő felirattal ékeskedik: „Te zsákmányolsz, ha meglátjuk lövünk".

A Milton olyan erős volt hétfő este, hogy a szakértők a példátlan 6-os kategóriás státusz megszerzését kérték, de a hurrikánt ma kora reggel 5-ös kategóriába sorolták.

Azok, akik még mindig kétségbeesetten szeretnének menekülni és követni az evakuálási parancsokat, azt mondták, túlságosan veszélyes lehetnek az utak, mert a helyi benzinkutakból kifogyott az üzemanyag.
Ron DeSantis kormányzó azonban   biztosította a lakosokat, hogy van elég üzemanyag ahhoz, hogy megszabaduljanak a vihartól és elmehessenek.

Nem mindenki tudja elhagyni az otthonát, a pincékben próbálják átvészelni a vihartForrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images/Spencer Platt

Elönti az árvíz az épületeket

Egyes területeken akár 15 méteres vizet is jósolnak – ami magasabb, mint egy emeletes busz.
A The Weather Channel adásában az árvíz barna hulláma a műsorvezető Stephanie Abrams magasságának kétszeresére emelkedett.

A közelgő katasztrófával kapcsolatban a következőket mondta: „Ezen a szinten az építmények első emeletei teljesen el vannak elöntve, és kevés helyen biztonságos, ha ilyen magasra emelkedik a víz.
„Azt akarjuk, hogy mindenki evakuáljon, ha erre parancsot kap. Ez nem csak egy nyugodt víz – a szárazföld belsejében hullámok lesznek.

Bezártak a repülőterek és vidámparkok is

A Delta Air Lines hétfőn délelőtt 10:30-kor kifogyott a Tampából Atlantába tartó járataiból, és az ügyfeleknek több mint 800 dollárt kellett fizetniük egy Washington DC- be tartó körforgalomért .
Eközben az American Airlines hétfőn 641 és 2400 dollár közötti áron árult járatokat Tampából Atlantába, és mindegyik gépen csak néhány ülőhely maradt.

Florida népszerű úti cél az Egyesült Királyság turistái körében, és évente több mint egymillióan utaznak oda olyan látnivalókért, mint a Disney World.

A Universal Orlando Resort számos eseményt törölt a következő héten – a Volcano Bay holnap és csütörtökön a Halloween Horror Nights mellett zárva tart. Szállodáik továbbra is teljes mértékben működőképesek maradnak. A SeaWorld Orlando azt is közölte, hogy szerdán és csütörtökön bezár.
A vidámparkok csatlakoznak az orlandói nemzetközi repülőtérhez, amely azt mondta, hogy szerda reggel leállítja működését. A repülőtér az ország hetedik legforgalmasabb és Florida legforgalmasabb repülőtere.

A Walt Disney World szerdán szakaszosan, 13 órától bezár. A vidámparkok csütörtökig zárva maradnak, amikor is lehetőség nyílik a délutáni újranyitásra.
Orlando környéke a Disney World, a Universal Orlando Resort és más vidámparkok miatt az Egyesült Államok leglátogatottabb célpontja, amely csak tavaly 74 millió turistát vonzott.

Az október a vidámparkok mozgalmasabb időszakai közé tartozik a Halloweenhoz kapcsolódó ünnepségek miatt, amelyek az elmúlt néhány évtizedben jelentős pénztermelőkké váltak. A Universal Orlando ad otthont a „Halloween Horror Nights"-nak, slasher filmeken és más popkulturális horrorokon alapuló kísértetházakkal, a Disney pedig a „Mickey's Not So-Scary Halloween Party"-val - írja a Dailymail. 

A Helene hurrikán nemrég letarolta Floridát:

 

 

Ezek is érdekelhetnek