Meg fogsz lepődni, hogy mi az a 10 állat, amely a legtöbb embert kórházba juttatja

Meg fogsz lepődni, hogy mi az a 10 állat, amely a legtöbb embert kórházba juttatja, ugyanis csaknem 30 ezer brit került az NHS kórházaiba tavaly a veszélyes állatok, köztük krokodilok, halak és skorpiók által elkövetett állati támadások miatt, és ez csak néhány faj a tettesek közül.

Meg fogsz lepődni, hogy mi az a 10 állat, amely a legtöbb embert kórházba juttatja, például a mérgező százlábú is köztük van - illusztrációForrás: Shutterstock/kooanan007

Ez a 10 állat, amely a legtöbb embert kórházba juttatja

A briteknél történ 30 ezer támadásból több, mint 10 ezret sürgősségi ellátásnak minősítettek, ami azt jelenti, hogy az áldozatoknak sürgős ellátásra volt szükségük az élet vagy a végtagok megmentéséhez.
Az NHS adatai szerint a kutyák voltak a legveszélyesebb állatok Angliában a 2023-2024-ben közel 11 ezer harapást kellett orvosolni. Ebből csaknem 4000 olyan sürgősségi eset volt, amely sürgős orvosi ellátást igényelt.

Veszélyes, egzotikus állatok

De sokkal egzotikusabb, sőt hétköznapibb állattámadók is felelősek voltak a britek kórházba küldéséért, krokodilok, halak és még ezerlábúak is. Az ember legjobb barátja után a nem mérgező rovarok harapásai és csípései voltak a következő legnagyobb okok arra, hogy a britek állatokkal kapcsolatos kórházi ellátásra szoruljanak.

A hátborzongató csúszómászók ebbe a csoportjába olyan állatok tartoznak, mint a pókok, kullancsok és bogarak, tavaly több mint 6000 embert szállítottak kórházba, ezek fele sürgősségi eset volt.

Míg az NHS-adatok nem részletezik a pontos orvosi okot, amiért az embereknek ilyen körülmények között ápolásra volt szükségük, az allergiás reakciók fő okai lehetnek annak, hogy általában kisebb betegség miatt kórházi ellátásra van szükségük.

Az állati támadások tekintetében a harmadik helyen az „egyéb emlősöknek" nevezett széles csoport végzett az NHS adataiban.

Sok a mérges pókcsípés miatti kórházi kezelés is - illusztrációForrás: Ltshears-Trisha M Shears/Wikipedia

Támadnak a háztáji állatok

Közel 5000 britnek volt szüksége kórházi ápolásra az állatok azon csoportja miatt, amelyek közé tartoznak a tanyasi kedvencek, például a tehenek és a lovak, valamint néhány házi kedvenc, például görények és macskák. Ezek közül az esetek közül csak körülbelül egyet minősítettek vészhelyzetnek.

Hét britnél diagnosztizáltak egészségügyi problémákat, miután egy krokodil vagy aligátor megharapta őket, az egyik sürgősségi eset volt. Egyetlen krokodilfaj sem őshonos a Brit-szigeteken, ami azt jelenti, hogy ezek az incidensek valószínűleg azokhoz az emberekhez kapcsolódnak, akik állatkertben vagy vadon élő állatokkal együtt dolgoznak vagy látogatnak el a hüllőkhöz.

Krokodil leginkább állatkerti dolgozókat harap megForrás: Pixabay/RoyBuri

Egyéb ritka állati támadások történtek még skorpiókkal, trópusi mérges százlábúakkal és ezerlábúakkal, tavaly öten kértek orvosi segítséget. Ezek az események valószínűleg állatkertekkel vagy egzotikus állattulajdonosokkal kapcsolatosak.

Csípős medúzák

Még a víz sem volt biztonságos, mert csaknem 100 britet küldtek kórházba tengeri állatok, például halak harapásai vagy csapásai, illetve egyéb vízi állatok, például medúza csípései miatt.
Eseti alapon a tengeri állatok, például a halak, a cápák és a delfinek bizonyultak a legveszélyesebbnek az Egyesült Királyságban, és több mint a fele vészhelyzetnek minősült.

A portugál gálya egy csípős és veszélyes medúzaForrás: Shutterstock/ Maria Surtu

Nemcsak az állatok, hanem a természet is odacsap

Ezt szorosan követte a méhcsípés, amely komoly veszélyt jelentett az allergiások számára.
További furcsa okok között szerepel, amelyek miatt a briteknek szükségük volt orvosi ellátásra a tavalyi pénzügyi évben, többek között 91 mérgező gombaevés, 14 villámcsapás és négy olyan eset, amikor az embereknek vulkánkitörés után volt szükségük segítségre – írja a Dailymail.

Az alábbi videóban egy szakértő megmutatja, hogyan védekezzünk kutyatámadás esetén:

 

 

Ezek is érdekelhetnek