A cápatámadás után ékszert készített a karjába szorult fogakból

A 20 éves Angus Kockott, a francia polinéziai Mangareva szigete mellett búvárkodott, amikor megtámadta egy szürke szirtcápa. A férfi élete csak egy hajszálon múlt, majd a cápatámadás után ékszert készített a karjába szorult fogakból.

A cápatámadás sekély vízben történt - illusztrációForrás: Shutterstock/ Eric Carlander

Félelmetes cápatámadás a sekély vízben

A sekély vízben egy 2,5 méteres szürke szirtcápa egy rémálomszerű forgatókönyv szerint rátámadt és elkapta a karját. Ám Angus gyorsan reagált, és előhúzott a zsebéből egy 4 hüvelykes pengét, amelyet búvárkötelek vágására használt, és a cápa kopoltyújába szúrta. Ezzel arra kényszerítve a vérszomjas fenevadat, hogy elengedje a karját.

Angus ezután biztonságba úszott, mielőtt egy sürgősségi katonai repülőgépet hívtak volna, amely a legközelebbi kórházba szállította, ahol életmentő hatórás műtétet hajtottak végre rajta.

A cápa éles fogai elvágták Angus karjának két fő idegét, valamint néhány inat. Bőr- és idegbeültetést végeztek rajta – a sérült végtagból több fogat és fogtöredéket is eltávolítottak.

Angus májusban vitorlázott egy barátjával, és akkor történt a cápatámadás, amikor szétváltak és szabad merülésben búvárkodtak. Amikor meglátta a cápát, sikerült kinyújtania a karját, hogy megvédje a fejét és a nyakát, amikor az felé úszott.

Angus elmesélte a The Sun napilapnak a horrorisztikus megpróbáltatásait: Amikor a cápa megharapott, nem volt időm pánikba esni – egyszerűen cselekedned kell, ilyen helyzetekben bőven van benned adrenalin. Először hatalmas fájdalmat éreztem – tényleg azt hittem, hogy elveszítem a karomat. Látni azt a cápát közvetlenül azelőtt, hogy megharapott volna, félelmetes pillanat volt. Az első reakcióm az volt, hogy a késemet olyan keményen beledöftem a cápa kopoltyújába, amilyen erősen csak tudtam. Csak egy kis kés volt, de nagyon örülök, hogy aznap nálam volt. Miután elengedte a karomat, nem láttam semmit, kivéve egy hatalmas vértócsát magam körül, de sikerült felállnom egy zátonyra. A karom szó szerint vért lövellt – úgy nézett ki, mint egy lecsupaszított dobverő."

Angus Kockott búvár a cápatámadás után ékszert készített a karjába szorult szürke szirtcápa fogakból - illusztrációForrás: Shutterstock/ Rob Atherton

Felépülés a balesetből

Angus a búvár szemüvegét kötözte a karja köré rögtönzött érszorító gyanánt. A barátja segített neki eljutni egy közeli városba, Rikiteába, mielőtt a tahiti Taaone Kórházba szállították volna.
Három hét után hazarepült Kelet-Londonba, majd Dél-Afrikába további kezelésre.

A karjában lévő idegeket teljesen elvágta a cápa foga, ezért alig mozgott vagy érzett valamit.
Bőrátültetést kapott a bal combjából, és egy idegátültetést a sarka hátsó részéből.

„Ha nem blokkoltam volna a karommal a cápát, a nyakamba harapott volna, amit biztosan nem éltem volna túl. Az is szerencse, hogy nem jött vissza, mert egy újabb rohamot már nem tudtam volna kivédeni. Biztosan elvéreztem vagy megfulladtam volna."

Élet a cápatámadás után

A támadást élete „meghatározó élményeként" jellemezte - és egy mementóként azt akarta, hogy a cápa fogaiból fülbevaló legyen. „Meghatározó élmény volt az életemben, ezért készítettem fülbevalót a fogaiból."

Annak ellenére, hogy sok úszó legrosszabb rémálmát szenvedte el, Angus nem haragszik a cápákra, és azt mondja, nagyon vágyik arra, hogy visszatérjen a vízbe, és folytassa az edzést a vitorlás karrierje érdekében.

„Az volt a feltételezésem, hogy területvédelmező ösztön volt, amiért nem lehet hibáztatni az állatot. Az ideg- és bőrbeültetésem után jól gyógyulok, napról napra jobban vagyok."

Angus az Instagram csatornáján számol be a balesetről és a felépüléséről, amelyet IDE KATTINTVA nézhetsz meg.

Az alábbi videóban többet is megtudhatsz a szürke szirtcápákról:

 

 

Ezek is érdekelhetnek