A halálos Marburg-vírus Európában is megjelent?

Két napja számoltunk be róla, hogy kitört a halálos Marburg-vírus járvány Ruandában. Az ebolánál is rosszabb vérzéses betegség most lehet, hogy Európában is felütötte a fejét, ugyanis két embert vittek kórházba Németországban Marburg-vírus gyanújával.

A halálos Marburg-vírus, ami az ebolánál is rosszabb, most talán Európában is megjelent - illusztrációForrás: Shutterstock/V9

A halálos Marburg-vírus Európában is megjelent?

A német nagyváros hatóságai szerint az érintettek egyike egy ruandai kórházban dolgozott, ahol a Marburg-vírussal fertőzötteket is kezeltek.

A két ember szerdára virradóra érkezett repülőn Ruandából Frankfurtba, ahonnan vonattal utaztak tovább Hamburgba. Az utazás során egyikük felhívta az egészségügyi hatóságokat, mivel attól tartott, hogy megfertőződhetett egy trópusi betegséggel. A német tűzoltóság szerint influenzaszerű tünetekre és enyhe rosszullétre panaszkodott, láza nem volt.

Az illetékes hamburgi egészségügyi hatóság elrendelte a két ember azonnali elkülönítését és kórházba szállítását.

Elővigyázatosságból elkérték a vonaton azoknak az utasoknak az elérhetőségét, akik kapcsolatba kerülhettek az érintettekkel, de karantén elrendelésének egyelőre nem látták szükségét.

A Marburg-vírus terjedése

A németországi Marburg városáról elnevezett, az ebolához hasonló, vírus, amelyet 1967-ben fedeztek fel, miután kutatás céljára szánt kísérleti majmokkal behurcolták azt Marburgba, közeli érintkezés révén terjed a fertőzöttek testnedvei által vagy fertőzött felületeken, például ágyneműn keresztül – írja az MTI.

A Marburg egy orthomarburgvírus, amely természetesen előfordul a gyümölcsdenevérekben. Ugyanabba a családba tartozik, mint az ebola vírus. Kezelés, orvosi ellátás híján a fertőzés az esetek akár 88 százalékában végzetes lehet. A fertőzés lappangási ideje 2-21 nap. Nem egy levegőben terjedő vírus, mint a koronavírus, így ez egy kicsit könnyebbé teszi az ellenőrzést - mondják szakértők.

Marburg-vírus ellen jelenleg nincs oltásForrás: Wikipédia/Content Providers(s): CDC/ Dr. Erskine Palmer, Russell Regnery, Ph.D.

A Marburg-vírus tünetei

Akár három hétig is eltarthat a tünetek kialakulása, miután valaki ki volt téve a vírusnak.
A betegség általában bőrkiütéssel és lázzal kezdődik. Az emberek hányhatnak, súlyos fej- és izomfájdalmaik lehetnek. Súlyos esetekben a fertőzött egyének az orrból, az ínyből és a szemből vérezhetnek, a belső vérzés pedig véres hányásban, vizeletben és székletben nyilvánul meg. A súlyos vérveszteség sokkot és halált okozhat. A betegségre jelenleg nem létezik oltás.

Ruandában nemrég tört ki Marburg-járvány. Sabin Nsanzimana egészségügyi miniszter szerint eddig tízen hunytak el a kórban és október 1-ig összesen 29 fertőzést erősítettek meg. A jelenleg kezelés alatt álló 19 személy túlnyomó részben egészségügyi dolgozó, akiket karanténba helyeztek.

A veszélyes Margurg-vírusról az alábbi videóból tudhatsz meg többet:

 

 

Ezek is érdekelhetnek