Kitört a halálos Marburg-vírus járvány Ruandában

Kitört a halálos Marburg-vírus járvány Ruandában. A ritka, de halálos vérzéses betegség hasonló az ebolához, de az ebolával ellentétben a Marburgra nincs kezelés vagy oltás, és rendkívül magas, 88%-os a halálozási aránya.

Az ebolánál is rosszabb vírus gyorsan szedi az áldozatait - illusztrációForrás: Shutterstock/ Negro Elkha

Kitört az ebolánál is rosszabb Marburg-vírus járvány Ruandában

Az ország egészségügyi minisztériuma szerint eddig 26-an betegedtek meg, 18-an vannak kezelés alatt, nyolcan pedig meghaltak a járványban.

Az egészségügyi felszerelések küldése mellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hétvégén közölte, hogy hét globális, vérzéses betegségek szakértőjéből álló csapatot küld Ruandába, akik útmutatást tudnak adni a közegészségügyi szakértőknek a helyszínen. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja hétfőn közölte, hogy szakértőket is küld Ruandába, hogy támogassák a szűréseket és az érintkezések nyomon követését.

A CDC közölte, hogy 2002 óta van jelen Ruandában, és szorosan együttműködik az ország egészségügyi rendszerének megerősítésében. A WHO szerint a többi szubszaharai afrikai országtól eltérően, ahol a Marburg-vírus betegséggel küzdöttek, Ruandában erős közegészségügyi rendszer működik.

„Az ország már most is erős a közegészségügyi vészhelyzeti reagálási rendszerével. A WHO szorosan együttműködik a nemzeti hatóságokkal, hogy biztosítsa a szükséges támogatást a folyamatban lévő erőfeszítések további fokozásához" – mondta Dr. Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója.

Dr. Brian Chirombo, a WHO ruandai képviselője vasárnap kijelentette, hogy szerinte az országnak megvan rá a képessége, hogy nagyon gyorsan megállítsa ezt a járványt".

A ruandai egészségügyi minisztérium vasárnap közölte, hogy az emberek folytathatják mindennapi tevékenységeiket, a kormány pedig arra biztatja az embereket, hogy ne essenek pánikba, mivel a tisztviselők úgy vélik, hogy azonosították a betegség összes gócpontját, és megteszik a megfelelő lépéseket a terjedés megakadályozására.

A halálos Marburg-vírus 3D-s illusztrációjaForrás: Shutterstock/Ayhan Turan

A Marburg-vírus terjedése

A vírus az ország 30 kerületéből hétben átterjedt. A minisztérium szerint több mint 100 embert, akik kapcsolatba kerültek fertőzött emberekkel, megfigyelés alatt tartják vagy elkülönítik. A betegek közül sokan egészségügyi dolgozók.

A Marburg egy orthomarburgvírus, amely természetesen előfordul a gyümölcsdenevérekben. Ugyanabba a családba tartozik, mint az Ebola vírus.

A Marburg emberről emberre terjedhet, ha valaki fertőzött személy testnedveivel érintkezik. Az emberek a beteg ruházatának vagy ágyneműjének kezelése után is megbetegedhetnek.

Nem egy levegőben terjedő vírus, mint a koronavírus, így ez egy kicsit könnyebbé teszi az ellenőrzést - mondják szakértők.

A Marburg-vírus tünetei

Akár három hétig is eltarthat a tünetek kialakulása, miután valaki ki volt téve a vírusnak.
A betegség általában bőrkiütéssel és lázzal kezdődik. Az emberek hányhatnak, súlyos fej- és izomfájdalmaik lehetnek. Súlyos esetekben a fertőzött egyének az orrból, az ínyből és a szemből vérezhetnek, a belső vérzés pedig véres hányásban, vizeletben és székletben nyilvánul meg. A súlyos vérveszteség sokkot és halált okozhat.

A tudósok vakcinák és kezelések kifejlesztésén dolgoznak, de jelenleg a szupportív ellátás pihenésből és folyadékbevitelből áll – írja a CNN.

A világ legveszélyesebb barlangjában rejtőzik a Marburg-vírus

Mi is nemrég írtunk egy veszélyes kenyai helyről, a Mount Elgon Nemzeti Parkban található Kitum-barlangról, ami az 1980-as években vált hírhedtté, miután két látogató is elkapta az ott rejtőző Marburg-vírust.

 A veszélyes vírusról az alábbi videóból tudhatsz meg többet:

 

 

Ezek is érdekelhetnek