Az utazás segíthet leküzdeni az öregedés jeleit is, mutatjuk, hogyan

Egy interdiszciplináris tanulmány először alkalmazta az entrópia elméletét a turizmusra, és megállapította, hogy az utazás pozitív egészségügyi előnyökkel járhat, beleértve az öregedés jeleinek lassítását. Tehát, az utazás segíthet leküzdeni az öregedés jeleit is.

Az utazás segíthet leküzdeni az öregedés jeleit is - illusztrációForrás: Shutterstock/ Rido/Shutterstock

Az utazás a megoldás, amely segíthet leküzdeni az öregedés jeleit a az Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatói szerint

Az entrópia perspektívája azt sugallja, hogy a turizmus entrópiaváltozásokat indíthat el, ahol a pozitív tapasztalatok mérsékelhetik az entrópia növekedését és javíthatják az egészséget, míg a negatív tapasztalatok hozzájárulhatnak az entrópia növekedéséhez és veszélyeztethetik az egészséget.

Az öregedés, mint folyamat visszafordíthatatlan. Bár nem lehet megállítani, de lelassítható" - mondta Fangli Hu, az ECU PhD-jelöltje.

Dr. Hu megjegyezte, hogy a pozitív utazási élmények javíthatják az egyének fizikai és mentális jólétét az új környezetnek való kitettség, a fizikai tevékenységekben való részvétel és a szociális interakció, valamint a pozitív érzelmek előmozdítása révén. Ezeket a lehetséges előnyöket olyan gyakorlatok is elismerték, mint a wellness-turizmus, az egészségturizmus és a jógaturizmus.

A turizmus nem csak a szabadidő eltöltéséről és a kikapcsolódásról szól. Hozzájárulhat az emberek testi és lelki egészségéhez is" - tette hozzá dr. Hu.

Utazási terápia: Az óra lassítása

Az utazási terápia úttörő egészségügyi beavatkozásként szolgálhat, ha entrópialencsén keresztül nézzük. A környezet egyik fontos aspektusaként a pozitív utazási tapasztalatok segíthetik a szervezetet az alacsony entrópiás állapot fenntartásában a négy fő rendszerének modulálásával.

A turizmus jellemzően új környezetnek és pihentető tevékenységeknek teszi ki az embereket, az újszerű környezet pedig stimulálhatja a stresszre adott válaszokat és növelheti az anyagcsere sebességét, pozitívan befolyásolva az anyagcsere-tevékenységeket és a szervezet önszerveződő képességeit. Ezek az összefüggések adaptív immunrendszeri választ is kiválthatnak.

Az utazás minden szervünkre pozitív hatást fejt ki - illusztrációForrás: Shutterstock/Setiono Joko Purwanto

Felgyorsul az anyagcsere

Dr. Hu elmondta, hogy ez a reakció javítja a szervezet azon képességét, hogy észlelje és védekezzen a külső fenyegetések ellen.

„Leegyszerűsítve, az önvédelmi rendszer ellenállóbbá válik. A szövetek helyreállítását és regenerációját elősegítő hormonok felszabadulhatnak, és elősegíthetik az öngyógyító rendszer működését. A szabadidős utazás segíthet enyhíteni a krónikus stresszt, tompíthatja az immunrendszer túlzott aktiválódását, és ösztönözheti az önvédelmi rendszer normális működését. A kikapcsolódás potenciálisan oldja a feszültséget és a fáradtságot az izmokban és az ízületekben. Ez a megkönnyebbülés segít fenntartani a szervezet anyagcsere-egyensúlyát és növeli a kopásgátló rendszer hatékonyságát, így a szervek és szövetek alacsony entrópiás állapotban maradhatnak" – magyarázta dr. Hu.

Az utazás olyan fizikai tevékenységeket foglal magában, mint a túrázás, hegymászás, gyaloglás és kerékpározás. A fizikai megerőltetés felgyorsíthatja az anyagcserét, az energiafelhasználást és az anyagcserét, amelyek mind hozzájárulnak az önszervező rendszerek koordinálásához.

Javul az immunrendszer működése

„Az ezekben a tevékenységekben való részvétel erősítheti a szervezet immunműködését és önvédelmi képességeit, erősítve a külső kockázatokkal szembeni ellenálló képességét. A testmozgás javíthatja a vérkeringést, felgyorsíthatja a tápanyagszállítást, és elősegítheti a salakanyagok eltávolítását az aktív öngyógyító rendszer együttes fenntartása érdekében. A mérsékelt testmozgás jótékony hatással van a csontokra, az izmokra és az ízületekre, amellett, hogy támogatja a test kopásgátló rendszerét" – mondta dr. Hu.

Megéri utazni az egészségünk miatt is - illusztrációForrás: Shutterstock

Van negatív oldala is az utazásnak

A másik oldalon a kutatás rámutatott arra, hogy a turisták olyan kihívásokkal nézhetnek szembe, mint a fertőző betegségek, balesetek, sérülések, erőszak, víz- és élelmiszerbiztonsági problémák, valamint a nem megfelelő turisztikai szerepvállalással kapcsolatos aggodalmak.

„Megfordítva, a turizmus magában foglalhat negatív tapasztalatokat, amelyek potenciálisan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, párhuzamosan az entrópia növekedését elősegítő folyamattal. Ennek kiemelkedő példája a COVID-19 közegészségügyi válsága."

Az entrópianövelés elve: Újszerű nézet arról, hogy a turizmus hogyan befolyásolja az emberi egészséget az év elején a Journal of Travel Researchben jelent meg, írja az Edith Cowan Egyetem (ECU) honlapja.

Ha fiatalító utazásra mennél, Bhutan tökéletes választás lehet:

Ezek is érdekelhetnek