Árvíz: Ezek a legfrissebb hírek

Közép-Európa országaihoz hasonlóan Magyarországot is keményen sújtja az árvíz. Mutatjuk a legfrissebb híreket a Duna állásáról, hogy hol tetőzik és hol vonult már el az ár.

Árvíz: Ezek a legfrissebb hírek - A Duna vízállása péntek reggelForrás: Polyák Attila

Árvíz: Ezek a legfrissebb hírek

Komáromnál tetőzött a Duna vízszintje, péntek délutánra érheti el az árhullám Esztergomot

Az előrejelzéseknek megfelelően Komáromnál tetőzik, tetőzött péntekre a Duna, az árhullám halad tovább dél felé, péntek délutánra az árhullám eléri Esztergomot – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 péntek reggeli műsorában.

Siklós Gabriella közölte: nagyjából most 50, vagy e fölött pár centiméterrel alacsonyabb a tetőző vízállás, mint 2013-ban volt.

A legnagyobb kihívást az árvízi jelenségek okozzák a vízügyi szakembereknek, hiszen tetőzés után fakadóvizek, csurgások, buzgárok alakulhatnak ki, ilyenek a Szigetközben – az árhullám levonulása után – gyakrabban előfordulnak, ismertette, hozzátéve: ezeket a szakembereknek sikerült körülvédeniük.

Az OVF honlapján feltüntették az árvízvonal telefonszámát, a vonal 24 órában működik. Itt az aktuális árvizes információkról adnak felvilágosítást, felajánlásokat azonban nem tudnak fogadni és útinformációval sem szolgálnak.

Siklós Gabriella ismételten arra kérte az embereket, hogy ne menjenek az átázott töltésekre, gátakra. A civilek egyrészt akadályozhatják az ott zajló védekezési munkát, valamint további plusz terhelést raknak a töltésekre – írja az MTI.

Az árvíz csütörtökön már ellepte az alsó rakpartotForrás: Origo

Szombaton Vácnál és 

A tetőzés Vácon szombat délelőtt a jelenleginél 28 centiméterrel magasabban, Budapesten pedig szombat este, a jelenleginél 37 centiméterrel magasabban várható. A folyó szintje Budapesten jelenleg 8 méterrel magasabb a megengedettnél.

a Batthyány teret is homokzsákokkal védik az árvíz ellenForrás: Metropol/Máté Krisztián

Az állatokról is gondoskodni kell országszerte

Az állatvédelem is nagy kihívásokkal néz szembe az árvíz miatt. Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztos egész héten járja az országot, azt tapasztalva, hogy minden területen kell a segítség. A hideg, esős időjárás miatt a fecskék kerültek bajba, Esztergomban a Bogáncs menhelyet öntötte el a napokban az árvíz, a Margitszigeten lévő állatkertet is el kell költöztetni, és az ártérben élő haszonállatokról és vadállatokról is gondoskodni kell – írja a Magyar Nemzet.

Élőben nézhető a Duna áradása

A Bálnába kihelyeztek egy online kamerát, ami folyamatosan közvetíti, hogy mi történik a Dunán. Itt nézheted élőben az áradást:

Csehországban már nincs árvízhelyzet, jelentősek a károk

Csehországban minden régióban apadnak a folyók, gyakorlatilag megszűnt az árvízveszély, már csak néhány helyen van magasabb szintű készültség – jelentette pénteken reggel a közszolgálati rádió.

Az árvíz halálos áldozatainak száma hatra emelkedett, az eltűntek száma hivatalosan jelenleg nyolc. Az eltűntek után nagy erőkkel kutatnak. Az észak-csehországi Ústí nad Labemben, az Elba folyóban a rendőrök láttak egy holttestet, de a sebes vízből nem sikerült kifogniuk. Ez azt jelzi, hogy az áldozatok száma valószínűleg nem végleges.

A víz eltűnésével egyre nagyobb mértékben válnak láthatóvá a károk. A hivatalos becslések most már százmilliárd koronás (1500 milliárd forint) kárról beszélnek.

Az egyházak is segítenek az árvíz elleni védekezésben:

 

 

Ezek is érdekelhetnek