Árvíz: Lezárták a Margit-szigetet, a Római-part is veszélyben

Az árvíz miatt teljesen lezárták a Margit-szigetet, nem hajthatnak be személyautók és a BKK járművei sem. A Római-parton több utcát lezártak, mert ellepheti őket a megáradt Duna.

Árvíz: Lezárták a Margit-szigetet, a Római-part is veszélybenForrás: MTI/Kovács Tamás

Árvíz: Lezárták a Margit-szigetet

A Margit-sziget csak az Árpád híd felől, kizárólag gyalogosan közelíthető meg. Csak az árvíz elleni védekezésben résztvevők léphetnek be a szigetre. A lezárást a rendőrség és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársai hajtják végre. Kedden a 26-os busz nem közlekedik, illetve a 4-es és a 6-os villamos a Margitsziget megállóban nem áll meg. A katasztrófavédelem 200 embere segít az árvízvédelemben a szigeten – írja Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebook bejegyzésében.

A Római-part is veszélyben

Alig lehet haladni a Római-parton, akkora a sár, mindenki gumicsizmában jár és akinek a fizikai állapota engedi, részt vesz az árvízvédelemben. Az önkéntesek, és a helyiek közösen rakják meg a zsákokat homokkal. Több utcát lezártak, mert ezeket a Duna néhány órán belül biztosan el fogja árasztani.

Gyorsan emelkedik a Duna vízszintje a Római-partonForrás: Origo/ Kokics Donáta

„Több kocsival is ki kellett állni annak a társasháznak a mélygarázsából, ahol lakom.
Ezután amennyire csak lehetett, a mélygarázs előtti részt homokzsákokkal körberaktuk, a tárolóban pedig minden feltettünk a legfelső polcra, illetve felvittünk a legértékesebbek felvittük a lakásba
– mondja egy fiatal férfi.

Hozzáteszi, hogy ő még szerencsés, az egyik part menti társasház legfelső szintjén lakik, oda nem fog befolyni a víz, a földszintre azonban szinte biztosan igen. „Nagyon félünk, hogy mekkora lesz a kár. Reméljük az áramot időben lekapcsolják. Ha nem, akkor nagy lesz a baj. Az, hogy ki kell festetnünk, nem kérdés".

Ahova tudtak, homokzsákokat pakoltak az árvíz ellenForrás: Origo/ Kokics Donáta

Egy nő, akiknek egy étterme, és egy bicikliüzlete is van a Római-parton, azt mondja, mindent elvisznek, ami mozdítható, csak így tudnak védekezni. „Volt itt 300 kerékpár, 30 hűtő és az élelmiszerek. Ezeket mind most pakoljuk el. Arra számítunk, hogy nálunk a terasz plafonjánál lesz a víz." Abban bíznak, hogy a bolt nem dől össze, ha így lesz kifestetnek, aztán újra nyitnak.

Egy közelben lakó nő azt mondja, ez egy tragédia.
Én 75 éves vagyok, fizikailag nem sokat tudok tenni, de azért ételt mindig viszek le, és ha kell tartom a zsákot. Itt sok régi épület van, attól tartunk, hogy lesz, ami összedől" – olvasható az Origo hasábjain.

Nézd meg az M1 Híradó riportját az árvízről:

 

 

Ezek is érdekelhetnek