Ezek voltak a Titanic hajóroncsához érkező tengeralattjáró legénységének utolsó szavai

Megkezdődött a Titanic szerencsétlenül járt tengeralattjáró-expedíciójának nyilvános meghallgatása, amelynek során öt ember vesztette életét. Többek között az is kiderült, hogy a tengeralattjáró fedélzetén tartózkodóknak mik voltak az utolsó szavaik. 

Mik voltak a Titanic hajóroncsához érkező tengeralattjáró legénységének utolsó szavai?Forrás: AFP/Handout

A tragikus sorsú Titanic hajóroncsához érkező tengeralattjáró soha nem jött fel többet

Az amerikai parti őrség ma, a várhatóan kéthetes meghallgatás első napján bemutatta az animációt, amely a Titan nevű tengeralattjáró útjának vizuális rekonstrukciója szerint a hajó összeomlása előtt történt, nem messze a Titanic hajóroncsától. A felvétel bemutatta, hogy a tengeralattjáró fedélzetén tartózkodó legénység, hogyan kommunikált szöveges üzeneteken keresztül a Polar Prince fedélzetén tartózkodó támogató személyzettel a felszínen.

Megszakadt a kapcsolat, miután a támogató hajón lévők többször is megkérdezték a merülőhajó mélységét és súlyát, miközben az leereszkedett. A Polar Prince ezután többször megkérdezte, hogy a Titan még mindig látja-e a hajót a fedélzeti kijelzőjén. A tengeralattjáró egyik utolsó válasza, amely a süllyedés során szakadozottá vált, a következő volt: „Itt minden rendben". A parti őrség illetékesei a Titan történetével kapcsolatban kijelentették, hogy a hajótestet soha nem vetették alá harmadik fél által végzett ellenőrzéseknek.

A tisztviselők szerint a tengeralattjáró 2022-ben és 2023-ban hét hónapig volt kitéve az időjárás és az elemek viszontagságainak, miközben tárolták. A Titan 2023 júniusában összeomlott a víz súlya alatt, ami világszerte vitát váltott ki a tenger alatti magánkutatás jövőjéről. A dél-karolinai Charleston megyében tartott meghallgatás célja, hogy „feltárja az incidenssel kapcsolatos tényeket, és ajánlásokat dolgozzon ki a hasonló tragédiák jövőbeni megelőzésére" - áll a parti őrség e hónap elején kiadott közleményében.

A Titan tengeralattjáró profilja az OceanGate-tőlForrás: ANP MAG / ANP via AFP

„Nincsenek szavak, amelyek enyhíthetnék a veszteséget, amelyet a tragikus esemény által érintett családok elszenvedtek" - mondta Jason Neubauer a Parti Őrség Vizsgálati Hivatalától, aki a meghallgatást vezette. De reméljük, hogy ez a meghallgatás segít fényt deríteni a tragédia okára, és megakadályozza, hogy hasonló még egyszer megtörténjen".

A halálos áldozatok között volt Stockton Rush, a Titan tulajdonosa, a Washington állambeli OceanGate társalapítója. A vállalat az összeomlás után felfüggesztette működését. A mai napon tanúvallomást tesz többek között az OceanGate korábbi mérnöki igazgatója, Tony Nissen, a vállalat korábbi pénzügyi igazgatója, Bonnie Carl és a korábbi vállalkozó, Tym Catterson. Az OceanGate néhány kulcsfontosságú alkalmazottja nem tesz tanúvallomást, köztük Rush özvegye, Wendy Rush, aki a vállalat kommunikációs igazgatója volt.

Melissa Leake, a parti őrség szóvivője elmondta, hogy a vizsgálóbizottság nem nyilatkozott arról, hogy a folyamatban lévő vizsgálatok során miért nem hívnak be konkrét személyeket egy adott meghallgatásra. Hozzátette, hogy gyakori, hogy a Tengerészeti Vizsgálóbizottság „több meghallgatást tart, vagy további tanúmeghallgatásokat tart összetett ügyek esetén".

A Titanic hajóroncsához igyekeztek a tengeralattjáróvalForrás: OceanGate Expeditions/Facebook

A Titan részben azért vált a tenger alatti kutatók körében vizsgálat tárgyává, mert nem szokványos kialakítású, és mert alkotója úgy döntött, hogy lemond a szokásos független ellenőrzésekről.

A robbanásban meghalt Rush, Paul-Henri Nargeolet veterán Titanic-kutató, apa és fia, a brit-pakisztáni Shahzada Dawood, 19 éves fia, Suleman Dawood; és Hamish Harding brit kalandor. A Titan 2023. június 18-án hajtotta végre utolsó merülését, és körülbelül két órával később elvesztette a kapcsolatot a támogató hajóval. A búvárhajó keresése világszerte nagy figyelmet keltett, mivel egyre valószínűtlenebbé vált, hogy bárki is túlélhette volna a katasztrófát.

A Titan roncsait később megtalálták az óceán fenekén, mintegy 330 méterre a Titanic orrától, közölték a parti őrség tisztviselői. A Titan 2021-ig visszamenőleg is tett utakat a Titanic roncsának helyszínére - írja a Mirror

Nézd meg, hogy fest most a Titanic az óceán fenekén:

 

 

Ezek is érdekelhetnek