Tűz van Csernobil területén

Tűz van Csernobil területén, rengeteg tűzoltó dolgozik a lángok eloltásán a hajdan nukleáris katasztrófa sújtotta szellemváros környékén. Pár napja már fellobbantak a lángok, de most egy új tűzfészek okozza a gondot, amely lángba borította a Csernobil közeli erdőket.

Tűz van Csernobil területén, ahol hajdan nukleáris katasztrófa volt - illusztrációForrás: AFP/Alan Chaves

A kijevi régióban folytatódik a nyílt területen keletkezett tűz elhárítása, jelenleg az ország különböző részeiből érkezett 399 tűzoltó 103 berendezéssel dolgozik a lángok megfékezésén
- írta az ukrán katasztrófavédelem.

Az erős szél miatt a tűz gyorsan terjed új területekre, így erdészeti gépeket, valamint buldózereket és traktorokat is bevontak az oltásba. Viktorija Ruban, a katasztrófavédelem regionális részlegének szóvivője tisztázta, hogy ismét a csernobili zónában ég a növényzet.
"Igen, ez egy új tűzfészek a csernobili zónában. Néhány napja már eloltották a másik tüzet"
- magyarázta.

Szeptember 3-án arról számoltak be, hogy a csernobili övezetben ég az erdő, a tűz akkor körülbelül húsz hektárnyi területre terjedt ki.

A csernobili övezetben, ahol újra fellobbantak a lángok, mostanra több mint 2600 hektárnyi területet borított be a tűz, a radioaktív háttérsugárzás ugyanakkor a hatóságok szerint nem haladta meg a szokásos szintet.A csernobili atomerőmű körül az 1986-os nukleáris katasztrófát követően, amely a Szovjetunió területén több mint 200 ezer négyzetkilométeren radioaktív szennyeződéséhez vezetett, 30 kilométeres zárt övezetet hoztak létre - írja az MTI. 

Ha érdekel, hogyan kezdődött a csernobili nukleáris katasztrófa, nézd meg az alábbi dokumentumfilmet:

 

 

Ezek is érdekelhetnek