A Yagi tájfun több tucat embert ölt meg Vietnámban, Kínában és a Fülöp-szigeteken

A Yagi tájfunt, Ázsia idei legerősebb viharát vasárnap trópusi viharrá minősítették vissza, miután az előzetes jelentések szerint több tucat embert ölt meg Vietnámban, Kínában és a Fülöp-szigeteken. A vietnámi meteorológiai ügynökség vasárnap adta ki a leminősítést, de figyelmeztetett az áradások és földcsuszamlások folyamatos veszélyére, mivel az elmúlt évtizedek legerősebb vihara nyugat felé halad.

A Yagi tájfun több tucat embert ölt meg Vietnámban, Kínában és a Fülöp-szigetekenForrás: AFP/Nguyen Nguyen

A Yagi tájfun több tucat embert ölt meg

Szombaton a Yagi megzavarta az áramellátást és a távközlést Vietnám fővárosában, Hanoiban, kiterjedt áradásokat okozott, fák ezreit döntötte ki és házakat rongált meg.

A kormány szerint a vihar legalább három halálos áldozatot követelt a 8,5 milliós Hanoiban. A jelentések szerint eddig tizennégy ember halt meg Vietnámban, köztük négyen egy földcsuszamlásban Hoa Binh tartományban, Hanojtól mintegy 100 kilométerre délre.

Egy 53 éves motoros meghalt, miután egy fa rádőlt az északi Hai Duong tartományban - jelentette az állami média. Legalább egy holttestet találtak a tengerben a tengerparti Halong város közelében, ahol egy tucatnyi ember eltűnt a tengerben.

A Yagi tájfun a helyi hatóságok legutóbbi tájékoztatása szerint négy ember életét követelte a dél-kínai Hainan szigetén. A Fülöp-szigeteki polgári védelmi hivatal vasárnap 16-ról 20-ra emelte a halálos áldozatok számát, 22 embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Az emberek és a hatóságok eltakarítják a Yagi tájfun okozta károkatForrás: AFP/Nhac Nguyen

Villámárvizek kockázata

Miután szombat délután partot ért Vietnámban, a Yagi 4 méteres hullámokat keltett a part menti tartományoknál, ami kiterjedt áram- és távközlési kiesésekhez vezetett, ami megnehezítette a kárfelmérést - közölte a kormány.

A meteorológiai ügynökség figyelmeztetett, hogy továbbra is fennáll a „villámárvizek veszélye a kisebb folyók és patakok közelében, valamint a meredek lejtőkön bekövetkező földcsuszamlások veszélye az északi hegyvidéki területeken" és a tengerparti Thanh Hoa tartományban.

Vasárnap reggel visszatért a viszonylagos nyugalom Hanoiba, ahol a hatóságok siettek megtisztítani az utcákat a városközpontban és más városrészekben szétszóródott kidőlt fáktól – írja a CNN.

A vihar feldúlta a várost. Fák dőltek az emberek házaira, autóira és az utcán lévő emberekre" - mondta Hoang Ngoc Nhien 57 éves hanoi lakos.

Kínában is jelentős károkat okozott és emberéleteket követelt a tájfunForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Zhang Liyun

Hanoi Noi Bai nemzetközi repülőtere, Észak-Vietnám legforgalmasabb repülőtere vasárnap nyitotta meg újra kapuit, miután szombat reggel bezárt.

Hainanban az előzetes becslések szerint jelentős gazdasági veszteségek és széles körű áramkimaradásokat tapasztaltak - közölték a katasztrófavédelmi hatóságok.

Nézd meg a BBC riportját a Yagi tájfun pusztításáról:

 

 

Ezek is érdekelhetnek