4 éves kislányt ragadtak el a farkasok, elsősorban a gyerekek a célpontjaik

4 éves kislányt ragadtak el a farkasok, elsősorban a gyerekek a célpontjaik: Sandhya az indiai Uttar Pradesh államban lévő vályogkunyhója előtt aludt augusztus 17-én éjjel, amikor egy áramszünet sötétségbe borította a falut. „A farkasok a villanyoltás után két perccel támadtak. Mire rájöttünk, mi történik, már el is vitték őt" - emlékszik vissza az édesanyja, Sunita.

4 éves kislányt ragadtak el a farkasok, elsősorban a gyerekek a célpontjaik - illusztrációForrás: Facebook/Gruppe Wolf Schweiz

Gyerekeket ragadtak el a farkasok

Sandhya holttestét másnap találták meg a cukornádültetvények között, mintegy 500 méterre az otthonától. A hónap elején egy szomszédos faluban a nyolcéves Utkarsh egy szúnyogháló alatt aludt, amikor édesanyja észrevette, hogy egy farkas kúszik be a kunyhójukba.
„Az állat előugrott az árnyékból. Azt kiáltottam: 'Hagyjátok békén a fiamat!' A szomszédaim berohantak, és a farkas elmenekült" - meséli az anya.
Április közepe óta farkastámadások tartják rettegésben mintegy 30 falut Bahraich körzetben, a nepáli határ közelében. Kilenc gyermeket és egy felnőttet ragadtak el és öltek meg a farkasok. A legfiatalabb áldozat egy egyéves kisfiú volt, a legidősebb pedig egy 45 éves nő. Legalább 34 másik személy megsérült.

Félelem a farkasoktól

Az érintett falvakat félelem és hisztéria kerítette hatalmába. Sok falusi házban nincs zár, a gyerekeket bent tartják, és férfiak járőröznek éjszaka az utcákon. A hatóságok drónokat és kamerákat vetettek be, csapdákat állítottak fel és petárdákkal ijesztették el a farkasokat. Eddig három farkast fogtak be és helyeztek át állatkertekbe.

Az ilyen ember elleni támadások rendkívül ritkák, és a legtöbbször veszettséggel fertőzött farkasokról van szó, amely egy vírusos betegség, amely a központi idegrendszert támadja meg. A veszett farkas jellemzően többször támad anélkül, hogy felfalná az áldozatot.

A Norvég Természetkutató Intézet jelentése 2002 és 2020 között 21 országban - köztük Indiában 489 farkastámadásról számolt be. Ezek közül csak 26 volt halálos kimenetelű. Mintegy 380 embert veszettséggel fertőzött farkasok támadtak meg. Észak-Amerikában az elmúlt 50 évben mindössze két megerősített, farkasokkal kapcsolatos halálos áldozatot követelő eset volt - mondta Dave Mech, a farkasok viselkedésére szakosodott neves amerikai biológus a BBC-nek. Ez annak ellenére történt, hogy Észak-Amerikában mintegy 70 000 farkas él.

Miért támadnak a farkasok emberekre Bahraichban?

Bahraich egy folyó és erdők közé ékelődött terület, ami már régóta a farkasok hagyományos élőhelye. A Ghaghara folyó árterében fekvő, 3,5 millió embernek otthont adó körzet szezonális áradásoknak van kitéve. A monszunok alatti heves esőzések és áradások drasztikusan megváltoztatták a tájat. A megduzzadt folyó elárasztotta az erdőket, ami a farkasokat élelem és víz után kutatva elűzheti. Az indiai farkasok fekete bakot, csinkarát (indiai gazella) és nyulat zsákmányolnak.

„Az éghajlatváltozás egy fokozatos folyamat, de az áradások a farkasok élőhelyének megzavarásához vezethetnek, ami az emberi települések felé kényszeríti őket élelem után kutatva" - mondja Amita Kanaujia, a Lucknowi Egyetem Vadvilágtudományi Intézetének munkatársa.

Általában éjszaka támadnak a farkasok - illusztrációForrás: Pixabay/mohamed_hassan

Miért elsősorban a gyerekek a célpontjaik?

Az 1996-ban Uttar Pradesh tartomány falvaiban történt farkastámadások során nagyszámú gyermek halt meg. Ezekben a szegény indiai falvakban a jószágokat gyakran jobban védik, mint a gyerekeket. Amikor egy éhes farkas, aki nem talál zsákmányállatot és nem fér hozzá a haszonállatokhoz, könnyű célpontnak tekinthet egy magányos gyermeket. „Sehol máshol a világon nem tapasztaltunk olyan hullámszerű farkastámadásokat, amelyek gyermekek ellen irányultak volna" - mondta Yadvendradev Jhala, egy vezető indiai tudós és természetvédő.

A mostani farkastámadások Uttar Pradeshben valószínűleg a negyedik ilyen hullámhoz tartoznak négy évtized alatt. 1981-82-ben Biharban a farkastámadások legalább 13 gyermek életét követelték. 1993 és 1995 között újabb 80 gyermeket támadtak meg, ezúttal a régió Hazaribagh körzetében, a feltételezések szerint öt farkasfalka.
A leghalálosabb eset 1996-ban történt nyolc hónapon át, amikor Uttar Pradesh több mint 50 falujában legalább 76 gyermeket támadtak meg, 38 halálos áldozatot követelve. A gyilkosságok azután szűntek meg, hogy a hatóságok 11 farkast megöltek. A média „emberevő" farkasoknak nevezte őket.

A legtöbb támadás éjszaka történt, a falvak szívében a szabadban alvó gyerekeket vitték el. Az áldozatokat gyakran nyílt területeken, például tanyákon vagy réteken találták meg.
Az 1996-os farkastámadások a mai Bahraichhoz hasonlóan a folyópartokhoz közeli falvakban történtek, amelyeket rizs- és cukornádültetvények és mocsaras ligetek vettek körül. Mindkét esetben zsúfolt falvakról és nagyszámú, szegény földműves családból származó, kiszolgáltatott gyermekről volt szó, ami növelte a kockázatot.

Nem világos, hogy a mostani farkastámadásokat egy falka vagy egy magányos egyed követte el - illusztrációForrás: facebook.com/zoodes3vallees

Nem világos, hogy a folyamatban lévő támadásokat magányos farkas vagy falka követte-e el. Jhala úr a farkasok tanulmányozásával eltöltött 30 év alapján úgy véli, hogy valószínűleg egyetlen farkas - mint 1996-ban - felelős a mostani gyilkosságokért. A falusiak arról számoltak be, hogy napközben egy öt-hat farkasból álló csoportot láttak a földjeiken, míg a túlélő nyolcéves Utkarsh édesanyja azt látta, hogy egyetlen farkas hatolt be a házába, és támadta meg a fiát.

Évszázadokon át békésen éltek együtt az emberek és a farkasok Indiában, köszönhetően a pásztorkodó közösségek hagyományos toleranciájának - mondják a vadvilág szakértői. Ez a hosszú ideje tartó együttélés tette lehetővé a farkasok fennmaradását a gyakori konfliktusok ellenére, különösen a jószágok miatt. Az idők azonban megváltoztak, és a közelmúltban megnövekedett támadások új aggodalmakat keltettek.

Magyarországon is vannak farkasok, néz meg a vadkamera felvételein, hogyan hívják a fajtársaikat éjszaka:

 

 

Ezek is érdekelhetnek