Támad az agyevő amőba! Újabb tinédzser életét követelte

Az agyevő amőba újabb tinédzser életét követelte Pakisztánban, Karacsi városában. Ez már a negyedik agyevő amőba (Naegleria fowleri) fertőzés volt ebben az évben. Magyarországon is jelen van a kórokozó.

Támad az agyevő amőba! Újabb tinédzser életét követelte - illusztrációForrás: Shutterstock/Shutterstock AI

Legutóbb egy 19 éves férfi hunyt el Karacsi keleti kerületében. A fiatal férfit hiába kezelték egy magánkórházban, szeptember 2-án belehalt a ritka, de halálos betegségbe.

A páciens 2024. augusztus 18-án kezdett el tüneteket mutatni, köztük lázat, fejfájást és hányingert. Augusztus 21-én került kórházba, az agyevő amőba jelenlétét pedig augusztus 25-én erősítették meg. A kiterjedt vizsgálatok ellenére kiderült, hogy a páciensnek nem volt a közelmúltban nyílt vízzel kapcsolatos tevékenysége. Egyetlen vízzel való érintkezése az otthoni rutinmosás (wuzu) volt, és esetenként egy közeli mecsetben került kapcsolatba vízzel.

Ez a szerencsétlen eset a negyedik bejelentett agyevő amőba fertőzés Karacsiban ebben az évben. Korábban további megbetegedésekről számoltak be Korangiban, Malirban és Quaidabadban.

A rettegett agyevő amőba korábban Pakisztán különböző régióiban is életeket követelt, csak tavaly legalább 10 halálesetet jelentettek. A fertőzés továbbra is rendkívül halálos, a halálozási arány körülbelül 98 százalék.

Az egészségügyi hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy maradjanak éberek és tegyenek megelőző intézkedéseket a fertőzések kockázatának csökkentése érdekében – írja a Dentalnews.

Magyarországon is jelen van az agyevő amőba?

Az egysejtű legnagyobb európai pusztítása a hatvanas években történt, 1962 és 1965 között 16 ember vesztette életét Csehországban, miután ipari hűtővízzel szennyezzett forrásban fürdödtek.
A kutatók szerint a kontinensünkön eddig 25 igazolt Naegleria fowleri fertőzés történt – írja a Mandiner.

Az extrém meleg nyári időjárás Magyarországon is mind gyakoribb, így álló- és áramlóvizeink jelentősen felmelegszenek – mondta Török Júlia Katalin, az ELTE Biológiai Intézetének egyetemi adjunktusa, aki szerint mivel az agyevő amőba az Antarktisztól eltekintve a világ minden táján előfordul, hazánkban is mindenképpen jelen kell, hogy legyen. Eddig Csehországban,  Belgiumban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban is történtek végzetes kimenetelű fertőzések.

 Ha többet szeretnél tudni az agyevő amőbáról, nézd meg az alábbi videót:

 

 

Ezek is érdekelhetnek