Tragédia: Két ember is belefulladt a Balatonba a napokban

Két idős ember is belefulladt a Balatonba a napokban: kedden egy idős asszony testét találták meg Balatonkenesénél, szerdán pedig több napos keresés után egy idős férfi holtteste került elő Zamárdinál. Idén már 9 áldozatot szedett a magyar tenger.

Tragédia: Két idős ember is belefulladt a Balatonba a napokban - illusztrációForrás: Kővári Zsolt Facebook oldala

A lebegő holttestről érkező bejelentést Orbán Zoltán, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. A vízirendőrök  azonnal odasiettek, de már csak a 94 éves helyi asszony holttestét tudták partra vinni. Azt nem lehet tudni, hogy mi történt, így a tragédiát általános közigazgatási rendtartás keretében vizsgálja a rendőrség.

Még augusztus 26-án este Alsóörsön egy idős férfi ment úszni a hullámzó Balatonba, a strand zárása után, de eltűnt. Azóta sem találták, pedig nagy erőkkel, rendőrhajókkal, helikopterrel is keresték. A 86 éves helyi férfi biciklijét és a ruháját megtalálták a parton. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság azt közölte érdeklődésünkre, hogy Zamárdinál, 11 óra 30 perckor bukkantak az idős férfi holttestére a Klapka utcai strand közelében, a parttól 800 méterre. A vízbefulladás körülményeire közigazgatási eljárásban igyekeznek fényt deríteni – írja a Sonline.

Idén már 9 ember fulladt a Balatonba

Mi is beszámoltunk a szomorú hírről, miszerint július 12-én egy férfi Fonyódnál, az 50 centiméteres vízben vesztette életét és hiába érkezett mentőhelikopter, így sem tudták visszahozni az életbe.
Június végén Szigligetnél egy középkorú férfi fulladt a Balatonba, miközben a matracon besodródott feleségét próbálta meg kimenteni. Június 15-én pedig egy külföldi fiatalt nyeltek el örökre a hullámok. Július közepén pedig egy idős hölgy a lánya és a férje szeme láttára fulladt a Balatonba.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE (VMSZ) civil szervezet azt tanácsolja, hogy mindenki a saját és a környezetükben tartózkodók biztonságára ügyelve strandoljon. Azt javasolják, hogy aki a Balatonon strandol, töltse le a BalatonHelp alkalmazásukat, melyen keresztül a leggyorsabban tudják riasztani őket.

Biztonságos strandolás

Vannak bizonyos fürdőzési tanácsok, amelyeket nem árt betartanunk:

  • Felhevült testtel ne ugorjunk bele a vízbe, hanem fokozatosan locsolva magunkat szoktassuk hozzá a testünket a hőmérséklet különbséghez.
  • Soha nem ugorjunk fejest semmilyen vízbe, mert nem tudhatjuk, hogy milyen mély, vagy rejtőzik-e valami tárgy, például szikla a víz alatt.
  • Ha nem tudunk úszni, ne menjünk mély vízbe és ne feküdjünk fel matracra, amit besodorhatnak a hullámok és kerüljük a vízibiciklizést is.
  • Alkoholos befolyásoltság, vagy egyéb tudatmódosító szerek hatása alatt ne strandoljunk.
  • Lehetőleg többen menjünk fürdeni és figyeljünk egymásra.
  • Viharban ne merészkedjünk vízbe, mert elsodorhatnak a hullámok és a villámcsapás esélye is megnő, amelyet jól vezet a víz.

 A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, nézd meg milyen felülnézetből:

 

 

Ezek is érdekelhetnek