Földrengés volt Kréta szigetén

A magyar turisták körében is népszerű Kréta szigetét közepes, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg az athéni földtani intézet szerint.

Földrengés volt Kréta szigetén - illusztrációForrás: Shutterstock/Georgios Tsichlis

Egyelőre áldozatokról, illetve károkról nem érkeztek jelentések a helyi idő szerint szerda este fél nyolckor történt földmozgást követően.

Az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC), amely 5,1-re tette a földmozgás erejét, honlapján arról számolt be, hogy annak fészke 10 kilométer mélyen volt Réthimno kikötővárosától 44 kilométerre dél-délnyugatra – írja az MTI.

Idén több földrengés történt világszerte

A földrengések világszerte gyakori és természetes jelenségek, ahogy a Föld kőzetlemezei vándorolnak és elcsúsznak egymáson. Mi is beszámoltunk róla, hogy augusztusban Horvátországban, Kapronca közelében földrengés volt, a 4,4 erősségű rengést Magyarország déli részein is érezni lehetett. Szerencsére komoly károk és személyi sérülés nem történt.

Augusztus elején pedig egy Los Angeles-től nem messze történt földrengésről számoltunk be, amely 5,2-es erősségű volt. Kaliforniában gyakoriak a földrengések, nem egyszer pusztító erővel sújtanak le a városokra. Szerencsére ezúttal jelentős károk nem keletkeztek.

Május elején Horvátországban a Richter-skála szerinti 4,3-as erősségű földrengés volt, melynek epicentruma Slunj, magyar nevén Szluin településtől 15 km-re délre volt. Az erős rázkódás csak néhány másodpercig tartott, és még a fővárosban, Zágrábban is érezték.

Montenegrót pedig márciusban 5.4-es magnitúdójú földrengés rázta meg a bosznia-hercegovinai határ közelében. Magyarországon is érezni lehetett a földmozgást.

Szerencsére a fentebb említett földrengésekben személyi sérülés nem történt és jelentős anyagi kár sem keletkezett, ám ez nem mindig van így. Nézd meg az alábbi videót a pusztító földrengésekről:

 

 

Ezek is érdekelhetnek