Turistákra omlott egy jégbarlang Izlandon, egy ember meghalt

Egy külföldi turista meghalt Izlandon, miután a csoportjukkal egy gleccsernél tett látogatás során rájuk omlott egy jégbarlang. Egy másik turista megsérült, akit kórházba szállítottak, de nincs életveszélyben. Két másik turistát még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Turistákra omlott egy jégbarlang Izlandon, egy ember meghalt - illusztrációForrás: Shutterstock/Maridav

Beszakadt a jég vasárnap, amikor a 25 fős csoport a vezetőjükkel együtt egy jégbarlangot látogatott meg. A hatóságok nem sokkal vasárnap 15 óra előtt kaptak hívást az omlásról. A mentőszolgálat munkatársai kézi erővel próbálták megmenteni az eltűnteket.

„A körülmények nagyon nehezek a terepen" - mondta Sveinn Kristján Rúnarsson helyi rendőrfőnök. „A gleccserbe nehéz felszerelést eljuttatni... Rossz a helyzet. Mindent kézzel végeznek." Vasárnap 200 ember dolgozott a mentési munkálatokon. A mentők a nehéz körülmények miatt hétfő reggelig felfüggesztették az eltűntek keresését a Breidamerkurjökull gleccseren. Az izlandi televízióban Rúnarsson főfelügyelő elmondta, hogy a rendőrség nem tudta felvenni a kapcsolatot a két eltűnt személlyel.

Az összes érintett külföldi turista volt, semmi sem utal arra, hogy a barlangba történő kirándulásnak nem lett volna szabad megtörténnie. „A jégbarlangi túrák szinte egész évben zajlanak" – mondta a rendőrfőnök.
Tapasztalt és erős hegyi vezetők vezetik ezeket a túrákat. Bízom ezekben az emberekben, hogy felmérik a helyzetet, hogy mikor biztonságos és mikor nem. De ennek ellenére bármi megtörténhet, mert ezek természeti képződmények".

A turisták egy barlangszájak közötti szakadékban álltak, amikor egy jégfal beomlott.
A Breidamerkurjökull egy gleccsernyelv, amely a Vatnajökull gleccsertől a Jökulsárlón lagúnáig húzódik. A gleccsernyelv híres jégbarlangjairól, amelyekbe túrákat szerveznek – írja a BBC.

A klímaváltozás is hozzájárulhatott ahhoz, hogy turistákra omlott egy jégbarlang Izlandon:

 

 

Ezek is érdekelhetnek