Videó: Kitört egy vulkán Izlandon

Csütörtökön kitört egy vulkán Izland délnyugati részén. Ez december óta a hatodik kitörés, melynek során a vulkán vörösen izzó lávát és füstöt szórt a légkörbe. A hasadék teljes hossza közel 4 kilométer volt, és mintegy 40 perc alatt 1,5 kilométerrel hosszabbodott - közölte a vulkánok megfigyelésével megbízott izlandi meteorológiai hivatal.

Kitört egy vulkán IzlandonForrás: Anadolu via AFP/Salvatore Allegra

A Reykjanes-félszigeten lévő vulkánról készült élő közvetítéseken izzó, forró láva lövellt fel a földből, amelynek élénksárga és narancssárga színei éles kontrasztot alkottak a sötét éjszakai égbolton.

„A hatás a kitörés helyszínének közelében lévő lokális területre korlátozódik. Nem jelent életveszélyt, de a közeli területet evakuálták" - közölte az izlandi külügyminisztérium.

A láva nem áramlott a közeli Grindavik halászváros felé, amelynek közel 4000 lakosát november óta többnyire evakuálták. A kitörés a Sylingafell hegységtől keletre fekvő Sundhnukar krátersoron történt, részben átfedésben a Reykjanes-félszigeten a közelmúltban történt többi kitöréssel, egy olyan vulkáni rendszerben, amelynek nincs központi krátere, hanem óriási repedések megnyitásával tör ki.

A vizsgálatok szerint a föld alatt magma halmozódik fel, ami újabb vulkáni tevékenységre való figyelmeztetést adtak ki az izlandi fővárostól, Reykjaviktól délre fekvő területen.

A legutóbbi kitörés a Reykjanes-félszigeten, ahol mintegy 30 000 ember, vagyis az ország lakosságának közel 8%-a él, június 22-én ért véget, miután 24 napon keresztül olvadt kőzetet okádott.

A kitörések jól mutatják, hogy a közel 400 000 lakosú szigetország milyen kihívásokkal néz szembe, mivel a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a Reykjanes-félszigeten évtizedekig vagy akár évszázadokig ismétlődő kitörések várhatók.

Mesterséges gátakat építettek, hogy a lávafolyamokat a kritikus infrastruktúrától, köztük a Svartsengi erőműtől, a Kék Lagúna szabadtéri gyógyfürdőtől és Grindavik városától távolabb tereljék.

A reykjavíki Keflavik repülőtér a honlapján közölte, hogy a járatok nem érintettek, de a közeli Kék Lagúna geotermikus luxusfürdő és szálloda közölte, hogy evakuálta a vendégeit.
A Reykjanes-félsziget vulkánkitörései úgynevezett hasadékkitörések, amelyek általában nem zavarják a légi közlekedést, mivel nem okoznak nagy robbanásokat vagy jelentős hamu szóródását a sztratoszférába.

Izland több mint 30 aktív vulkánnal büszkélkedhet, ami az észak-európai szigetet a vulkánturizmus elsődleges célpontjává teszi - írja a CNN. 

Nézd meg videón, ahogy kitört egy vulkán Izlandon:

 

 

Ezek is érdekelhetnek