Már Ázsiában is megjelent a majomhimlő

Thaiföld bejelentette az első megerősített majomhimlő (mpox) fertőzés új, potenciálisan halálosabb törzsének megjelenését. Ez az első eset Ázsiában, és a második Afrikán kívül.

Már Ázsiában is megjelent a majomhimlő - illusztrációForrás: Shutterstock/ Lightspring

A thaiföldi járványügyi minisztérium szerint a fertőzött, 66 éves európai férfi augusztus 14-én egy meg nem nevezett afrikai országból érkezett Thaiföld fővárosába.
Másnap már tüneteket mutatott, és azonnal kórházba került. Azóta megerősítették, hogy megfertőződött majomhimlő (mpox) vírussal.

Eddig legalább 450 ember halt meg majomhimlő következtében a Kongói Demokratikus Köztársaságban tavaly kezdődött járványban.

Azóta számos közeli országban elterjedt – köztük Burundiban, Kenyában, Ruandában és Ugandában, amelyeket korábban nem érintett a majomhimlő.
Most a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén azonosították a vírus Clade 1b nevű aggasztóbb törzsét, amely a határ mentén és a szomszédos országokban terjed.

Mi is írtunk róla egy hete, hogy Svédország volt az első olyan ország az afrikai kontinensen kívül, amely megerősítette a Clade 1b fertőzést. A svéd közegészségügyi minisztérium szerint a beteg férfi nemrég egy meg nem nevezett afrikai országba utazott.

Így terjed a majomhimlő

A majomhimlő szoros érintkezés, például szex, bőrkontaktus, beszélgetés vagy légzés útján terjed, de közel sem olyan fertőző, mint más vírusok, például a Covid vagy a kanyaró.
De az új változat elterjedése és magas halálozási aránya Afrika egyes részein aggodalmat váltott ki a tudósokban, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította.

A járványok a betegek szoros kapcsolatainak nyomon követésével és a fertőzések oltóanyagokkal történő megelőzésével féken tarthatók.

Afrikában hiánycikknek számít az oltás, de a tervek szerint a következő héten több millió adag érkezik a Kongói Demokratikus Köztársaságba.

Thaiföldön a járványügyi minisztérium mintegy 43 beteg nyomára bukkant, akik az azonosítatlan férfi közelében ültek a repülőn, vagy a leszállás után találkoztak vele.
Mindannyiukat 21 napig megfigyelik. Thaiföld 42 országot minősített kockázatosnak, így az onnan érkező utazóktól megköveteli, hogy érkezéskor teszteljenek.

A majomhimlő influenzaszerű tüneteket és bőrelváltozásokat okoz. A legtöbb ember számára ez enyhe betegség, de akár végzetes is lehet.A Közép-Afrikában terjedő új törzsről azt gondolják, hogy halálosabb, mint a korábbiak – 100 esetből négy halálhoz vezet. A majomhimlő Nyugat- és Közép-Afrika trópusi esőerdőiben a leggyakoribb, ahol évente több ezer fertőzés történik.

Egy másik törzs – a Clade 2 –, amely sokkal enyhébb, 2022-ben globális közegészségügyi vészhelyzetet okozott. Sok országban még mindig előfordul ez a törzs – írja a BBC.

A majomhimlőről az alábbi videóból tudhatsz meg többet:

 

 

Ezek is érdekelhetnek