Minden, amit a Szicília partjainál, tornádó által elsüllyesztett luxusjacht balesetéről tudni lehet

A dél-olaszországi katasztrófavédelem munkatársai még mindig legalább egy eltűnt személyt keresnek, miután egy tornádó elsüllyesztett egy luxusjachtot hétfőn kora reggel Szicília partjainál. A feltételezések szerint huszonkét ember tartózkodott a jachton, amikor a tragédia bekövetkezett. Az olasz parti őrség szerint tizenöt embert sikerült kimenteni a roncsból.

Szicília partjainál, tornádó által elsüllyesztett luxusjacht baleset 6 életet követeltForrás: AFP/Alberto Pizzoli

Egy holttestet hétfőn, további ötöt pedig szerdán találtak meg, miután a búvárok nagy nehezen eljutottak a jacht mélyére, mintegy 50 méter mélyen a víz alá.

Két amerikai és négy brit volt az eredetileg eltűntnek nyilvánított hat ember között - köztük Mike Lynch brit technológiai mágnás, Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International elnöke és Chris Morvillo, egy ismert ügyvéd. A szerdán megtalált öt holttestet még nem azonosították, míg a hétfőn előkerült holttestről úgy vélik, hogy a fedélzeten tartózkodó Ricardo Thomas szakácsé.

Mi történt Szicília partjainál a luxusjachttal?

Hétfőn kora reggel tornádó keringett a Földközi-tenger szigete felett, és valószínűleg felborította a vitorláshajót a szakadó eső és az erős zivatarok közepette.

A brit zászló alatt hajózó „Bayesian" nevű jacht körülbelül fél mérföldre horgonyzott Porticello kikötőjétől, Szicília északi partjainál. A hajó elsüllyedt, miután árbóca kettétört a viharban - mondta Salvatore Cocina, a szicíliai polgári védelem vezetője kedden a CNN-nek.

Egy közeli hajó kapitánya, Karsten Bower szerint több mint egy tucat túlélőt láttak a környéken, akik mentőcsónakokba kapaszkodtak. Négy sérültet mentettek ki, mielőtt hívták az olasz parti őrséget, akik később kiemelték a többi túlélőt.

A kimentettek közül egyet egy gyermeket a palermói gyermekkórházba szállítottak, összesen nyolc ember került kórházba. A kislány édesanyja, Charlotte leírta, hogyan küzdött, hogy megtartsa egyéves kislányát, Sofiát - számolt be az ANSA olasz hírügynökség.

Két másodperc alatt elvesztettem a babát a tengerben, aztán a hullámok tombolása közepette azonnal újra átöleltem. Szorosan, magamhoz szorítva tartottam, miközben a tenger tombolt körülöttünk. Sokan sikoltoztak."

A palermói helyi gyermekkórház orvosa szerint az anya és kislánya később újraegyesült az apával, Jamesszel.

„A túlélők nagyon fáradtak, és folyamatosan az eltűntek után érdeklődnek" - mondta hétfőn az orvos, Domenico Cipolla. „Állandóan beszélgetnek és sírnak, mert rájöttek, hogy kevés a remény arra, hogy élve megtalálják a barátaikat".

Az olasz tűzoltóság helikopterekkel kereste a túlélőket, majd kedden búvárokat küldtek az elsüllyedt hajóhoz, hogy megpróbáljanak behatolni, majd szerdán újraindították a műveletet.

Marco Tilotta, a palermói helyi tűzoltóság búváregységének felügyelője az 50 méteres mélység miatt a búvárok csak korlátozott ideig tudnak dolgozni.

Az olasz tűzoltótestület búvárai érkeznek a Palermo melletti Porticello kikötőjébe, egy hullazsákkal a hajó hátulján 2024. augusztus 22-én, három nappal a brit zászló alatt hajózó Bayesian luxusjacht elsüllyedése utánForrás: AFP/Alberto Pizzoli

Kik voltak a fedélzeten?

Huszonkét ember tartózkodott a Bayesian fedélzetén, amely brit zászló alatt közlekedett, és amelyen két angol-francia, egy ír és egy Srí Lankai személy mellett többnyire brit utasok és személyzet tartózkodott.

Az eltűntek között van egy csapat magas rangú vendég, köztük Lynch, az 59 éves brit technológiai befektető és a 18 éves lánya. Lynch felesége, Angela Bacares túlélte a balesetet. Bacares a La Repubblica című olasz napilapnak elmondta, hogy helyi idő szerint hajnali 4 órakor ébredt fel, amikor a hajó megbillent. Ő és férje kezdetben nem aggódtak, de ez hamar megváltozott, amikor a jacht ablakai betörtek és kitört a káosz.

Bloomer, a pénzmágnás és Morvillo, egy ismert ügyvéd és feleségeik szintén az eltűntek között vannak.

A hétfőn a hajóról előkerült holttestet Ricardo Thomas antiguai állampolgárságú fedélzeti szakácsként azonosították - jelentette a Reuters.

Mit tudunk a luxusjachtról?

A 2008-ban épült, 56 méteres luxusjachtot az olasz Perini Navi cég gyártotta - jelentette a Reuters. Az Associated Press szerint a hajó heti 195 000 euróért volt bérelhető.

Caroline White, a szuperjacht-ipart kiszolgáló BOAT International médiacsoport helyettes szerkesztője szerint a Perini Navi „jó minőségű hajók" gyártásáról ismert.

White a CNN-nek elmondta, hogy ha a Bayesian szétesik, „elméletileg stabilabbá kell válnia". „De más lehet a helyzet, ha egy heves vihar közepén van, hihetetlenül erős széllel, amely a vízhez szegezi" - tette hozzá.

Veszélyes időjárási körülmények Szicília partjainál

Az erős viharok Szicília-szerte özönvízszerű esőzéseket hoztak vasárnap késő este. Az első jelentések szerint a jacht elsüllyedése mögött egy kisebb tornádó állhatott, amely hétfő reggel alakult ki a térség felett.

A waterpoutok - a tornádók több típusa közül az egyik - olyan forgó légoszlopok, amelyek a víz felett alakulnak ki, vagy a szárazföldről a víz felé mozognak. Gyakran nagy szél és hullámok, jégeső és veszélyes villámlás kíséri őket. Bár a trópusi óceánok felett a leggyakoribbak, szinte bárhol kialakulhatnak.

Matthew Schanck, a Tengeri Keresési és Mentési Tanács elnöke a CNN-nek elmondta, hogy bár Szicíliában ritka ez a természeti jelenség, de „fennáll a veszélye", hogy előfordulhat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek