Kitört a majomhimlő járvány – A WHO egészségügyi vészhelyzetet rendelt el

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította az Afrika egyes részein kitört majomhimlő (mpox) járványt. A rendkívül fertőző betegség legalább 450 ember halálát okozta a Kongói Demokratikus Köztársaságban a járvány kezdeti kitörése során. A mutálódott majomhimlő gyorsan terjed és magas a halálozási rátája és a többi kontinensen is megjelenhet.

Kitört a majomhimlő járvány – A WHO egészségügyi vészhelyzetet rendelt elForrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Mostanra Közép- és Kelet-Afrika egyes részein is elterjedt, és a tudósok aggódnak, mert a betegség új változata gyorsan terjed és magas a halálozási aránya.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője szerint „nagyon aggasztó" a további terjedés lehetősége Afrikán belül és kívül.

„A járvány megállításához és az életek megmentéséhez elengedhetetlen az összehangolt nemzetközi válaszlépés" - mondta.
A majomhimlő szoros érintkezéssel terjed, például szexuális úton, bőrről bőrre történő érintkezéssel, valamint egy másik személyhez közeli beszélgetéssel vagy légzéssel.Influenzaszerű tüneteket, bőrelváltozásokat okoz, és halálos kimenetelű lehet, 100 esetből négy végződik halállal.
A járványkitöréseket a fertőzés vakcinákkal történő megelőzésével lehet megfékezni, bár ezek általában csak a veszélyeztetett személyek vagy a fertőzött személlyel szoros kapcsolatban állók számára állnak rendelkezésre.

A majomhimlőnek (mpoxnak) két fő típusa van - az 1-es és a 2-es típusú. A 2022-ben kihirdetett korábbi majomhimlő közegészségügyi vészhelyzetet a viszonylag enyhe 2-es variáns okozta. Ezúttal azonban a sokkal halálosabb 1-es variáns - amely a korábbi járványok során a megbetegedettek akár 10%-át is megölte - van túlsúlyban.

Az mpox-vírus, a majomhimlő január óta példátlan ütemben terjed Afrikában, és lassan az egész kontinensre kiterjedForrás: Anadolu via AFP//Mehmet Yaren Bozgun

A mutálódott majomhimlő (mpox) gyorsan terjed és magas a halálozási rátája

A vírus tavaly szeptember környékén mutálódott, amely azóta gyorsan terjed. Ezt az új változatot egy tudós az „eddigi legveszélyesebbnek" nevezte.
Az év eleje óta több mint 13 700 majomhimlő megbetegedés történt a Kongói Demokratikus Köztársaságban, és legalább 450-en haltak meg. Azóta más afrikai országokban - többek között Burundiban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Kenyában és Ruandában - is kimutatták.
Remélhetőleg az majomhimlő közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánítása a kutatás, a finanszírozás és más nemzetközi közegészségügyi intézkedések bevezetésének felgyorsításához vezet.

2022 júliusában a majomhimlő enyhébb, 2-es törzse közel 100 országban terjedt el, köztük néhány európai és ázsiai országban. Gyorsan terjedt, és a WHO számítása szerint több mint 87 000 megbetegedést és 140 halálesetet jelentettek a járvány során.
Annak ellenére, hogy bárki elkaphatja a majomhimlőt, a járvány nagyrészt az egymással szexuális kapcsolatot létesítő férfiak között összpontosult.
A járványt a veszélyeztetett csoportok beoltásával sikerült megfékezni - írja a BBC. 

Nézd meg mit mond a WHO a majomhimlő járvánnyal kapcsolatban:

 

 

Ezek is érdekelhetnek