Európában is megjelent a halálos vírus, az Oropouche-láz

Már Európában is megjelent a halálos vírus, az Oropouche-láz. A betegség első néhány esetét már Európában is jelentették, miután Brazíliában két ember belehalt. A szakértők a vírus megállíthatatlan terjedésétől tartanak.

urópában is megjelent a halálos vírus, az Oropouche-láz - illusztrációForrás: Shutterstock/Corona Borealis Studio

Két, Kubában járt ember a hazatérésük után a betegség tüneteit mutatta, ezért Olaszországban kórházba kerültek – írja a The Lancet. Egy 26 éves nő lázzal és hasmenéssel küszködött a kubai Ciego de Avila tartományba tett utazása után, és május 26-án tért vissza Veronába. Eközben egy 45 éves férfi nem sokkal a nyári havannai és Santiago de Cuba-i utazása után kezdett el tüneteket tapasztalni, és június 7-én az észak-olaszországi Foriban keresett orvosi segítséget.

Dr. Danny Altmann, a londoni Imperial College immunológia professzora a Telegraph hasábjain adott hangot az aggodalmának: Mindenképpen aggódnunk kell. A dolgok változnak, és megállíthatatlanná válhatnak".

A veszélyt súlyosbítja a globális felmelegedés, amely növelheti az emberek az Oropouche-lázhoz hasonló vírusoknak való kitettségét – írja a Birmingham Live. Súlyos esetekben a szörnyű betegség olyan neurológiai rendellenességekhez vezethet, mint az agyhártyagyulladás.

A két európai beteg mielőtt rosszul lett Kubában járt - illusztrációForrás: Roberto Lusso / Shutterstock

Dr. Concetta Castilletti, aki egy Verona melletti kórház virológiai és új kórokozókkal foglalkozó részlegét vezeti, elmondta: „Az olyan arbovírusok, mint az Oropouche-láz, a Dengue, a Zika vagy a Chikungunya olyan közegészségügyi vészhelyzetet jelentenek, amellyel együtt kell élnünk. Az éghajlatváltozás és az emberi népesség mozgásának növekedése miatt az egykor a trópusi övezetre korlátozódott vírusok máshol is felütik a fejüket és járványok törhetnek ki" – figyelmeztetett a kutató.

Brazília jelentette a vírus első halálos áldozatait, két fiatal nő halt bele a betegségbe.

Az áldozatok, egy 21 és egy 24 éves nő, erős hasi fájdalomtól, vérzésektől és alacsony vérnyomástól szenvedtek, mielőtt július 25-én elhunytak. Az Oropouche-láz tünetei, amelyek a dengue vírushoz hasonlítanak, többek között fejfájás, magas láz, izomfájdalom, ízületi merevség, hányinger, hányás, megfázás vagy fényérzékenység – írja a Mirror.

Ha többet szeretnél megtudni az Oropouche-lázról, nézd meg az alábbi videót:

 

 

Ezek is érdekelhetnek