Athén külvárosa is lángokban áll, már halálos áldozat is van

Egy feltehetően női holttestet egy üzletben találtak meg az észak- athéni Vriliszia településen.Több ezer embert evakuáltak, miután a tűzoltók figyelmeztettek, hogy otthonok, üzletek és iskolák vannak veszélyben. Annak ellenére, hogy az Athén fölött terjengő hatalmas füstfelhő nagy része kedd hajnalra eloszlott, a levegő még füsttel telített.

Athén külvárosa is lángokban áll, már halálos áldozat is vanForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A tűzoltók elmondták, hogy „kimerültek", ezért inkább a forró pontokra összpontosítanak, mint egy nagyobb tűzfrontra.

A tűzoltóság szóvivője, Vassilios Vathrakogiannis ezredes elmondta, hogy bár már nincs egyetlen aktív tűzfront az északkeleti Attika régióban, amely Athén egyes részeit is magában foglalja, még mindig sok aktív helyi tűz van, főként Maraton és Penteli városok környékén.

Az újabb tüzek kialakulásának feltételei nemcsak kedden, hanem a hét további részében is fennállnak a magas hőmérséklet és a szél miatt.

Több mint 700 tűzoltó, 199 tűzoltóautó és 35 vízibombázó repülőgép vett részt a tüzek oltásában, amelyek először vasárnap délután törtek ki a görög fővárostól mintegy 35 kilométerre északra.
Vathrakogiannis ezredes elmondta, hogy két tűzoltót égési sérülések miatt kezeltek a tűzoltás során.

Mi is beszámoltunk róla, hogy hétfőn 40 különböző helyen törtek ki a tüzek, és egyes területeken a lángok akár 25 méter magasra is felcsaptak.
Athénban példátlan, hogy az emberek arcmaszkokat viseltek, hogy megvédjék magukat a füsttől, amely a városba fújt a szél.

Az emberek maszkot hordanak a görögországi tüzek következtében létrejött füst és a por miattForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A görög Nemzeti Obszervatórium hétfő este közölte, hogy a tűz már mintegy 100 000 hektár (405 négyzetkilométer) területet érintett.

A veszély ellenére néhány penteli lakos úgy döntött, hogy otthonuk közelében marad, és tömlőkkel vagy faágakkal próbálták eloltani a tűzgócokat.
„Fájdalmas. Az erdőben nőttünk fel. Nagy szomorúságot és haragot érzünk" - mondta Marina Kalogerakou 24 éves lakos a Reuters hírügynökségnek, miközben vödörből vizet öntött egy égő fatörzsre.

Északabbra, a tűz epicentrumának közelében, a 81 éves Vassilis Stroubelis állt a megrongálódott háza ajtajában.
Harminc évig építettem ezt az egészet. Harminc évig, és bumm, megsemmisült" – mondta.

Önkéntesek egy tűzfészek előtt, Penteli közelébenForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Európa segít a Görögországban tomboló erődtüzek megfékezésében

Az európai nemzetek segítséget jelentettek be Görögországnak, miután a görög kormány aktiválta az EU kölcsönös polgári védelmi mechanizmusát.
Olaszország két repülőgépet, Franciaország és Szerbia pedig egy-egy helikoptert,
Spanyolország, a Csehország és Románia további járműveket, személyzetet és segélyt küld. Törökország szintén két repülőgép és egy helikopter küldésére készül.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az X-en, korábban Twitteren azt írta, hogy az EU „Görögország mellett áll a pusztító tüzek elleni küzdelemben".

Az éghajlatváltozás felelős az erdőtüzekért

Görögországban idén volt az eddigi legmelegebb a június és július.
Az éghajlatváltozás növeli a forró, száraz időjárás kockázatát, amely táplálja az erdőtüzeket.
Az ipari forradalom kezdete óta a világ már mintegy 1,1 Celsius-fokot melegedett, és a hőmérséklet tovább fog emelkedni, hacsak a kormányok világszerte nem csökkentik jelentősen a kibocsátást - írja a bbc.com. 

 Nézd meg a BBC helyszíni riportját az Athén mellett tomboló tűzvészről:

 

 

Ezek is érdekelhetnek