Katasztrófa: Evakuálták a lakosokat az Athén melletti erdőtüzek terjedése miatt

Több ezer lakost evakuáltak Görögországban az otthonából, mert az Athén melletti erdőtüzek folyamatosan terjednek, a lángok akár 25 méter magasra is felcsaphatnak. Több lakás leégett, a tűzoltók a lángok elől menekülő, csapdába esett embereket mentettek. Az idei szőlő- és olajbogyó termés nagy része is odalett.

Füst száll a Parthenón templom fölé egy erdőtűz alatt Athén közelébenForrás: Anadolu via AFP/Costas Baltas

A történelmi Maraton is azok közé a területek közé tartozik, ahol a lakosokat a katasztrófavédelem biztonságba helyezte. A tűzoltóság szerint a közeli Varnavas városában házak és ingatlanok égnek. A tűzoltók egy 20-25 járműből álló konvojban a lángok által csapdába ejtett embereket menekítettek ki, akik megpróbáltak elmenekülni a területről.

Szombat délután óta negyven tűz ütött ki Görögországban, a tűzoltók még mindig hét tűzzel küzdenek. A tűzoltóság egész éjszaka dolgozott, „de az emberfeletti erőfeszítések ellenére a tűz gyorsan terjedt" - mondta Vaszilisz Vathrakogiannisz szóvivő hétfőn kora reggel egy rendkívüli sajtótájékoztatón.
Több mint 500 tűzoltót és 150 járművet vetettek be a lángok eloltására. A tűz dél felé, az Athéntól északkeletre fekvő Penteli falu felé tart, ezért legalább három ottani kórházat evakuáltak.

Görögországban most volt a legmelegebb június és július, amit valaha mértek.

Vassilis Kikilias éghajlati válság- és polgári védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a rendkívül veszélyes időjárás folytatódni fog.

Varnavában a vasárnap délután kezdődött erdőtűz eddig 100 négyzetkilométernyi területet égetett le. Varnavas és Grammatiko lakosait az országos segélyhívó számról küldött üzenetben utasították az evakuálásra. Maraton történelmi város lakosait szintén felszólították, hogy menjenek a tengerparti Nea Makri város felé.

Egy ház ég egy erdőtűzben Varnava faluban, Athén mellett északra, GörögországbanForrás: Anadolu via AFP/Costas Baltas

Athén mellett pusztítanak az erdőtüzek

Egy maratoni tűzoltót másodfokú égési sérülésekkel a karján és a lábán, öt embert pedig légzési problémákkal szállítottak kórházba.
Polydendri falu egyik lakója azt mondta, hogy „minden ég".
„200 olajfám van ott, de mostanra mind eltűnt" - mondta a 48 éves Giorgos Tsevas.
Minden itteni lakosnak van olajfaültetvénye, vagy szőlője... Mindegyik elpusztult."
Egy másik férfi, aki Varnavasban él, Nikos Anagnostou, azt mondta, hogy a tűz „tényleg hatalmas és ellenőrizhetetlen" volt. „Az összes olajbogyó elégett. Pedig az idei év jó olajtermő év volt".

Jelenleg a tűz a Marathon-tó felé halad, folyamatosan küzdenek a tűzoltók a 25 méternél is magasabb lángokkal. Az erős szél nagyban nehezítette a műveletben részt vevő tűzoltó repülőgépek munkáját, a tűz elleni küzdelem várhatóan egész éjjel tart, mivel a szél várhatóan továbbra is nagyon erős lesz.
Az athéni egészségügyi központok és kórházak vasárnap este is riadókészültségben maradtak. A főváros egyes részei barna füstfelhőbe burkolóztak – írja a bbc.com.

Nézd meg a CNN helyi riportját a Görögországban tomboló tűzvészről:

 

 

Ezek is érdekelhetnek