Magyarországon is megjelent a nílusi láz és a dengue vírus

Magyarországon is megjelent a nílusi láz, amely tudatzavarral, aluszékonysággal, fejfájással és különböző szervi gyulladásokkal járó veszélyes, kórházi kezelést igénylő betegség – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Több beteget is diagnosztizáltak, egyikük sem járt külföldön, tehát itthon fertőződtek meg.

A nílusi láz és a dengue vírus is a szúnyogok közvetítésével terjed az emberreForrás: Pixabay - WikiImages

Tavaly is voltak hazánkban nílusi láz által okozott fertőzések, Somogy vármegyében több eset is előfordult.

A nyugat-nílusi láz állatról emberre terjed. Elsődleges terjesztői a vadmadarak, más állatokra vagy emberre szúnyogcsípés útján kerül át a vírus. Általában enyhe tüneteket okoz, amelyek hasonlók az influenzához: végtagfájdalom, fejfájás, aluszékonyság, láz, kötőhártya-gyulladás, gyerekeknél pedig kiütés. Szerencsére általában kezelés nélkül is legyőzi az immunrendszer a nyugat-nílusi lázat, de súlyos szövődményei is lehetnek. Agyhártya- és agyvelőgyulladás, májgyulladás, szívgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás.

A nílusi láz mellett a dengue vírus is megjelent Magyarországon

Július végén egy 41 éves, Vas vármegyében élő indiai férfinél mutatták ki a fertőzést, aki a megbetegedést megelőzően Indiában járt, ott kapta el a szúnyogok által terjesztett betegséget. A fertőzés tünetei köz tartozik a magas láz, gyengeség, nagy fokú végtagfájdalom, a viszkető tenyerek és a szemfájdalom.Ez egy nagyon komoly betegség, melynek következében a beteg állapota rohamosan rosszabbodik: kiterjedt vérzések jelennek meg, mint a bőrvérzés, véres széklet, vérző fogíny és emésztőrendszeri vérzések. A dengue vírus miatt évente több millió ember hal meg a trópusi és szubtrópusi országokbanírja az origo.hu.

Mi is írtunk róla korábban, hogy idén februárban a riói karnevál előtt Brazíliában egészségügyi vészhelyzetet hirdettek a vírus miatt, február közepén pedig a római repülőtéren szigorították meg az ellenőrzést a vírus miatt.

Az alábbi videóban megnézheted, hogyan jut be a nyugat-nílusi vírus az emberi szervezetbe:

 

 

Ezek is érdekelhetnek