5,2-es erősségű földrengés rázta meg Dél-Kaliforniát és Los Angelest

Kedd este 21 óra körül 5,2-es erősségű földrengés rázta meg Dél-Kaliforniát és Los Angelest. A földrengés epicentruma Lamont környékén volt. Kaliforniában gyakoriak a földrengések, nem egyszer pusztító erővel sújtanak le a városokra. Szerencsére most jelentős károk nem keletkeztek.

Kedd este 5,2-es erősségű földrengés rázta meg Dél-Kaliforniát és Los Angelest - illusztrációForrás: Andrey VP/Shutterstock

Az epicentrumtól mintegy 100 mérföldre délkeletre, Los Angelesben nem észleltek jelentős infrastrukturális károkat és személyi sérülés sem történt a város tűzoltósága szerint.

Az amerikai földtani intézet becslése szerint a rengésnek csak kis valószínűséggel lesznek áldozatai vagy kárai.

A Kaliforniai Technológiai Intézet szeizmológusa, Lucy Jones szerint a következő órában mintegy 60 kisebb - akár 4,5-ös erősségű - rengést regisztráltak.

„Az utóbbi időben földrengések szempontjából meglehetősen csendes évtizedek voltak Kaliforniában" - mondta Jones, majd hozzátette: „Dél-Kaliforniában az elmúlt 10 évben hét, 5-ös erősségű földrengés volt. "

Jones mégis figyelmeztetett, hogy a keddi földrengéseknek emlékeztetőül kell szolgálniuk arra, hogy az embereknek fel kell készülniük a nagyobb - és talán veszélyesebb - rengésekre.

„Az egyik mítosz az, hogy a kisebb földrengések energiát szabadítanak fel, és kevésbé valószínűvé teszik a nagy földrengést, pedig ez nem igaz. Ez egy jó alkalom arra, hogy emlékeztessük az embereket, hogy Kaliforniában hosszú távon több földrengésre kell számítanunk, mint amennyit az elmúlt 20 évben láttunk."

Jones hangsúlyozta, hogy bár nem tudják pontosan megjósolni, hogy mikor fog bekövetkezni egy nagy földrengés, de meg fog történni - írja a cnn.com. 

 

 

Ezek is érdekelhetnek