Halálos hegymászóbaleset történt a Mont Blanc tetején, a klímaváltozás miatt

A franciaországi Mont Blanc hegység egyik gleccseréről leszakadt egy óriási jégtömb Franciaországban, pont amikor arra haladt egy egy 15 fős hegymászó csoport. Egyikük életét vesztette, többen megsérültek a balesetben.

A Mont-Blanc hegységben halálos hegymászóbaleset történt, amiért valószínűleg a klímaváltozás tehető felelőssé - illusztrációForrás: Hemis via AFP/LANSARD Gilles

A mentőalakulatok helikopterek és keresőkutyák segítségével érték el a tizenöt fős hegymászó csoportot, akik a baleset idején, hajnali 3 órakor 4100 méter magasan tartózkodtak a Mont Blanc hegységben - állt a rendőrségi közleményben.

Egy hegymászó állapota válságos, a többi három sebesült súlyosan megsérült, tíz ember sértetlenül megúszta a történteket. Az orvosi ellátásra szorulókat környékbeli kórházakba szállították ellátásra.

A rendőrség tájékoztatása szerint az elhunyt hegymászó francia állampolgár, a többi érintett állampolgárságáról és a baleset körülményeiről később számolnak be. A rendőrség információi szerint a jégtömb természetes úton vált le a gleccserről.

A klímaváltozás a Mont Blanc hegységet is utolérte

A globális felmelegedés és a klímaváltozás következtében egyre több gleccser indul olvadásnak. Több óriási gleccser jege annyira megfogyatkozott az elmúlt évtizedek alatt, hogy szinte el is tűnt. A sarki jégsapkák pedig szintén rohamos gyorsasággal olvadnak, amelynek olyan negatív hatásai is lesznek, mint az óceánok szintjének megemelkedése, ami az emberi településeket is veszélyezteti.

Ha elgondolkodtál rajta, hogy miért vállalják a hegymászók ezt a veszélyes utat, nézz bele az alábbi videóba:

 

 

Ezek is érdekelhetnek