Összehangolt támadás történt a francia vasúthálózat ellen az olimpia nyitóünnepsége előtt

A francia nagysebességű vasútvonalak pénteken több „rosszindulatú" cselekmény, köztük gyújtogatás célpontjaivá váltak, amit „Franciaország elleni támadásnak" és „összehangolt szabotázsnak" neveztek, hogy megzavarják az utazást a párizsi olimpia nyitóünnepsége előtt.

Az olimpia nyitóünnepsége előtti összehangolt támadás a TGV-nek Franciaország egyik nemzeti szimbólumának és az egyik legsikeresebb nagysebességű vasútjának is betett - illusztrációForrás: Erich Westendarp/Pixabay

A francia állami vasúttársaság, az SNCF az éjszakai fennakadást „masszív támadásnak nevezte, amelynek célja a nagysebességű vonalhálózat megbénítása volt".

Az SNCF az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „számos vonatot eltereltek vagy töröltek", és arra kért „minden utazót, aki teheti, hogy halassza el az utazását, és ne menjen ki az állomásra".

Az üzemeltető közölte, hogy a támadások az Atlantic, az északi és a keleti nagysebességű vonalakat érintették, és több létesítményében is károk keletkeztek, hozzátéve, hogy az egyik akciót „meghiúsították".
Jean-Pierre Farandou, az SNCF vezérigazgatója pénteken újságíróknak elmondta, hogy a kábeleket - amelyek a mozdonyvezetők biztonságát szolgálják - felgyújtották és szétszedték, de a hatóságok „nem tudják, hogy ki áll emögött".

Egy hírszerzési forrás a CNN-nek azt mondta, hogy a francia hírszerző szolgálatok „teljes mértékben mozgósítva vannak" a felelősök felkutatására. A forrás hozzátette, hogy „ezeket a módszereket a szélsőbaloldal már korábban is alkalmazta", de „nincs bizonyíték arra, hogy a mai akciókat hozzájuk kapcsolják".

Az ezeken a vonalakon való közlekedés szinte összeomlott, a vasúthálózatnak számos vonatot kellett elterelnie és törölnie - közölte az SNCF. A fennakadások - amelyek becslése szerint ma mintegy 250 ezer utast érinthetnek - a hétvége folyamán pedig 800 ezer utast.

Hétfőig fennakadások lesznek a francia vasúthálózatban

A Rémi Train Centre Val de Loire közölte, hogy legalább hétfőig fennakadások lesznek a vasútvonalain, mivel az észak-franciaországi Courtalainban a sínek közelében keletkezett tűz a Párizsba tartó járatokra is hatással van.

Farandou kifejtette, hogy a sérült kábeleket egyenként kell visszahúzniuk, újracsatlakoztatniuk és tesztelniük. „Ez biztonsági kérdés" - mondta. „Biztosra kell mennünk, hogy teszteljük őket, hogy amikor a vonatok újra közlekednek, biztonságosak legyenek".

Az Eurostar, az Egyesült Királyságot Franciaországgal összekötő nagysebességű vonatjárat kénytelen volt törölni és elterelni a vonatokat a francia vonalakon történt „összehangolt rosszindulatú cselekmények" miatt.

A CNN-hez eljuttatott közleményében az Eurostar közölte, hogy az incidensek befolyásolták a Párizs és Lille közötti utazást. Ezért arra kényszerültek, hogy töröljék és eltereljék a járatokat.

Az incidensek néhány órával az olimpiai fáklyafutás befejezése és a megnyitó ünnepség kezdete előtt történtek, amelyre több mint 320 000 nézőt várnak a Szajna mentén.

A TGV Franciaország egyik nemzeti szimbólumának és az egyik legsikeresebb nagysebességű vasútnak számítForrás: Erich Westendarp/Pixabay

 

Amélie Oudéa-Castera, a francia sport-, olimpiai és paralimpiai játékokért felelős miniszter szerint a vonatvonalak megzavarása „egyfajta összehangolt szabotázs".

A BFMTV-nek nyilatkozva Oudéa-Castera „a lehető leghatározottabban" elítélte a támadásokat, és azt mondta, hogy ez „valóban megdöbbentő".

„A játékok ellen játszani azt jelenti, hogy Franciaország, az országod ellen játszol" - mondta a BFMTV szerint.

Más francia tisztségviselők is egyetértettek azzal, hogy a támadások szándékosak voltak. Patrice Vergriete leköszönő francia közlekedési miniszter és Valerie Pecresse, a Párizsnak otthont adó Île-de-France régió vezetője pénteken azt mondta, hogy „minden elem" arra utal, hogy „szándékos támadásról" van szó. Vergriete hozzátette, hogy ezek az elemek „a véletlenszerű időzítés, az emberek elmenekülése után talált furgonok (és) a helyszínen talált gyújtogatási anyagok".

Az SNCF „Franciaország elleni támadásnak" nevezte a rendzavarást.

Párizsban már az elmúlt hetekben is megerősítették a biztonsági intézkedéseket.
Franciaország azt tervezi, hogy a játékok ideje alatt naponta mintegy 35 000 rendőrt vet be, és a megnyitó ünnepségre 45 000 főt - közölte korábban a francia belügyminisztérium szóvivője a CNN-nek. Emellett 10 ezer katonát is bevetnek majd Párizs környékén - ezt az erőfeszítést a világ minden tájáról érkező 1800 rendőr támogatja - tették hozzá.

Ezek is érdekelhetnek