Olaszországban 1200 turista menekült a lángok elől

Olaszországban 1200 turista menekült a tomboló erdőtüzek elől, amik a San Felice-öböl környékén lobbantak fel, ezért elővigyázatosságból kitelepítették őket a Vieste város környékén álló üdülőfaluból és egy kempingből. Az autóval nem rendelkező turistákat hajón menekítették ki, a viestei városi tanács által menedékhellyé átalakított tornaterembe. Eközben Kanadában is küzdenek az erdőtüzekkel.

Olaszországban egyre gyakoribbak az erdőtüzek - illusztrációForrás: Shutterstock/ Pong Ch

Vieste a Gargano-félsziget keleti részén, az Adriai-tenger partján fekszik. A szerda reggel fellobbanó lángok oltásába még két kanadai repülőgép is besegített a helyi tűzoltóság helikopterének és földi egységeinek, de az erős szél miatt a tűz egyre jobban terjedt. Ezért döntöttek a hatóságok a turisták kimenekítése mellett.

Egyelőre a szakemberek gyújtogatásra gyanakodnak, de még zajlik a vizsgálat.

Guiseppe Nobiletti, Vieste polgármestere kritikusnak nevezte a helyzetet.A hőség és szárazság miatt az erdőtüzek sajnos Görögország mellett gyakoriak Olaszországban is, főleg délen és a szigeteken. Számos kisebb erdőtűz keletkezik szinte naponta, elsősorban a déli részeken és a szigeteken.

A tüzeknek halálos áldozatai is vannak, július 17-én két tűzoltó vesztette életét, amikor a szomszédos Basilicata régióban fekvő Matera városban harcoltak a lángokkal.

Nem csak Olaszországban, hanem Kanadában is erdőtűz pusztít

A kanadai erdőtűz elérte a nemzeti parkjáról híres Jasper települést, ahonnan mintegy 25 ezer embert költöztettek ki, a füstje pedig már Európa fölé ért. 

A hatóságok közlése szerint Kanada nyugati –  Alberta és Brit Columbia – tartományaiban több mint 600 tűzfészek alakult ki. A tűzoltók nagy erőkkel küzdenek számos kulcsfontosságú létesítmény, így a Trans Mountain olajvezeték biztonságban tartásáért, amely napi 890 ezer hordó olajat képes szállítani Edmontonból Vancouverbe.

Így pusztítanak a lángok Kanadában:

 

Ezek is érdekelhetnek