Légi katasztrófa: Lezuhant egy repülő, 18 utas meghalt - Élő közvetítés

Legalább 18 ember meghalt, miután szerdán Nepál fővárosából, Katmanduból felszállás közben lezuhant, majd kigyulladt egy repülőgép. A halálos baleset egyetlen túlélője a pilóta, akit jelenleg kórházban kezelnek.

Sajnos nem ez volt az első légikatasztrófa NepálbanForrás: Anadolu via AFP/Sunil Pradhan

A Saurya Airlines tesztrepülésén tizenkilenc ember tartózkodott, köztük a légitársaság műszaki munkatársai és a személyzet két tagja.
Nepál légiközlekedési ipara rossz biztonsági mutatókkal rendelkezik. Ezt az évek során több tényezőnek tulajdonították, a kiszámíthatatlan időjárástól kezdve a laza szabályozásig.

A Saurya Airlines szerdai tesztrepülése Pokharába, egy népszerű turisztikai célpontba tartott. Miután lezuhant, tűzoltó- és mentőautók siettek a helyszínre.

Az eset helyi idő szerint 11:15 körül történt, néhány perccel azután, hogy a gép felszállt a Tribhuvan nemzetközi repülőtérről - derül ki a nepáli polgári légiközlekedési hatóság keresési és mentési koordinációs központjának közleményéből.

A szakértők még nem tudják, hogy miért zuhant le a repülőgépForrás: Anadolu via AFP//Nepal Police

A közlemény szerint a repülőgép „jobbra fordult és a kifutópálya keleti oldalán lezuhant. A tüzet sikerült ellenőrzés alá vonni, és a mentési munkálatokat azonnal megkezdték. 18 ember holttestét találták meg, egy sérültet pedig kimentettek és kórházba szállítottak".

Az elhunytak közül tizenhét nepáli, míg egy jemeni állampolgár. Jagannath Niraula repülőtéri vezető a BBC Nepali televíziónak elmondta, hogy a baleset „azonnal történt, amint a gép elhagyta a földet, egy perc alatt", a repülőtéri hatóságok azonban még nem tudják a baleset okát - írja a bbc.com.

Légi katasztrófák Nepálban

Nepált bírálják a rossz repülésbiztonsági adatai miatt. 2023 januárjában legalább 72 ember vesztette életét a Yeti Airlines lezuhanásában, amelyet később annak tulajdonítottak, hogy a pilóták tévedésből lekapcsolták az áramot.
Ez volt a leghalálosabb légi baleset Nepálban 1992 óta, amikor a Pakistan International Airlines gépének mind a 167 embere meghalt, amikor a gép a katmandui repülőtér megközelítése közben lezuhant.
A Saruya Airlines öt nepáli célállomásra indít járatokat, flottája három Bombardier CRJ-200-as repülőgépből áll - olvasható a társaság honlapján.

Kövesd élőben az eseményeket a légikatasztrófáról:

 

Ezek is érdekelhetnek