Schallaburg várában minden kiderül a vikingekről

Schallaburg várában minden kiderül a vikingekről

A viking korról és a vikingek történetéről látható tárlat az alsó-ausztriai várkastélyban, Schallaburgban. A kiállítás 23 termében mutatják be a vikingek közösségi és családi életét, vallási és temetkezési szokásaikat - írja az mti.

A kiállításon látható az a fontos kutatási eredmény is, miszerint a viking közösségben élő nők - összehasonlítva az akkori társadalmi szokásokkal - igen önállóak voltak, akár harcokban is részt vettek. Ugyanakkor a vikingekről számos téves és általános kép is él, amelyet az utóbbi évtizedek régészeti és történelmi kutatásai jelentősen megváltoztattak. Ezeket az új ismereteket és a vikingek mindennapjait mutatja be a schallaburgi tárlat csaknem 500 tárgy segítségével. Például kiderül az is, hogy a vikingek magukat nem is így nevezték, és a valóságban nem is hordtak szarvakkal ellátott sisakot, csupán Richard Wagner A Nibelung gyűrűje című operájában ábrázolták őket így.

A november 8-ig nyitva tartó interaktív tárlaton a vikingek rúnaírásával szöveget lehet fejteni, bemutatkoznak a viking mitológia fontos istenei, megismerhetők azok a ma is használatos német szavak, amelyek a vikingektől eredeztethetők, kipróbálható, hogy mennyire nehéz felemelni egy viking kardot és beszerezhető a vikingkori kenyér receptje is.

Ezek is érdekelhetnek