Áremelés és biciklis hajó a Balatonnál

Áremelés és biciklis hajó a Balatonnál

Nyolc százalékkal emelik a díjakat a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) járatain. Dr. Horváth Gyula vezérigazgató az inflációt meghaladó emelést az általános drágulás és az üzemanyagok magas ára mellett a hajózással és a kikötők üzemeltetésével kapcsolatos hatósági díjtételek mintegy tízszeres emelésével indokolta. Jelentős terhet jelent a mederhasználati díj is. A vezérigazgató a szezonra felkészülés fontos részeként említette a Széchenyi István motoros komp teljes felújítását. A 30-40 milliós költségű javítási munkák önerőből valósulnak meg – írja a Turizmusonline.hu.

A Bahart a közép-dunántúli fejlesztési program keretéből támogatást nyert a tihanyi személyhajó kikötő felújítására és kettő, 20-25 személyes gyorshajó megvásárlására. Az akár 50-60 kilométeres sebességre is képes hajókat főként a több települést érintő, városnézéssel és más programokkal összekapcsolt kirándulásokhoz használnák. A fejlesztések között befejezik a siófoki kikötő több lépcsős rekonstrukcióját.

Készítik a terveket a kikötői kotrásokhoz, és tárgyalnak azokkal az önkormányzatokkal, amelyek pályázati támogatást nyertek a strandjaik medrének felújítására, kotrására, homokozására. Amint a jég elolvad, megkezdik a munkát, hogy június közepéig a lehető legtöbb helyen végezni tudjanak. A kikötői kotrások érinteni fogják többek között Csopakot, Balatonfüredet, a tihanyi hajókikötőt, Fonyódot, Balatonszemest.

A vezérigazgató elmondta, hogy szóban már megállapodtak Balatongyörök, Szigliget és Balatonmáriafürdő önkormányzatával, hogy a nyár elején és az ősszel plusz járatokat indítanak a kikötőik között. Ezzel a turisztikai kínálatot szeretnék színesíteni, a Györökön, Balatonmárián nyaralóknak hajóval is elérhetővé szeretnék tenni például a szigligeti várat és az Afrika Múzeumot.

Az idei szezon egyik érdekes újdonsága lesz a Révfülöp-Balatonboglár és Badacsony-Fonyód között váltva közlekedő biciklit, illetve biciklist szállító hajó. A megfelelő le- illetve feljáróval kialakításra kerülő járművet egy vízibusz átalakításával készítik el a társaság dolgozói. Bicikli nélküli utasok is használhatják majd, de a bicikliseké lesz az elsőbbség. A másik forgalmas biciklis átkelő helyen, Tihany és Szántód között a komp biztosít megfelelő feltételeket a kerékpárosok átkeléséhez.

Ezek is érdekelhetnek