Milyen a világ legjobb helyén lakni?

Aucklandben nincs kutyakaka és graffiti, Bécsben kocogó nagyikkal vannak tele a parkok - ezt értékelik különösen a a világ legélhetőbb városaiban élő magyarok, no meg a jólétet és a stresszmentes életet. A Mercer idei felmérésében megint Bécs lett a világ legélhetőbb helye, az új-zélandi Auckland pedig a harmadik. Budapest a 73. helyen kullog.

Ismét Bécs lett a világ legélhetőbb városa a Mercer tanácsadó cég felmérése szerint. A toplista első tíz helyén főleg német, osztrák és svájci városok vannak, bár előkelő helyen végzett az új-zélandi Auckland, a kanadai Vancouver és Koppenhága is.

Budapest a nem túl fényes 73. helyet kapta a világ legélhetőbb városainak listájában. Ezzel Prága (69.) után második a régióban, maga mögé utasítva Ljubjanát (75.) és Varsót (84). Valamennyi nyugat-európai főváros, messze előttünk szerepel a listában, Amszterdam például 12., London pedig viszonylag hátul áll 38. helyével. Budapest nagyjából egy szinten van Kuala Lumpurral (76.), Puerto Ricóval (72.) és Dubajjal (74).

A top 10
1. Bécs, Ausztria
2. Zürich, Svájc
3. Auckland, Új-Zéland
4. München, Németország
5. Düsseldorf, Németország
5. Vancouver, Kanada
7. Frankfurt Németország
8. Genf, Svájc
9. Bern, Svájc
9. Koppenhága, Dánia

Vajon miért szereplünk 72 hellyel lejjebb a listán, mint fővárosunk monarchiabeli testvére? Hiszen Budapest és Bécs között alig 240 kilométer a távolság, egy bő kétórás autóút. A Mercer felmérésében számos tényezőt vizsgál, így a politikai, gazdasági környezetet, az oktatást, az egészségügyet, a tömegközlekedést, a lakhatást és a kikapcsolódási lehetőséget. Indoklásuk szerint a legjobb városok azok, melyek jó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, politikailag stabil országokban találhatók, ahol relatíve fenntartható a gazdasági növekedés. Hát igen, ez sok mindent megmagyaráz.

Sokkal kulturáltabb

„Az emberek jobban élnek itt, mint Magyarországon, különösen azok, akik alacsonyabb keresetűek" – mondja Attila, aki szoftverfejlesztőként dolgozik Bécsben. „Ha van egy házaspár, mondjuk egy bolti eladó és egy kukás, van kb 2500-3000 eurójuk havonta, plusz tizenharmadik, tizennegyedik havi fizetés nyaralni, meg karácsonyra. Nincsenek nagyon szegények, emiatt nincsenek nagyon frusztrált emberek, és sokkal kulturáltabb mindenki, mindenfajta értelemben".

Forrás: Travelo

Attila fél éve költözött ki a császárvárosba feleségével és kétéves kisfiukkal, akinek januárra várják a kistestvérét. Mint mondja, nem akarták, hogy a gyerekeik a mostani Magyarországon nőjenek fel, ez volt a költözés fő indoka, az csak bónusz, hogy Bécs számukra is ideális. Az előnyök között a tömegközlekedést említi, mely „sokkal jobb, tisztább, pontosabb." Emellett, mint mondja, „látszik az embereken, hogy környezettudatosan élnek, jobban, mint Magyarországon, illetve hogy mindenki próbál az egészségére figyelni. Tehát hatvanéves kocogó mami Schönbrunnban tavasszal/ősszel percenként van öt darab".

Stressz nélkül élnek

Új-Zéland kicsit messzebb van, mint Bécs, ám vannak magyarok, akik Aucklandig meg sem álltak. Például Stanicz Virág, aki öt éve, húszévesen döntött úgy, hogy vőlegényével Új-Zélandra költözik. „ Jó a közbiztonság, kedvesek az emberek, minden bevásárlóközpontban a pénztáros megkérdi, hogy hogy vagy, és mosolyognak" – írja a szigetország élhetőségének mibenlétét firtató e-mailemre válaszul. Szerinte Új-Zélandon „stressz nélkül élnek az emberek, a fizetésből jól meg lehet élni, a hétvégék a kikapcsolódásról szólnak és nem a plusz munkáról." A gyermekgondozóként dolgozó és magánóvodát nyitni készülő Virág szerint fontos az is, hogy Új-Zéland „nagyon családcentrikus ország, a szociális kérdések megoldottak" ráadásul „kutyagumi és graffiti nélküli városközpontok vannak." Végül hozzáteszi: „itt szinte ismeretlen fogalom a korrupció!"

Mire jó ez a lista?
A Mercer globális tanácsadó cég minden év szeptemberében és novemberében elkészíti felmérését a világ legélhetőbb városairól. A Mercer a dolgozóit külföldi kiküldetésre küldő vállalatoknak illetve kormányoknak szánja felmérését, mely az egyes városok összehasonlításával segít az alkalmazottak fizetésének megállapításában. A lista alsóbb régióiban szereplő városokban dolgozók fizetése például azért lehet magasabb, hogy ellensúlyozza Bagdad vagy Caracas veszélyes mivoltát.

A kiküldetésben dolgozók amúgy is magasabb fizetést kapnak, mint otthon, így kompenzálják munkáltatóik, hogy a dolgozónak ki kellett szakadnia tágabb családjából, baráti köréből. A veszélyes országokba küldött alkalmazottak ezenfelül veszélyességi pótlékot is kapnak, ennek számszerű megállapítását segítik a Mercer részletes adatai, melyeket persze jó pénzért kínálnak ügyfeleiknek.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek