4 tanács a biztonságos őszi autós kirándulásokhoz

Egy 2023-as felmérés eredménye szerint a magyarok 95%-a utazáskor szívesebben választja az autót, mint az egyéb közlekedési eszközöket. A válaszadók úgy gondolják, hogy az autózás nyújtja a legnagyobb biztonságot és kényelmet. Nem vitás, hogy számtalan varázslatos hazai és külföldi úti cél érhető el pár órás autóúttal. Azonban a gondtalan utazás érdekében korántsem mindegy, hogy miképp készülünk fel az útra.

Cikkünkben 4 hasznos tanáccsal szolgálunk a zavartalan, biztonságos és emlékezetes őszi autós kiránduláshoz!

A gondtalan utazás érdekében korántsem mindegy, hogy miképp készülünk fel az útraForrás: freepik

Így tehető még biztonságosabbá az őszi autós kirándulás

Számtalan meggyőző érv szól az autós utazás mellett, ilyen például a fokozott komfortszint, a rugalmasság vagy éppen az alacsonyabb utazási költség. Legyen szó belföldi vagy külföldi kirándulásról, sok esetben jó döntés lehet autóval nekivágni az útnak. Ne felejtse, hogy a kellemes kikapcsolódást bármikor félbeszakíthatják váratlan műszaki problémák, mint például defekt, fék- vagy motorhiba! Pont ezért fontos, hogy indulás előtt megtegyen mindent az alapos felkészülés érdekében. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!

1. Vigye autóját műszaki állapotfelmérésre!

Az első és egyik legfontosabb tanácsunk, hogy vigye autóját alapos és szakszerű műszaki állapotfelmérésre. A vizsgálat alkalmával a szakemberek ellenőrzik az autó alkatrészeit, hiba észlelése esetén pedig elvégzik a szükséges javításokat. Gyakori, hogy hosszabb út előtt lecserélik a csereperiódus végéhez közelítő alkatrészeket, ezzel tovább minimalizálják a műszaki hiba kockázatát.

2. Győződjön meg arról, hogy az évszaknak megfelelő a gumi!

A téli gumi használata fokozza a közlekedésbiztonságot, pozitívan befolyásolja a teljesítményt, növeli a tapadást a fagyos időszakban és csökkenti a féktávot. Bár hazánkban nem kötelező a téli gumi használata, a környező országok többségében igen. Így külföldi utak esetén extrán fontos, hogy az évszaknak megfelelő abroncs legyen az autón.

Hosszabb út előtt érdemes ellenőrizni a gumik állapotátForrás: freepik

3. Használjon kiváló minőségű és teljesítményű abroncsokat!

Tudta, hogy az abroncs az egyetlen olyan része az autónak, amely érintkezik az aszfalttal? Nem véletlen, hogy kardinális szerepet játszik a biztonságos, üzemanyag-hatékony és élvezetes közlekedésben. Amennyiben hosszabb utat tervez, érdemes ellenőrizni a gumik állapotát és szükség esetén beruházni egy új szettre.

Nehezen tud dönteni arról, hogy milyen gumi jelentene megfelelő választást? Aggodalomra semmi ok, a következőkben röviden bemutatjuk a Német Autóklub (ADAC) 2024-es tesztjét, mely 28 terméket vizsgált 2 méretben a legjobban teljesítő abroncsok megtalálása érdekében.

A nagyobb, akár SUV-okon is használható 215/55 R17 gumi méret esetén az alábbi termékek kerültek a dobogóra:

  1. Goodyear UltraGrip Performance 3
  2. Dunlop Winter Sport 5
  3. Vredestein Wintrac Pro

Míg a főleg kompakt autókon használt 205/55 R16 méretű abroncsoknál a top 3 helyen az alábbi termékek szerepelnek:

  1. Continental WinterContact TS 870
  2. Michelin Alpin 6
  3. Goodyear UltraGrip Performance 3

Szintén remek értékelést kapott a Falken 205/55 R16 téli gumi. A több mint 40 éves múltra visszatekintő, japán márka termékei megbízhatóságukról és időtállóságukról ismertek. Ráadásul most jobban megéri beszerezni az új Falken abroncsokat, mint bármikor, hiszen a gumi.hu webáruház minden vásárlót garantált ajándékkal jutalmaz. Fontos, hogy a programban való részvétel feltétele a gumi.hu oldalán történő regisztráció, a tankoló kártyát pedig postai úton kapják meg a résztvevők. Vásároljon 4 db téli vagy négyévszakos Falken abroncsot a gumi.hu oldalról és 8 ezer forint értékű MOL üzemanyagkártyát kap garantáltan. Továbbá részt vehet egy nyereményjátékban és megnyerhet egy amerikai álomutazást az Illinois államban található ikonikus 66-os útra. (A tájékoztatás nem teljeskörű, a részletekért látogasson el a gumi.hu oldalára.)

4. Legyen biztonsági felszerelés az autóban!

Bár a műszaki felkészüléssel a legtöbb veszélyt sikerül elhárítani, mégis javasoljuk, hogy gondoskodjon a megfelelő biztonsági felszerelésről. Hosszabb autós kirándulás előtt érdemes készülni meleg ruhával, takarókkal, tartós élelmiszerrel, vízzel és üdítőkkel, elemlámpával, külső töltővel és egyéb olyan felszereléssel, mely jól jöhet lefulladás esetén. A biztonsági felszerelés segít abban, hogy az autómentőre várva is biztonságban érezhessük magunkat.

(x)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek