Ezt ne hagyd ki az augusztusból! Székesfehérvári Királyi Napok, augusztus 13-22.

10 feledhetetlen napot ígér a Székesfehérvári Királyi Napok augusztus 13 – 22. között. Középkori piac, királyi óriásbábok, élő sakkszínház, fényjátékok... Király lesz!   

Forrás: Tourinform Székesfehérvár

Fehérvár legszebb és legfontosabb ünnepe augusztus 13-án este a Nemzeti Emlékhelyen egy látványos dramatikus történelmi játékkal indul, táncosokkal, zenészekkel, cirkuszművészekkel. Az első napokban a Királyi Napok Folkfesztiválona néptáncosoké lesz a főszerep, családi piknikkel, belvárosi táncos forgataggal szórakoztatják a résztvevőket. A Táncházban többek között a Romano Drom, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák forrósítják a folkesteket.

Augusztus 20-22. között a Koronázási Ünnepi Játékok a középkori királyi városba röpíti vissza a látogatókat. A történelmi kisfesztivál hamisítatlan középkori hangulattal, hagyományőrző bemutatókkal, régizenei együttesekkel, középkori piaccal, királyi nyomozós játékkal, lovagi tornával, kreatív és kézműves foglalkozásokkal, és természetesen a királyi óriásbábokkal várja a vendégeket. A rendezvény egyedülálló jellegzetessége a magyar középkor kiemelkedő alakjait ábrázoló közel öt méter magas óriásbábok megjelenése. A bábcsalád mára 21 tagúra nőtt, Géza fejedelemtől IV. Béláig személyesítik meg az Árpád-házi királyokat. A látvány és az élmények fokozására esténként épületfényfestés színezi a belvárost: lesz interaktív kirakós játék 3D-s fénykockákkal és 3D épületvetítés is.

Forrás: Tourinform Székesfehérvár

Augusztus 20-án a közönségkedvenc királyi óriásbábok vezetésével történelmi felvonuláson vehetünk részt, utána a Zichy-ligeti színpadon István, a király koncert zárja a napot. A látványos, modern megszólalású produkció népszerű szólistákkal, a zenei szakma kiválóságaiból álló saját zenekarral, valamint a legprofesszionálisabb látvány- és animáció-technikával teremt ünnepi hangulatot. Az előadásban a címszereplő Feke Pál mellett közreműködik Novák Péter, Szomor György, Herczeg Flóra, Simon Boglárka, Serbán Attila és Sándor Péter.

A Királyi Napok egyedi programjai közül kihagyhatatlan az élő sakkszínházi produkció, „A három király csatája”. A középkori Magyarország egyik kiemelkedő ütközetét, a morvamezei csatát elevenítik fel élő sakkjátszma formájában a 100 négyzetméteres sakktáblán. A magyar és kun segédcsapatok döntő szerepet játszottak abban a győzelemben, amely Európa legbefolyásosabb családjai közé repítette az addig jószerével ismeretlen, kis osztrák uralkodói házat, a Habsburg-házat.

Forrás: Tourinform Székesfehérvár

Az estéken a zene veszi át a szerepet. A komolyzenét kedvelők az Alba Regia Szimfonikus Zenekart augusztus 18-án hallhatják a megújult Bartók Béla téren, a Bregyó közben pedig a Best of Geszti, az István, a király rockopera koncertváltozata és az Alba Regia Táncegyüttes fesztiválzáró estje várja a rajongókat. Az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően a koncertek csak védettségi igazolvánnyal látogathatók!

Forrás: Tourinform Székesfehérvár

Érdemes tehát több napra tervezni Székesfehérvárra, annál is inkább, mivel a szállóvendégek jelentős kedvezményekben részesülnek a „Nyiss Fehérvárra!” kedvezménykártyával.
Ingyenesen elérhetők például a Tourinform iroda garantált városnéző programjai, féláron a  Titkos helyek városjáték, vagy éppen a Kapitány titkai szabadulószoba a belváros 400 éves épületének pincéjében. A történelmi játéktér visszarepít a múltba, ahol izgalmas, logikai kalandozás várja a játékosokat. Még legalább 20 féle kedvezményt kínál a kártya, a kínálatot elnézve biztos, hogy egyetlen éjszaka nem lesz elég!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek