Horvátország mind ez és még jóval több!

"Tavaly Horvátországban nyaraltam.
Fantasztikus volt. És biztonságos.
Higgyetek nekem, ott voltam!
Higgyetek nekem, ott voltam". - Tutek Fanni értékelése Horvátországról

Plitvicei tavakForrás: Shutterstock

„Az egész család élvezte a napsütést és a tengert! Felejthetetlen!"


Ha az árboc alatt üldögélve szeret belefeledkezni a víz morajlásába, a világ egyik legszebb tengere, a mint egy 1000 szigettel büszkélkedő horvát Adria el fogja varázsolni mélykék vizeivel, türkiz színű öbleivel, homokos és kavicsos strandjaival, bájos tengerparti városkáival, ódon utcácskáival, UNESCO védett emlékeivel, érintetlen természeti csodáival, víz alatti látványosságaival, színvonalas hajós infrastruktúrájával, kiváló kikötőivel és horgonyzóhelyeivel, kellemesen enyhe mediterrán éghajlatával, szórakoztató programok tömkelegével, házias ételeivel és első osztályú alapanyagaival, autentikus bortörténeteivel és a szívélyes vendéglátókkal, akik nagy szeretettel látják önöket. 

DubrovnikForrás: Luka Esenko

 „A szigetek mentén és az öblökben vitorlázva minden nap egy újabb csodás élménnyel gazdagodtunk.”

A nem kevesebb, mint ezer kisebb-nagyobb szigettel büszkélkedő tagolt tengerpart mellett a horvát Adria számolatlanul ontja a természet csodáit, kristálytiszta vize, autentikus bor- és gasztronómiai kínálata, valamint a több ezer évre visszanyúló kultúrtörténeti öröksége mindenkit lenyűgöz. A legkülönfélébb kultúrák által hagyományozott emlékek különleges varázst és temperamentumot kölcsönöznek a partoknak, valamint változatos látványosságokkal csábítanak viszonylag kis területen belül. Ha mindehhez még a számos természeti szépséget is hozzávesszük - hiszen a horvát tengerparton és a szigeteken nem kevesebb, mint öt nemzeti park is található - akkor a horvát tenger és partvidék felfedezése páratlan, szórakoztató és egyben feledhetetlen élménnyé válik. 

RisnjakForrás: Zoran Jelaca

 „Horvátországban lépten-nyomon varázslatos kulturális kincseket vagy a Római Birodalom idejéből származó emlékeket fedezhet fel!”

Noha területét illetően Horvátország nem éppen nagy, kulturális öröksége hatalmas. Ezt igazolja az a tény is, hogy az UNESCO Világörökségi listáján 22 tétel szerepel Horvátországból, Szinte nincs olyan város vagy régió, ahol ne lenne egy-egy effajta nevezetesség.

Kelet és Nyugat, a közép-európai és a mediterrán szellemiség metszéspontjában Horvátország a hosszú évek során gazdag művészi, irodalmi és zenei hagyományokra tett szert. Egy olyan tradíciót, amely a múzeumok, templomok és katedrálisok falain kívül kel életre. Ismer-e ön egynéhányat közülük, s szerepelnek-e az elkövetkező horvátországi útitervében, legyen szó Dubrovnikról vagy Split városáról? A tökéletes állapotú falakkal körülvett lenyűgöző középkori városmag oly annyira magával ragadta Lord Byron angol költőt, hogy Dubrovnikot az Adria gyöngyszemének nevezte. És Dubrovnik mind a mai napig mély benyomást tesz az idelátogatókra. A város nyilvánvalóan a hollywoodi producerek fantáziáját is megmozgatta, hiszen itt forgatták a "Trónok harca" és a "Csillagok háborúja" egyes részeit.

SakarunForrás: Aleksandar Gospic

Kicsit északabbra tovahaladva érkezünk meg Splitbe, melyet maga Diocletianus római császár alapított 1700 évvel ezelőtt. Az itt lakók „a világ legszebb városának“ nevezik. Split lenyűgöző eredményeket mondhat magáénak. Tudta-e például, hogy ebben a városban él az egy főre jutó legtöbb olimpiai- és világbajnok?

"Évről évre visszatérek, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nem csak álmodtam. "

SplitForrás: Shutterstock

Kétségtelen, hogy a turistákat leginkább a csodás és végtelen horvát tengerpart vonzza mágnesként, ám ha egy merőben más élményre vágyna, ott ahol a hegyek összeölelkeznek a tengerrel, kerekedjen fel az ország északi részén lévő lenyűgöző kis régiókba. Gorski kotar és Lika a romlatlan tiszta erdők, attraktív barlangok, mesébe illő hegyek világába kalauzol el, s rejti magában azt a különleges helyet, amely Horvátország egyik kötelező látnivalója, a Plitvicei-tavak. A Plitvicei-tavak az UNESCO természeti örökség része. A tizenhat türkiz tó a kékes színű szitakötőkkel átszőtt zöld lombkoronákon át alábukó száznál is több tejüveg színű vízesés ölelésében azt a benyomást kelti, mintha csak egy tündérkert kellős közepén lenne. Szintén ezen a területen található a nyolc horvát nemzeti park egyike, a hiúzról elnevezett Risnjak, amelyet érintetlen erdők és mezők, patakok és folyók, barlangok és hegycsúcsok díszítenek, egyedülálló növény- és állatvilággal. Innen ered például a tekintélyes Kulpa folyó, amelynek felső forrását a „lepkék csodálatos völgyének” is nevezik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek