A baglyok nem tudnak fészket építeni – Így segíthetsz rajtuk!

A te városod is zöldebb és egészségesebb hely lehetne, ha több bagoly élne benne. Segíts te is a megmentésükben. A településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését műfészkek és költőládák kihelyezésével segítheted. A baglyok csökkentik a kisebb rágcsálók számát és hozzájárulnak a városi ökoszisztéma egyensúlyához is.

Így segíthetsz a cuki baglyoknak a fészeképítésbenForrás: AFP/Prakash Mathema

Miért fontos a bagoly jelenléte a városokban?

Segíts nekik túlélni!

Magyarországon tíz fészkelő bagolyfaj található meg, amelyek közül öt kifejezetten az ember közelében él. A baglyok nem csak szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak, de valódi biológiai fegyverként is működnek, ugyanis a városokban elterjedt egerekkel és patkányokkal táplálkoznak. Egyetlen erdei fülesbagoly évente akár ezernél is több rágcsálót fogyaszt el, ami hatalmas segítséget nyújt azokban a városokban, ahol elterjedtek a rágcsálók és az ember már nehezen tudja kezelni ezt a problémát.

Gondoltad volna, hogy a baglyok nem tudnak fészket építeni?

Egészen döbbenetes, hogy létezik olyan madár, amelyik nem képes a fészeképítésre. A baglyok is ilyenek. Éppen ezért költésükhöz korhadt üregekkel, vastag törzselágazással rendelkező idős fákra, nagytestű harkályok odúira, varjúfélék, gólya és egerészölyv fészkeire, egyes baglyoknak pedig nyitott padlásokra van szükség. Emiatt is kiemelten fontos, hogy mi magunk tegyünk azért, hogy ezek az állatok számukra ideális költőhelyeket vehessenek birtokba.

Bagoly a faágonForrás: --

A baglyok megtelepedésének gyakorta gátja nem csak az a képességük, hogy képtelenek fészket rakni, hanem hogy fészkelőhelyekből is kevés van. Ezért ha te is tenni szeretnél azért, hogy a baglyok a lakóhelyed közelében is tudjanak szaporodni, segítsd műfészkek és költőládák kihelyezésével a folyamatot.

Így tehetsz a legtöbbet a baglyok költése érdekében

Az önkormányzatok és a lakosság által kihelyezett műfészek és költőláda ideális környezetet biztosít a baglyok számára. Az erdei fülesbagoly szívesen költözik az ágvillába kihelyezett vesszőkosarakba, míg a gyöngybagoly templomok toronysüvegébe is szívesen költ, ha ott megfelelő költőládákat helyezünk el számára.

Hogyan kell költőládát kialakítani?

A költőládákba száraz füvet, lehullott faleveleket és faforgácsot is tehetünk. Így tudnak majd a baglyok fészekmélyedést kialakítani a tojások számára.

Költőláda kihelyezéseForrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/mit-rejt-a-koltolada

Tudtad, hogy Magyarországon kiemelkedően sok műfészek kerül kihelyezésre?

A baglyok költését segítő mesterséges fészkelőhelyek kialakításában hazánk nagyon jól teljesít. A Baranya megyei Kárászon már 1905-ben megalakult Első Magyar Fészekodúgyár. Ez a kezdeményezés lehetővé tette, hogy a költőládák szélesebb körben is elterjedjenek.

Travelo Tipp: Érdeklődj a helyi önkormányzatnál a műfészkek és a költőládák kihelyezésének lehetőségeiről és tedd meg az első lépéseket a városod zöldebbé tételéért.

Így tudsz műfészket építeni a bagloyknak:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek