A balatonedericsi múzeumban található afrikai bagoly, Hululu rejtélyes története

Preparátumnak nézték a balatonedericsi múzeumban élő állatot. Most bemutatjuk az afrikai bagoly rejtélyes történetét!

Hululu nagyon békés bagoly, soha nem támadt rá senkireForrás: Balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkert Facebook oldala

Hogyan került Balatonedericsre az afrikai bagoly?

Hululu rejtélyes története

Él egy különleges afrikai bagoly a balatonedericsi, Afrikát bemutató múzeumban. Az uhu matuzsálemi kort élt meg, hiszen az átlagos élettartama 30-40 év lenne. A bagoly 1968-ban Tanzániában került a híres vadászhoz, Dr. Nagy Endréhez, aki a Hululu nevet adta neki. Az állat 1988 óta lakik a Balatonnál.

Utánajártunk a különleges madár titkainak. Csonki Zoltán múzeumi főmunkatárs segítségével bepillanthattunk az idős bagoly különleges világába.

Nem hiszed el, hogy mit eszik az afrikai bagoly

Az uhu kelésgyenge napos csibékkel táplálkozik, amelyek a hatóság által ajánlott keltető telepről érkeznek Balatonedericsre.

A matuzsálemi életkorú afrikai bagoly a tanzán szakembereket is megdöbbentette

A múzeum kapcsolatban van az uhu eredeti élőhelyén működő szervezetekkel. A közelmúltban megrendezésre került hazánkban egy állatorvosi konferencia, amelyen több tanzániai szakember is részt vett. A szakértők meglátogatták a múzeumot és természetesen megvizsgálták a bagoly élőhelyét is. Az állat életkorán és jó egészségi állapotán is elcsodálkoztak.

Ennek az afrikai bagolynak 30-40 év a várható élettartama a természetben. Hululu fiókaként,1968-ban került Nagy Endréhez, így valóban szenzációs, hogy még mindig velünk van – fogalmazott a múzeum főmunkatársa, Csonki Zoltán.

A magányosan élő afrikai bagoly a Hululu nevet viseli

Ez egy hangutánzó szó. A nevét Nagy Endrétől kapta, mert a madár olykor ilyen hangokat ad ki magából. Az egész életét magányosan élte le, vélhetően ez már nem is változik.

Amikor a matuzsálemi korú bagoly a preparátumok között lakott

Amikor Nagy Endre még élt, az uhu napközben a múzeumban ült, és mindenki azt gondolta, hogy ő is csak kiállítási "tárgy". Szórakoztató volt, mert amikor elkezdett pislogni, csupán akkor jöttek rá az emberek, hogy a bagoly élő állat – folytatta a múzeum főmunkatársa.

A múzeum látogatói nagyon megijedtek az afrikai bagolytól

A múzeumba látogatók rendszeresen azt hitték, hogy csak egy preparátum ül a kiállítás tárgyai között. Nagyon csodálkoztak, amikor a nyugodt és kedves jószág kinyitotta a szemét és megfordította a fejét. Soha senkit nem bántott. Köszönhető ez annak is, hogy fióka kora óta emberek nevelték és megszokta a közelségüket.

Így találod meg Hululut az Afrika Múzeumban

Amióta változtak a vonatkozó jogszabályok, már nem élhet a múzeumban a kiállítás darabjai között. Ezért a dolgozók építettek neki egy úgynevezett röpdét. A balatonedreicsi múzeum épületének közvetlen szomszédságában találkozhatunk a különleges madárral.

Balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkert, Hululu, a bagolyForrás: Balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkert Facebook oldala

Rengeteg más afrikai állat él a balatoni állatparkban

Valódi afrikai hangulat fogad a balatonedericsi helyszínen, ahol rengeteg afrikai állatot találunk. A bagoly mellett zebrák, tevék, struccok, zsiráfok, de még bivalyok is élnek itt. Találkozhatunk watusa marhával, amelynek egyik különlegessége, hogy a szarva – amely jórészt védekezési célt szolgál – akár 1,7 méteresre is megnőhet. Vannak olyan antilopok az állatparkban, amelyek akár 3 méter magasra is képesek felugrani és számos, kétpúpú tevét is – biztonságos távolságból ugyan, de – megcsodálhatunk. Részt vehetünk dzsungeltúrán, de a gyerekek a játszóteret is nagyon élvezik.

Az Afrika Múzeum november elejéig a hét minden napján nyitva van

Az Afrika Múzeum alapítója emléktárgyai – szobrok, trófeák, faragványok, fényképek – mellett valódi afrikai kunyhó is található Balatonedericsen. Mindemellett afrikai állatok is élnek a múzeum melletti területen. Éppen ezért családoknak is remek elfoglaltság lehet az őszi hétvégékre. Ha autóval érkeznél, a 71-es út mellett keresd az állatparkot ha busszal közelíted meg a helyet, a Becehegy megállónál szállj le. Innen már könnyedén elérhető a hely, amely elhozza Magyarországra Afrikát.

 A következő videóban láthatod, milyen jó dolga van Hululu-nak, az afrikai bagolynak!

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek