Bogarásszon, madarásszon, keverjen zoo-csemegét!

A lényeg, hogy a szabad levegőn és állatok közelében legyen a gyerek. Ha úgy gondolják, jó lenne a nyárra valami állatos programot találni, idén is sokféle színvonalas tábor közül választhatnak. Íme a legjobbak.

Öt tábort mutatunk szerte az országból, ahol a gyerekek háziállatokkal és vadállatokkal, illetve a tágabb élővilággal egyaránt ismerkedhetnek. A színes kínálatból viszont igyekezzenek mihamarabb választani, mert a népszerűbb foglalkozásokról könnyű lemaradni!

Magyar Madártani Egyesület táborai

Az ország több nagy madármegfigyelő és -gyűrűző állomásán szerveznek táborokat minden évben. Idén Baranya, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna és Zala megyében van lehetőség csatlakozni a programokhoz, egy hétre vagy akár egy napra is. A madarak ismerete vagy természetjáró tapsztalat nem feltétel, viszont a részvétel felnőtt kísérő nélkül csak 14 éves kortól ajánlott.

Galéria: Bogarásszon, madarásszon, keverjen zoo-csemegét!Fotó: Europress / Getty

A szállás legtöbbször sátortáborban van. A napi foglalkozások terepen zajlanak, így részletes listával látják el a szülőket, hogy milyen felszereléssel érdemes érkezni a biztonságos és kényelmes madarászáshoz. Minden helyszínen más feltételek adottak, így az 1000 forintos, önellátó napi tartózkodástól a kb. 36 000 forintos, 12 napos táborokig széles a skála.

A 2015-ös táborok részletes leírását, a részvétel feltételeit itt találja.

ZOO Tábor, Győr

A Fővárosi Állat- és Növénykert rendkívül népszerű nyári foglalkozásaihoz hasonló táborok a vidéki állatkertekben is elérhetők. Ez a típusú program nem bentlakásos, de ha a közelben laknak, vagy például pont Győrben van a nagymama, ideális választás lehet. A győri állatkert június 15-től kilenc héten keresztül várja az általános iskolai első osztályt végzett gyerekeket, egyhetes turnusokban.

Galéria: Bogarásszon, madarásszon, keverjen zoo-csemegét!Fotó: ZOO GYŐR

A programok között napi állatetetés, takarítás, kézműves foglalkozás, ismeretterjesztő előadások és vetélkedők is szerepelnek, a befizetett 28 000 forintos összeg pedig a napi háromszori étkezést is magában foglalja.

Részletes információ és letölthető nyomtatványok az állatkert honlapján érhetők el.

Haldorádó Matula Horgásztábor, Sarud, Tisza-tó

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumba mindenképpen érdemes ellátogatnia a családnak az édesvízi óriásakvárium miatt. Az innen 15 kilométerre lévő Sarudon pedig azok a gyerekek is találnak itt nyári elfoglaltságot, akik szívesebben töltik az időt a szabadban. A bodzabokor vesszőtől a profi felszerelésig minden szükséges kellékkel, csalikkal ismerkedhetnek a gyerekek, illetve retróhorgászaton és esti pecázáson is elsajátíthatják a legjobb trükköket.

Galéria: Bogarásszon, madarásszon, keverjen zoo-csemegét!Fotó: Haldorádó

A cél azonban nem profi horgászok nevelése, a halak és a környező élővilág tisztelete, a környzettudatosság és természeti értékek megóvása sokkal nagyobb szerephez jutnak.

További tájékoztatás olvasható a sarudi Élményfalu honlapján.

Szépalmai lovastábor

Korábban írtunk már a szépalmapusztai lovarda hucul lovairól és a Zsiványtanya bungalóiról, ahová nyolc éve minden nyáron szeretettel várják a kezdő és tapasztalt, 7 és 13 év közötti gyereklovasokat. A kisebbeknek két alkalommal szülőkkel együtt szerveznek háromnapos programokat is.

Galéria: Bogarásszon, madarásszon, keverjen zoo-csemegét!Fotó: Lako Peter / Szépalma Hotel & Ménesbirtok

Az egyenként 80 000 forintba kerülő hétnapos Betyárképző és Zsivány táborok napirendjében a lovaglás és a lovak körüli munkák mellett egyéb sportolási lehetőségek, kézműves foglalkozás, kocsizás és filmvetítés is szerepel.

Bővebb információ a Hotel Szépalma honlapján.

Körös-Maros Nemzeti Park nyári természetismereti táborai

A nemzeti park Réhelyi Látogatóközpontjában és Bihari Madárvárta nevű létesítményében idén is megrendezésre kerülnek a természetkutató szaktáborok, ahová a 6-15 éves korú résztvevőket várják.

Galéria: Bogarásszon, madarásszon, keverjen zoo-csemegét!Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park

A fiatalok a környék jellegzetes állat- és növényfajairól tanulnak, ízeltlábú-csapdát helyeznek ki és elemzik az így elfogott rovarokat, kuvik-lesre mennek, ragadozó madarat ültethetnek a kezükre, és madárgyűrűzésben is közreműködhetnek.

További információ a táborokról és az erdei iskolákról a hivatalos honlapon.

Az Amazonas Nyíregyházára költözött!
Szintén jó természetközeli családi programnak ígérkezik a Nyíregyházi Állatpark, ahol a legújabb látványosságnak a decemberben megnyílt Viktória ház számít, ami a különleges állatok gyűjteménye. Képekért, további információért látogasson el az Állatkert honlapjára! (X)
Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek