Beltéri esőerdő és reggeli az orángutánoknál

A szenzációvadászat állatkertek esetében nem igazán jön be: a nagy attrakció itt nem egészen ugyanaz, mint az állatos tévécsatornákon. Ha szakszerűen gondozott, egészséges állatokat szeretnénk látni, kerülnénk a testi épségünk kockáztatását, és nem szeretnénk, hogy a belépőnk árát kétes üzelmekre fordítsák, akkor mindenképpen inkább nagy múltú intézményeket látogassunk.

Nem olyan egyszerű extrém állatparkokat ajánlani, ha mindegyikről rendre kiderül, hogy valami nem stimmel velük. A világ legveszélyesebbnek kikiáltott argentin állatkertjében például a hírek szerint leszedálták az állatokat a turistaszelfikhez, az egykor pazar gízai állatkerben – mely Eiffel egy függőhídjáról is híres – állítólag öngyilkos lett egy zsiráf, a thaiföldi Tigristemplomot pedig hosszú huzavona után úgy tűnik, mégiscsak sikerült bezáratni.

Nem mintha nem lenne amúgy is teljesen érthetetlen, miért akar valaki krokodilon lovagolni meg elgyötört oroszlánokkal pózolni. Az alábbi öt helyszínen úgy is akad bőven Facebook-gyanús elem, hogy az állatok piszkálása nem tartozik a programokhoz. Sőt az állatok védelme, és nem pedig a szelfik állnak a tevékenység fókuszában. Íme a világ állatkertjei, amelyekre városuk méltán lehet büszke.

A legpatinásabb: Tiergarten Schönbrunn, Bécs

A világ legrégebbi, hivatalosan 1752-ben alapított, de császári menazséria formájában sokkal régebb óta meglévő állatkertjéről számos alkalommal hírt adtunk mi is. A történelem viharait átvészelő gyönyörű, barokk parkot folyamatosan fejlesztik a környezetbe illő, korszerű létesítményekkel.

Tiergarten Schönbrunn, Bécs
Galéria: Beltéri esőerdő és reggeli az orángutánoknál
(Fotó: Zoo Vienna Schönbrunn)

A több mint ötszáz állatfaj és olyan népszerű programok mellett, mint az exkluzív esti vacsorák és éjszakai felfedezőutak, a legnagyobb vonzerőt a 2003-ban beköltöztetett óriáspandák jelentik. 2007-ben itt születtek először európai pandabébik, a Kínával eredetileg tíz évre kötött, gyümölcsöző pandamegállapodást pedig 2013-ban újabb tíz évre meghosszabbították.

Az állatkert folyamatosan igyekszik fenntartani az érdeklődést maga körül, legújabb akciója egy világrekord-kísérlet az új zsiráfkifutó megépülésének örömére, melyben a közönség bevonásával a világ legtöbb origamizsiráfját szeretnék elkészíteni.

A legfajgazdagabb: Zoologischer Garten Berlin

Számos toplista szereplője a német főváros 1844-ben nyílt állatgyűjteménye. Több helyen olvasni, hogy építészete és elrendezése emlékeztet a budapesti állatkertre, például a Budapester Straße felőli kapuját is hasonló kőelefántok fogják közre.

Zoologischer Garten Berlin
Galéria: Beltéri esőerdő és reggeli az orángutánoknál
(Fotó: Zoo Berlin)

A rendkívül gazdag fauna és központi elhelyezkedése ellenére a park rendkívül szellős és tágas, bejárására egy nap csak szűkösen elég. Legérdekesebb attrakciói az akvárium, a két óriási félgömbből álló vízilóház, az éjszakai állatok speciálisan kialakított élőhelye – ahol a napszakokat az állatok számára megfordították –, vagy a hipermodern, légkondicionált pingvinvilág.

Berlinben régi hagyománya van az emberszabású majmok, különösen a gorillák tartásának. Itt él Európa legidősebb gorillája, Fatou, aki idén áprilisban ünnepelte 58. születésnapját. Olyan, állatkertekben ritkán látható fajokat is felfedezhetünk, mint a babirussza, a maláj erdei bagoly, a srí lankai makákó, a tuatara, a jaguarundi, a homoki macska, a fossza vagy a csíkos mongúz. A hely népszerűségét jelzi, hogy 2014-ben rekordszámú, összesen 4,4 millió látogató kereste fel.

2014 legje: Henry Doorly Zoo, Omaha

A Tripadvisoron ez a nebraskai intézmény lett 2014 legjobb állatkertje. Fő célkitűzései a megőrzés és kutatómunka, emellett kiváló oktatási programja van, és elsőrangú szabadidőpark is. Elődjét 1894-ben alapították, mára a világ legnagyobb nagymacska-komplexumával, a világ legnagyobb beltéri éjszakai állat-bemutatójával sőt mocsarával, rekorder üveggömbjében a világ a legnagyobb beltéri sivatagi élőhelyével rendelkezik. Beltéri esőerdeje „csak" az egyik legnagyobb.

Henry Doorly Zoo, Omaha
Galéria: Beltéri esőerdő és reggeli az orángutánoknál
(Fotó: Omaha's Henry Doorly Zoo and Aquarium)

Omaha védjegyeként is ismert a 2002-ben átadott Sivatag Kupola (Desert Dome). A 41 méter magas, tartóoszlop nélküli gömb két szintjén összesen vagy 8000 négyzetméteren láthatók három égtáj sivatagi élővilágának képviselői. Az építmény alatt található az éjszakai állatok birodalma, az Éjszakai Királyságok fantázianevű komplexum, amelybe egy mesterséges afrikai kanyon, mesterséges cseppkőbarlang, eukaliptuszerdő, száraz barlang és egy mocsár is befért. Az állatkert területén amúgy akvárium, libegő, IMAX mozi, körhinta és dzsungel fölé épült étterem is gondoskodik a maximális szórakozásról.

A legszebb kilátással büszkélkedő: Taronga, Sydney

Ha látták a képeslapokat távoli felhőkarcolók előtt pózoló zsiráfokkal, de nem merték megkérdezni, hol készültek, most eláruljuk, hogy a különleges látványért Ausztráliába kell utazni. A szép kilátást őslakos eredetű nevében is őrző állatkert egyik vonzereje az innen különösen tetszetős sydney-i várossziluett. A parkot a tengeröblön keresztül, a saját üzemeltetésű hajójárattal is meg lehet közelíteni mindössze 12 perc alatt, kikötőjéből pedig magaskötélpályás gondolával is bejuthatunk a területére.

Taronga, Sydney
Galéria: Beltéri esőerdő és reggeli az orángutánoknál
(Fotó: Taronga Zoo)

Az állatkert híres ázsiai elefánt-programjáról, az ausztrál őshonos állatok mentésében és szaporításában elért eredményeiről és csimpánzkolóniájáról. További érdekességei az ottalvós exkluzív programok, amelyek kifejlesztésében az állatkert úttörőnek számít.

A legrácsmentesebb: a Szingapúri Állatkert

Szingapúr állatkertje csak 1973-ban nyílt meg, de építésekor a patinásabb állatkertek bőséges tapasztalata állt már rendelkezésre ahhoz, hogy a leginkább állat- és látogatóbarát létesítmény jöhessen létre a délkelet-ázsiai városállamban.

Szingapúri Állatkert
Galéria: Beltéri esőerdő és reggeli az orángutánoknál
(Fotó: Wildlife Reserves Singapore)

Itt például soha nem voltak rácsok. Kezdettől fogva láthatatlan árkokkal, növényekkel és üvegfalakkal kerítették el a bemutatandó állatokat, a fás részeket pedig sok helyen teljes természetességében hagyták meg. A tágas tereknek, és az autentikus növényzetnek köszönhetően összességében ez az egyik legharmonikusabb összhatású állatkert a világon. Számos turisztikai díjat nyert, és a toplisták rendszeres szereplője.

A megszámlálhatatlan típusú itteni állatshow közül a legérdekesebb az elefántok munka- és játékközpontú bemutatója, és lehetőségünk van befizetni egy orángutánokkal közös reggelire is.

Az Amazonas Nyíregyházára költözött!
Szintén jó természetközeli családi programnak ígérkezik a Nyíregyházi Állatpark, ahol a legújabb látványosságnak a decemberben megnyílt Viktória ház számít, ami a különleges állatok gyűjteménye. Képekért, további információért látogasson el az Állatkert honlapjára! (X)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek