Mini katták és binturong ikrek Nyíregyházán

Látott már fehér tigrist, afrikai elefántot, indiai orrszarvút, komodói óriás sárkánygyíkot, újszülött binturongokat vagy éppen orángután bébit? Ha még nem, irány Nyíregyháza, Magyarországon ugyanis egyedül itt van erre lehetősége.

Itt a tavasz, most érdemes állatkertbe menni és cukiságokat nézni! Európa-szerte születnek az aranyosabbnál aranyosabb kisállatok: a londoni állatkertben szumátrai tigriskölykök örvendeztetik meg a látogatókat, a belfasti állatkertben bébigorillától lehet elolvadni, Bécsben a világ legöregebb állatkertjének legfiatalabb lakói közt pandagyereket és kiselefántot is találunk. De persze a hazai állatkertek és vadasparkok is jól állnak kisállatokból. Új, Heti Cuki rovatunkban elsőként a Nyíregyházi Állatpark jövevényeit és egyéb látnivalóit mutatjuk be.

Londonban szumátrai tigris szaporulatnak örülhettek idén
Galéria: Cukiságok a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Alan Greenfield / ZSL London Zoo

Cukiságözön Nyíregyházán

Aki mostanság Nyíregyházára látogat, kis orángutánt, katta bébiket és apró binturongokat is láthat. Ruti az első állatkertben született borneói orangutánkölyök Magyarországon. Az állatkert gondozói 2013 eleje óta várták a szaporulatot, mivel a hím heves udvarlásának 2012 nyarán többször is szemtanúi voltak. A nőstény gömbölyödő pocakja egyre bíztatóbbnak látszott, a kis állat 260 napnyi vemhesség után 2013. március 15-én 9 és 10 óra között jött a világra a park Indonéz házában, a Zöld Piramisban.

"A szülés problémamentesen és gyorsan zajlott, olyannyira, hogy a főemlős gondozói a 9 órás ellenőrzéskor csak a két felnőtt állatot láttak, rá egy órára már azonban az orangután hölgy karjában ott szuszogott az apróság. Sabatini (26) az anyaállat és párja Guru (25) 2010 óta laknak parkunkban, velük – s most már a kicsivel együtt – jelenleg nyolc borneói orangután él nálunk."

Ő itt Ruti
Galéria: Cukiságok a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Soós Noémi / Nyíregyházi Állatpark

"A kicsi első hónapjait – az emberbébikhez hasonlóan – az evés és alvás töltötte ki, ám fél évesen már elkezdte önállóan is felfedezni a kifutót a vendégek legnagyobb örömére. A kis Rutira a szülőpár mellett Európa legidősebb sziamang hölgye, Finita is ügyel, és bizony sokszor óriási türelemről tanúskodik, mikor a vörös ördögfióka elszabadul és cibálja az idős hölgy szőrét. Most, a tavasz megérkeztével az orangutánok újra elfoglalták a külső kifutókat is, így az ide érkezők szinte testközelből csodálhatják meg a kis állat első komolyabb önálló mozdulatsorait" – tudtuk meg az állatkert munkatársaitól.

A Madagaszkár című animációs filmből ismert gyűrűsfarkú makik, vagyis katták könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, amelyet járás közben magasra emelnek. Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, és a többi lemúrhoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Belőlük is lehet kicsiket látni Nyíregyházán, az apró állatok négy hónapnyi vemhesség után jöttek a világra és általában anyjuk hasán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat, de a bátrabbak már rövid ideig a felnőtt állatok hátán is lovagolnak.

Gyűrűsfarkú maki bébik Nyíregyházán
Galéria: Cukiságok a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már szemezgetni fognak a gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is. A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság. Mivel a csoportban még van termékeny nőstény, valószínűleg a közeljövőben még nagyobb létszámú lesz, a jelenleg tizenhét főt számláló nyíregyházi makicsapat.

Két kölyköt hozott világra az állatpark binturong, vagy más néven nyestmedve nősténye is. A cibetmacskafélék családjába tartozó ragadozó kölykei kilencven nap után jöttek világra. Nem sokkal születésük után már tudtak mászni, szemük azonban csak tíz nap múlva nyílt ki. A korábban a párizsi állatkertben lakó binturong vemhesen érkezett tavaly decemberben a sóstógyógyfürdői állatparkba. A nyíregyházi szakemberek mellett a párizsi gondozók is meglepődtek a váratlan szaporulaton, de büszkén elvállalták a keresztszülőséget.

Mi az a binturong?
A binturong Délkelet-Ázsia és a hozzá tartozó szigetek egy részének sűrű trópusi és szubtrópusi erdeiben honos éjszakai életmódú cibetmacskaféle. Külleme és teli talpas mackós járása miatt régebben nyestmedvének, medvenyestnek és medvemacskának is hívták. Az egyetlen olyan óvilági emlős, amelynek teljesen fejlett fogó farka van, ezt a testrészét a kitűnő mászó tudománnyal rendelkező állat ötödik "kézként" használja. Bár a ragadozók rendjébe tartozik, étrendje elsősorban levelekből, hajtásokból, gyümölcsökből és bogyókból áll, de kisebb madarakat, emlősöket egyaránt zsákmányol.
Az egymás közötti kommunikációban nagyon fontos szerepe van az illatanyagoknak: mirigyváladékával és vizeletével jelzéseket nagy, de óriási hangrepertoárja is, sziszeg, morog és röffent. A binturongnak természetes ellensége jóformán nincs. Élőhelyeinek egy részén csak életterének beszűkülése fenyegeti, máshol viszont ínyencfalatnak számít, és a népi gyógyászat is igényt tart egyes részeire. A faj rendkívül fontos ökológiai szempontból, hiszen ürüléke – melyben az elfogyasztott gyümölcsök magvai találhatóak – segít újraültetni az esőerdőket.

 Nem csak az újszülöttek az érdekesek

Az állatpark területén természetes tölgyerdőben, tágas kifutókban mintegy ötezer állatot láthatunk, így nem csak az apróságok miatt érdemes eljönni ide. Olyan csak itt látható és Európában is ritkaságszámba menő különlegességek várják a látogatókat, mint az indiai páncélos orrszarvú, a komodói óriás sárkánygyík, az afrikai elefánt és fehér tigris.

Óceanárium is van az állatpark területén
Galéria: Cukiságok a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A harminc hektáros erdőben kontinensenkénti felosztásban láthatók az állatok, hogy aki belép, egy nap alatt végigjárhassa a Földet és megfigyelhesse a különböző élőhelyek élővilágát. Magyarországon és a Közép-európai térségben is egyedülálló létesítmény a Zöld Piramis, ahol 4000 négyzetméteren, három szinten látható Dél-Kelet Ázsia állat- és növényvilága. Itt kapott helyet az Óceanárium, ahol tíz nagy akváriumban különféle tengeri élőhelyeket rendeztek be. Az 500 000 literes központi medence az Indiai-óceán különleges élővilágát mutatja be; a cápákat, a rájákat és a különféle nagyméretű halakat a nyolc méteres üvegalagútban sétálva is megnézhetik a látogatók.

A Zöld Piramisban él az indonéz kormánytól kapott két óriásgyík, ami Európa legnagyobb komodói varánusz tenyészpárja, de a függőhídon eljutunk Rutihoz és a többi orángutánhoz éppúgy, mint a Félelem barlangjához. A tíz méter magasságból lezúduló vízesés mellett elhaladva pedig találkozhatunk a borzongatóan szép hüllők különleges gyűjteményével. Kilépve a Zöld Piramisból a Sarkvidékre érünk, ahol a borjúfóka család legifjabb tagja szerez örömet, de nagy kedvenc Ootek és Zora a jegesmedve pár is, akik üvegfalú medencéjüket előszeretettel használják. Az oroszlánfókák látványos show-ját, naponta háromszor lehet megnézni.

Üvegfalú medencében laknak a jegesmedvék
Galéria: Cukiságok a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A kalandokat kedvelők kipróbálhatják a tevegelést, vagy sétálhatnak a majomerdőben, ahol a sárgaszakállas és a gyűrűsfarkú makik huncutkodnak. Egyedülálló az Afrika panoráma, amit egy hangulatos bambuszhídon sétálva nézhetnek végig. Az afrikai patásgyűjtemény igazi kuriózumokból áll, hiszen látható itt nagy kudu, oryx antilop és a világ egyik legritkább állata a Grévy-zebra. Itt élnek a gorilláink és a zsiráfcsalád is.

Hasznos információk

Nyíregyházi Állatpark

Cím: 4431 Sóstófürdő, Sóstói út

Belépődíjak: Gyerekeknek 3 év alatt 100 forint, 3-14 éves kor között, valamint diákoknak 1800 forint, felnőtteknek 2600 forint. A családokat és csoportokat különböző kedvezményes jegyekkel várják, ezek pontos árait ide kattintva találja.

Nyitva az év minden napján, áprilistól augusztusig 9-19 óra között (a pénztár 17:30-kor zár).

Szállás: Aki több naposra tervezi a látogatást, az állatkert területén található Hotel Dzsungelben érdemes szobát foglalnia.

Cikkünk megjelenését a Nyíregyházi Állatpark támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek