Galéria: Olívabetakarítás Spanyolországban, sáfrányszüret Kasmírban

Forrás: MTI/EPA/EFE/Raúl Caro
1/10
A dél-spanyolországi Sevilla tartományban fekvő Herrerában fotózták ezt az olajfaligetet, illetve a jelenleg itt folyó betakarítási munkákat, október 31-én.Forrás: MTI/EPA/EFE/Raúl Caro
Forrás: MTI/EPA/EFE/Raúl Caro
2/10
Becslések szerint ebben az aszályos és hőhullámokkal sújtott évben az országos olívatermés 420 000 tonna lesz.Forrás: MTI/EPA/EFE/Raúl Caro
Forrás: MTI/EPA/EFE/Raúl Caro
3/10
Az olívabetakarításnak hat módja is van: a kézi szüretelés, mely a legrégebbi és legköltségesebb módszer, a gereblyézés, a botozás, a fix hálós, a szüretelőgépes és a betakarítógépes.Forrás: MTI/EPA/EFE/Raúl Caro
Forrás: MTI/EPA/EFE/Raúl Caro
4/10
Az olajbogyó 7-8 hónap alatt érik be, és a gazdák az ősz beköszöntével le sem veszik a szemüket az olajfákról, hogy eldöntsék melyik napra teszik a szüretet.Forrás: MTI/EPA/EFE/Raúl Caro
Forrás: MTI/EPA/EFE/Raúl Caro
5/10
A régi időkben a hagyományos szüretelés általában decemberben történt, ma már a szakemberek mintát vesznek a termésből, hogy meghatározzák az olajbogyó olaj- és polifenol tartalmát és arányát. Ha megfelelő, indulhat a szüret.Forrás: MTI/EPA/EFE/Raúl Caro
Forrás: MTI/EPA/Farúk Hán
6/10
A világ legdrágább fűszereként termesztett valódi- vagy jóféle sáfrány egyik legismertebb termőhelye Kasmír. Itt készültek a következő fotók is október 30-án.Forrás: MTI/EPA/Farúk Hán
Forrás:MTI/EPA/Farúk Hán
7/10
Sáfrányvirágot bizony nem lehet másként betakarítani, mint kézzel. A termőföldet az indiai Dzsammu és Kasmír állam nyári fővárosától, Szrinagartól 25 kilométerre délre fekvő Pamporban találni.Forrás:MTI/EPA/Farúk Hán
Forrás: MTI/EPA/Farúk Hán
8/10
A sáfrány (Crocus) a nősziromfélék családjába tartozik, illetve a nemzetséghez tartozó egyes fajok összegyűjtött és fűszerként használt bibéjének elnevezése. A képen ezt a bibét húzzák ki éppen a virágból.Forrás: MTI/EPA/Farúk Hán
Forrás: MTI/EPA/Farúk Hán
9/10
A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért rendkívül drága, értéke az aranyéval vetekszik.Forrás: MTI/EPA/Farúk Hán
Forrás: MTI/EPA/Farúk Hán
10/10
Lehet helyettesíteni fáfrányos szeklicével (ami megfizethetőbb), de ez inkább csak színezésre alkalmas, íze a valódi sáfrányéhoz egyáltalán nem hasonlít.Forrás: MTI/EPA/Farúk Hán