TOP 4 úti cél, ami a környezettudatos csajok kedvence

A környezetbarát utazás mostanra igazi divattá vált, és ha te is szeretnél stílusosan, környezettudatos módon világot látni, miközben figyelsz a bolygónkra, akkor a műanyagmentes utazás a legmenőbb választás.

A környezettudatos utazás egyre több embernek fontos, hogy ne hagyjanak ökológiai lábnyomotForrás: Shutterstock/Setiono Joko Purwanto

Környezettudatos, műanyagmentes utazás

A világ egyre inkább ráébred, hogy a műanyag használata nemcsak az óceánokat szennyezi, hanem súlyos károkat okoz az egész környezetünkben. Ha te is szeretnél környezettudatosan utazni, most elhoztuk neked a legmenőbb tippeket a műanyagmentes turizmus jegyében. Tudd meg, hogyan lehetsz stílusos, miközben csökkented az ökológiai lábnyomodat!

A műanyagmentes turizmus célja, hogy minimalizáld vagy teljesen megszüntesd az egyszer használatos műanyagokat az utazásaid során. Ha utazóként te is hozzájárulsz a műanyagmentes életmódhoz, azzal nem csak stílusos leszel, hanem segítesz megőrizni a Föld szépségeit a következő generációk számára.

Fedezd fel velünk a legtrendibb úti célokat, ahol nemcsak jól érezheted magad, hanem segíthetsz megóvni a Földet is! Mutatunk is rögtön négy ökotudatos célországot, hogy a nyaralásod egyszerre legyen trendi és környezetbarát.

Egy igazi zero waist paradicsom

Bali ma már nemcsak a csodálatos tengerpartok és a jógás vibék fellegvára, hanem a környezettudatos istennők igazi paradicsoma is! Ha fenntarthatóan akarsz utazni, Bali a tökéletes választás számodra. A sziget 2019-ben szigorúan betiltotta az egyszer használatos műanyagokat, így a műanyagszennyezés elleni harc itt nemcsak egy trend, hanem valódi életstílus.

A szállodák és éttermek is komolyan veszik a műanyagmentességet: újrahasználható vagy komposztálható csomagolásokkal várnak, így a vacsorádat is környezetbarát csomagolásban kaphatod. Sőt, a sziget tele van zero waste boltokkal, ahol minden menő fenntartható eszközt beszerezhetsz.

Gondolj csak a stílusos újrahasználható kulacsokra, boho vászonzsákokra vagy természetes alapanyagú, vegyszermentes piperecikkekre, amik tökéletesen passzolnak a fenntartható utazós stílusodhoz.

Ha még ennél is zöldebben akarsz vásárolni, a helyi piacok szintén tökéletesek: itt friss, csomagolásmentes gyümölcsöket és zöldségeket vehetsz. Bali a fenntartható életmód mintapéldája – itt nem csak lehetőség, hanem mindennapi gyakorlat a környezettudatos utazás. Csak kapd fel az újrahasznosított bikinidet, és irány a sziget, ahol az öko-divat összefonódik a természet szépségeivel!

Bali, Indonézia gyönyörű szigete, ahová műanyagmentes utazással is eljuthatszForrás: Shutterstock/Sudip Ray

Tekerjünk Dániában

Koppenhága valódi zöld mintaváros, ahol a kerékpározás nem csupán alternatív közlekedési mód, hanem az életstílus része. Több mint 400 kilométernyi kerékpárút várja a környezettudatos utazókat. A kerékpárkölcsönzők bármikor rendelkezésedre állnak, így te is könnyen beszállhatsz a fenntartható közlekedésbe.

Azonban a környezettudatosság Koppenhágában az éttermekben, kávézókban és szállodákban is jelen van. Akár egy csésze kávét rendelsz egy stílusos kávézóban, akár egy Michelin-csillagos étteremben vacsorázol, biztos lehetsz benne, hogy a fenntarthatóságot szem előtt tartva szolgálnak ki.

Dánia is kiváló úti cél az ökotudatos turisták számáraForrás: Kenny Arne Lang Antonsen/Wikimedia Commons

Zöld életmód az USA-ban

Ha te is a zero waste életmód híve vagy, Portland, Oregon a te városod! Itt a fenntarthatóság nem csak egy menő kifejezés, hanem maga az életstílus. A városban szinte mindenhol találkozhatsz környezetbarát megoldásokkal, kezdve a zöld minősítésű szállodáktól egészen a zero waste éttermekig, ahol elfelejtheted a műanyagot!

Az olyan helyek, mint a Farm Spirit étterem, nemcsak helyi alapanyagokból főznek, de minden egyes csomagolás újrahasznosítható vagy komposztálható – igazi álom azoknak a csajoknak, akik szeretnek úgy utazni, hogy közben vigyáznak a Földre.

Ha szeretsz piacra járni, a város híres farmerpiacain csomagolásmentesen vásárolhatsz friss zöldségeket és kézműves termékeket. És mivel Portland a kerékpáros közlekedés fellegvára, stílusosan, kétkeréken fedezheted fel a várost, mindeközben csökkentve az ökológiai lábnyomodat. Itt tényleg minden arról szól, hogy környezettudatosan élvezd az utazást!

Portland városában is szeretnek bringázni az autózás helyettForrás: ARTYOORAN / Shutterstock

Egy igazi természetvédelmi csodaország

Costa Rica egy igazi álom azoknak a csajoknak, akik imádják a természetet és a fenntarthatóságot! Szinte minden szálláshely és túraszervező elkötelezett a műanyagmentesség mellett, így minden pihenésed garantáltan környezetbarát lesz.

Képzeld el, hogy reggel friss, csomagolásmentes helyi gyümölcsöket vásárolsz a tengerparti falvak egyik piacán, majd a napot egy nemzeti parkban töltöd, ahol a vadon élő állatok, vízesések és trópusi növények között kirándulsz. A Costa Ricai nemzeti parkok, mint a Corcovado vagy a Monteverde, fantasztikus élményeket kínálnak, miközben te is hozzájárulhatsz a természet megóvásához.

És ha mindez nem lenne elég, a fenntarthatóság itt tényleg trendi. Az öko-lodgok és zöld hotelek nem csak a műanyagot mellőzik, hanem a napenergiát használják, komposztálják a hulladékot, és támogatják a helyi közösségeket. Így nemcsak a természetet véded, hanem stílusosan, mégis tudatosan élvezheted a nyaralást.

Costa Rica vadvilága elképesztően gazdag, ezért a helyiek környezettudatosságra nevelik a fiatalokatForrás: MTI/EPA/EFE/Jeffrey Arguedas

Tippek a műanyagmentes utazáshoz

  • Az egyszer használatos műanyagok helyett szerezz be újrahasználható kulacsot és fém vagy bambusz szívószálat. Sok országban, mint Bali vagy Costa Rica, ezeket már mindenhol elfogadják, és egyre több helyen találhatsz víztöltő állomásokat.
  • Csomagolj műanyagmentesen. Ha repülővel utazol, próbálj kevesebb folyadékot vinni, hogy minimalizáld a műanyag csomagolásokat.
  • Válassz zöld szállást. Mielőtt lefoglalod a szállást, keresd a fenntartható minősítéssel rendelkező szállodákat vagy panziókat, amelyek odafigyelnek a műanyaghasználat csökkentésére. Sok helyen már kérheted, hogy ne tegyenek ki műanyag piperecikkeket a szobába.
  • Látogass el a helyi piacokra, ahol csomagolásmentesen tudsz vásárolni friss alapanyagokat, kézműves termékeket. Ezzel nemcsak a műanyag használatát kerülheted el, hanem a helyi közösségeket is támogatod.

Otthon is tehetsz a környezeted megóvásáért, az alábbi videóban az ökotudatos tisztítással és komposztálással kapcsolatban láthatsz tippeket: 

 

 

Ezek is érdekelhetnek