Énekes madarak az etetőnél – Mit adhatunk, mikor és, hogyan?

Ahogy beköszönt a hideg idő, egyre fontosabbá válik, hogy gondoskodjunk az énekes madarakról, amik sokszor nehezen találnak táplálékot. A madáretető nemcsak szép látvány, de a madarak túlélésében is óriási szerepet játszik.  

Madáretető sok esetben nélkülözhetetlen az énekes madarak túléléséhezForrás: Lost-super/Pixabay

De vajon mit tegyünk az énekes madarak etetőjébe, és mi az, amit inkább kerüljünk? Mi a helyzet az etetés félbehagyásával? Nézzük meg, mi használ és mi árthat tollas barátainknak!

1. Mit tegyél a madáretetőre, hogy egészségesek maradjanak a madarak?

A legfontosabb, hogy olyan táplálékot adjunk a madaraknak, ami természetes, tápláló és könnyen elérhető a számukra.

Hasznos ételek az énekes madaraknak:

• Napraforgómag (fekete héjú): Ez az egyik legjobb élelem a madaraknak. Magas olajtartalma miatt sok energiát ad és szinte minden madár kedveli.• Téli madáreleség keverékek: Ezek előre elkészített magkeverékek, amelyek napraforgómagot, földimogyorót, zabot és más magvakat is tartalmazhatnak.
• Alma: A friss alma remek vitaminforrás, különösen a rigók és cinegék imádják.
• Földimogyoró (héj nélkül, sótlanul): Energiadús élelem, amit sokféle madár szívesen elfogyaszt.
• Zsírpogácsa (cinkegolyó): A zsíros magkeverékek, cinkegolyók igazi energiaforrást jelentenek a hideg időszakban, főleg cinegéknek és verebeknek.

+1 Travelo tipp: a vízről se feledkezz meg! Az etetőben rögzítsd az edényt, amiben vizet teszel. A nagy hidegben figyelj rá, hogy ne fagyjon be a folyadék és rendszeresen tisztítsd, cseréld a vizet.

A széncinege is gyakori vendég a madáretetőknélForrás: Picture-Alliance via AFP/Silas Stein

 2. Mit NE tegyél a madáretetőbe?

Nem minden élelmiszer alkalmas a madarak számára – egyesek akár ártalmasak is lehetnek.

Kerüld az alábbiakat:

• Sós vagy fűszeres ételek: A só és a fűszerek megterhelhetik a madarak szervezetét és hosszú távon betegségeket okozhatnak.
• Kenyér, péksütemények: Bár sokan azt gondolják, hogy a kenyér jó megoldás, valójában nem ajánlott, mivel nem nyújt elég tápanyagot és puffadást okozhat.
• Tejtermékek: A madarak emésztőrendszere nem alkalmas a tejtermékek feldolgozására, ezért ezeket mindenképp kerüljük.
• Nyers rizs: Az emésztési problémák és a gyomortágulás miatt ne adjunk nyers rizst a madaraknak.

3. Félbe szabad hagyni az etetést?

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy az egyszer megkezdett etetést szabad-e félbehagyni és ha nem, miért. Az énekes madarak hamar hozzászoknak az állandó táplálékforráshoz, különösen a hidegebb hónapokban. Ha rendszeresen eteted őket és hirtelen megszűnik a táplálékforrás, az komoly stresszt okozhat nekik, hiszen a hideg időszakban nehezebben találnak újabb élelmet.

Miért fontos a folyamatos etetés?

• Biztonságos táplálékforrás: A madarak gyorsan megtanulják, hol találnak biztonságos táplálékot. Ha egyik napról a másikra eltűnik az élelem, akár el is pusztulhatnak, mert nem találnak új forrást időben.
• Túlélés a hidegben: A hideg téli időjárás sok energiát emészt fel a madarak számára, így létfontosságú, hogy elegendő táplálékot kapjanak. Az etetőből származó magok és zsíros ételek biztosítják a szükséges kalóriákat, hogy átvészeljék a legnehezebb napokat.

Travelo tipp: Ha elkezdted az etetést, tarts ki a tél végéig. Ha bármilyen okból abba kell hagynod, igyekezz fokozatosan csökkenteni a mennyiséget, hogy a madaraknak legyen idejük más táplálékforrást találni.

A vörösbegy is szereti a magvakatForrás: Oldiefan/pixabay.com

4. Hogyan gondoskodj tiszta, biztonságos etetőről?

Az etető tisztán tartása elengedhetetlen a madarak egészségéhez. A piszkos etetőben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, ami betegségeket okozhat.

Tisztítási tippek:

• Hetente tisztítsd meg az etetőt forró vízzel és egy kis ecettel.
• Kerüld a kemikáliák használatát, mivel azok károsak lehetnek a madarakra.
• Az etetőt helyezd napos, szellős helyre, hogy gyorsan megszáradjon és ne penészedjen be.

A madáretetés csodálatos lehetőség arra, hogy közel kerüljünk a természethez, miközben segítjük a madarak túlélését a hideg hónapokban. A megfelelő élelem biztosítása, az etetők tisztán tartása és az etetés folyamatossága mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a madarak biztonságban és egészségesen élvezhessék a telet. Ha tudatosan és odafigyelve gondoskodsz róluk, nemcsak ők lesznek boldogok, de te is élvezheted a kertedben röpködő madársereg látványát.

Az alábbi videó segít, hogy te is elkészítsd házilag a saját madáretetődet:

 

 

Ezek is érdekelhetnek