Megvalósulhat a Jurassic Park dinoszauruszokkal? - Tudós válaszol

Egy tudós sokak reményét szertefoszlatta, miután elmagyarázta, hogy miért nem valószínű, hogy a jövőben felépüljön a Jurassic Park dinoszauruszokkal. Ellenben van olyan állat, amelyet vissza tudnak hozni az élők sorába. 

Megvalósulhat a Jurassic Park dinoszauruszokkal? - illusztrációForrás: Shutterstock/ardiditproject

Megvalósulhat a Jurassic Park dinoszauruszokkal?

Amikor először láttad Steven Spielberg 1993-as Jurassic Park című filmjét, valószínűleg megörültél a tudományos lehetőségnek, hogy egy napon a jövőben tudósok egy csoportja visszahoz egy csomó őslényt és dinoszauruszokkal népesítik be a Földet.

Dr. Beth Shapiro, a Colossal Bioscience amerikai biotechnológiai és géntechnológiai vállalat munkatársa azonban elmondta, hogy ez valószínűleg miért nem fog megtörténni. Míg a vállalat lépéseket tesz az olyan kihalt állatok, mint a gyapjas mamut, a tasmán tigris és a dodó visszahozására, a dinoszauruszok visszahozása szinte lehetetlen, legalábbis a Jurassic Parkban bemutatott módon.

A dinoszauruszok királyának tartott T-rex faj több csontvázát is megcsodálhatjuk a kanadai Királyi Tyrrell Paleontológiai MúzeumbanForrás: chaiyapruek youprasert/Shutterstock

Kihalásmentesítés a gyakorlatban

A vállalat a múlt hónapban így nyilatkozott: „A Colossal [Biosciences] küldetésének lényege a kihalásmentesítés gondolata. Amikor a legtöbb ember a kihalásmentesítésre gondol, egy nagyon konkrét kép jut eszébe. De mi nem ezt csináljuk. A dinoszauruszok több mint 65 millió évvel ezelőtt haltak ki. A legrégebbi DNS, amelyet eddig sikerült kinyernünk, 1-2 millió éves, de a legtöbb DNS 10 vagy 20 000 év alatt elpusztul."

Most biztos azt kérdezed, hogy „miért nem veszik ki ezek a tudósok a DNS-t az összes dinoszaurusz fosszíliából, amink van? Nos, Dr. Shapiro készen állt a válaszra:

A fosszíliák kőzetek, a kőzeteknek pedig nincs DNS-ük. A borostyánban konzervált szúnyogokból sem lehet DNS-t kinyerni. Megpróbáltam, nem működik."

Nos, azt hiszem, a Jurassic Parkos Ian Malcolm tévedett, a tudósok valóban megálltak, hogy elgondolkodjanak azon, hogy megtehetnék-e és meg kellene-e tenniük - csak kiderült, hogy nem tudják.

„Nincs DNS a borostyánban lévő szúnyogokban, nincs DNS a dinoszaurusz fosszíliákban, a dinoszauruszokat nem tudjuk visszahozni. Nagyon sajnálom" – mondta Dr. Shapiro.

A Redditen azonban az emberek kevésbé voltak elnézőek. „Negatív Nancysaurus Rex„ - viccelődött egy személy, míg egy másik hozzátette: Az élet, ööö, megtalálja a módját. A dinoszauruszok újrateremtése újra az étlapon van, fiúk!" „Nem hiszem, hogy 'nagyon sajnálja'....nagyon nagy álomgyilkos ez a nő" - kommentálta egy másik.

A fosszília nem tartalmaz DNS-tForrás: Royal Tyrrell Museum of Palaeontolog

Visszatér a gyapjas mammut?

A The Prospect 2015-ös cikkében Dr. Shapiro tovább vizsgálta a Jurassic Parkban bemutatott kihalásmentesítés gondolatát – írja az Unilad.
A filmben a tudósok a hiányzó genomok helyett béka DNS-t használtak, ami végül visszafelé sül el, amikor a dinoszauruszok elkezdenek nemet váltani. Azt írja, hogy a szándék általában az, hogy „megtalálják és pótolják ugyanazokat a részeket" egy közeli rokonból.

A gyapjas mamutot példaként használva azt mondja, hogy „meg kellene tanulnunk, hogy mi az összes különbség az elefánt és a mamut genomja között", és minden szükséges változtatást meg kellene tennünk, ami „túl nagy feladat lenne".

Ugyanakkor egy hiányzó, a faj szempontjából szerves részét képező gént, például a gyapjas mamut hidegben való túlélési képességét, könnyebb lenne újra létrehozni. A genetikailag tiszta mamutok, vagy bármely kihalt faj genetikailag tiszta változatainak létrehozása valószínűleg nem lehetséges".

Nézd meg ezt a szuper animációt, hogy néznének ki a dinoszauruszok a valóságban:

 

 

Ezek is érdekelhetnek