Ínycsiklandó rovarokból készül ételek - Megennéd, ha ízletesebbek lennének?

A rovarok jelenthetik a megoldást a fenntartható fejlődés és az élelmezési válság kezelésére. Egy szingapúri konferencián a mesterszakácsok új ínycsiklandó rovarokból készült ételeket készítettek, hogy népszerűsítsék ezt a sok helyen már elterjedt élelmiszert.

Ínycsiklandó rovarokból készül ételek - Megennéd, ha ízletesebbek lennének? - illusztrációForrás: Shutterstock/ Thao Lan

Ínycsiklandó rovarokból készül ételek

„Gondolj úgy a tücsökpogácsára, mint a halpogácsára" - mondta a séf, miközben arra biztatta a büfésorban álló férfit, hogy kóstolja meg a gőzölgő, fűszeres lakszát - egy kókuszos tésztalevest -, amely tele van texturált tücsökfehérjével. 

A laksza mellett egy tányér chilis tücsök volt, egy kedvelt szingapúri étel - a gazdag, édes chiliszószba mártott, kevergetve sült iszaprák - bogaras változata. Úgy nézett ki, mint bármelyik másik büfé, viszont minden étel fő összetevője a tücsök.
A sorban állt egy nő, aki óvatosan kanalazta a tányérjára a darált tücskökkel megrakott, kevergetve sült koreai üvegtésztát. Az ember azt várta volna, hogy az étkezők elkapkodják a lakomát. Elvégre ők is ott voltak a világ minden tájáról érkező több mint 600 tudós, vállalkozó és környezetvédő között, akik a rovarok ízletessé tételét célzó küldetés keretében érkeztek Szingapúrba. A konferencia neve mindent elárult - Rovarok a világ élelmezéséért.

Még többen érkeztek a rovarokkal teli büféhez. A szokásos ételek voltak, egyesek szerint: vadon fogott barramundi citromfűvel és lime-mal átitatva, grillezett szűzpecsenye hagymalekvárral, kókuszos zöldséges curry - csak rovarokból. 
Az ENSZ szerint mintegy kétmilliárd ember, a világ népességének mintegy negyede már most is rovarokat fogyaszt a mindennapi étrendje részeként.

Még több embernek kellene csatlakoznia hozzájuk, akik a rovarokat egészséges és zöld választásként hirdetik. De vajon elég-e a bolygó megmentésének lehetősége ahhoz, hogy az emberek megkóstolják a bogarakat?

Ázsiában bevett szokás, hogy rovarokat is fogyasztanak az emberek - illusztrációForrás: Shutterstock/ gracethang2

Fehérjedús, ízletes rovarok

„Arra kell összpontosítanunk, hogy ízletesek legyenek" - mondta Joseph Yoon New York-i séf, aki a szingapúri séffel, Nicholas Low-val együtt a tücsökkel fűszerezett menüt tervezte a konferenciára. A rendezvényen engedélyt kaptak arra, hogy kizárólag tücsköket használjanak.

Az elképzelés, hogy a rovarok fenntarthatóak és sok tápanyagot tartalmaznak, nem elég ahhoz, hogy szélesebb körben fogyasszák őket, ezért ízletesnek és étvágygerjesztőnek kell lenniük - tette hozzá.

Tanulmányok megállapították, hogy a tücskökben magas a fehérjetartalom. A tenyésztésük pedig jóval kevesebb vizet és földet igényelt, mint az állattenyésztés. Néhány ország a rovarok táplálását ha nem is erőltette, de ösztönözte - írja a BBCSzingapúr nemrégiben 16 bogárfajtát, köztük tücsköket, selyemhernyókat, szöcskéket és mézelő méheket hagyott jóvá élelmiszerként.

Ez a maroknyi ország - köztük az Európai Unió, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea és Thaiföld - egyike azon országoknak, amelyek szabályozzák az ehető rovarok egyelőre kezdeti stádiumban lévő iparát. A becslések 400 millió dollártól 1,4 milliárd dollárig terjednek.

A fenntartható fejlődés és az élelmezési válság kezelésére a rovarok adhatnak megoldást - illusztrációForrás: Shutterstock/ gohty

Az olyan szakácsoknak, mint Nicholas Low, meg kellett találniuk a rovarok „lebontásának" módját, hogy főzhessenek belőlük, mert az emberek nem mindig akarják „eredeti formájukban" megkóstolni őket.
A konferenciára Low újragondolta a népszerű laksa-t, amikor a szokásos halpogácsát darált tücsökből készült pogácsával helyettesítette.

Elmondta, hogy némi munkát igényelt a rovarok földes szagának elfedése is. Az olyan „erős ízű" ételek, mint a laksa, ideálisak voltak, mert az eredeti recept finomságai elterelték az emberek figyelmét a zúzott bogarakról.

Low szerint a tücskök kevés teret hagytak neki a kísérletezésre. Általában mélyhűtöttek, hogy kielégítően ropogósak legyenek, vagy finom porrá őrölték őket, nem úgy, mint a húsokat, ami sokoldalúan felhasználhatóvá teszi a főzést, a párolástól a grillezésig.

A mesterszakács nem tudja elképzelni, hogy minden nap tücskökkel főzzön: „Inkább különleges ételként főzöm, amely egy nagyobb menü része."

Nézd meg a BBC riportját a rovarokból készült ételekkel kapcsolatban:

 

 

Ezek is érdekelhetnek