A rovarok jelenthetik a megoldást a fenntartható fejlődés és az élelmezési válság kezelésére. Egy szingapúri konferencián a mesterszakácsok új ínycsiklandó rovarokból készült ételeket készítettek, hogy népszerűsítsék ezt a sok helyen már elterjedt élelmiszert.
Ínycsiklandó rovarokból készül ételek
„Gondolj úgy a tücsökpogácsára, mint a halpogácsára" - mondta a séf, miközben arra biztatta a büfésorban álló férfit, hogy kóstolja meg a gőzölgő, fűszeres lakszát - egy kókuszos tésztalevest -, amely tele van texturált tücsökfehérjével.
A laksza mellett egy tányér chilis tücsök volt, egy kedvelt szingapúri étel - a gazdag, édes chiliszószba mártott, kevergetve sült iszaprák - bogaras változata. Úgy nézett ki, mint bármelyik másik büfé, viszont minden étel fő összetevője a tücsök.
A sorban állt egy nő, aki óvatosan kanalazta a tányérjára a darált tücskökkel megrakott, kevergetve sült koreai üvegtésztát. Az ember azt várta volna, hogy az étkezők elkapkodják a lakomát. Elvégre ők is ott voltak a világ minden tájáról érkező több mint 600 tudós, vállalkozó és környezetvédő között, akik a rovarok ízletessé tételét célzó küldetés keretében érkeztek Szingapúrba. A konferencia neve mindent elárult - Rovarok a világ élelmezéséért.
Még többen érkeztek a rovarokkal teli büféhez. A szokásos ételek voltak, egyesek szerint: vadon fogott barramundi citromfűvel és lime-mal átitatva, grillezett szűzpecsenye hagymalekvárral, kókuszos zöldséges curry - csak rovarokból.
Az ENSZ szerint mintegy kétmilliárd ember, a világ népességének mintegy negyede már most is rovarokat fogyaszt a mindennapi étrendje részeként.
Még több embernek kellene csatlakoznia hozzájuk, akik a rovarokat egészséges és zöld választásként hirdetik. De vajon elég-e a bolygó megmentésének lehetősége ahhoz, hogy az emberek megkóstolják a bogarakat?
Fehérjedús, ízletes rovarok
„Arra kell összpontosítanunk, hogy ízletesek legyenek" - mondta Joseph Yoon New York-i séf, aki a szingapúri séffel, Nicholas Low-val együtt a tücsökkel fűszerezett menüt tervezte a konferenciára. A rendezvényen engedélyt kaptak arra, hogy kizárólag tücsköket használjanak.
Az elképzelés, hogy a rovarok fenntarthatóak és sok tápanyagot tartalmaznak, nem elég ahhoz, hogy szélesebb körben fogyasszák őket, ezért ízletesnek és étvágygerjesztőnek kell lenniük - tette hozzá.
Tanulmányok megállapították, hogy a tücskökben magas a fehérjetartalom. A tenyésztésük pedig jóval kevesebb vizet és földet igényelt, mint az állattenyésztés. Néhány ország a rovarok táplálását ha nem is erőltette, de ösztönözte - írja a BBC. Szingapúr nemrégiben 16 bogárfajtát, köztük tücsköket, selyemhernyókat, szöcskéket és mézelő méheket hagyott jóvá élelmiszerként.
Ez a maroknyi ország - köztük az Európai Unió, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea és Thaiföld - egyike azon országoknak, amelyek szabályozzák az ehető rovarok egyelőre kezdeti stádiumban lévő iparát. A becslések 400 millió dollártól 1,4 milliárd dollárig terjednek.
Az olyan szakácsoknak, mint Nicholas Low, meg kellett találniuk a rovarok „lebontásának" módját, hogy főzhessenek belőlük, mert az emberek nem mindig akarják „eredeti formájukban" megkóstolni őket.
A konferenciára Low újragondolta a népszerű laksa-t, amikor a szokásos halpogácsát darált tücsökből készült pogácsával helyettesítette.
Elmondta, hogy némi munkát igényelt a rovarok földes szagának elfedése is. Az olyan „erős ízű" ételek, mint a laksa, ideálisak voltak, mert az eredeti recept finomságai elterelték az emberek figyelmét a zúzott bogarakról.
Low szerint a tücskök kevés teret hagytak neki a kísérletezésre. Általában mélyhűtöttek, hogy kielégítően ropogósak legyenek, vagy finom porrá őrölték őket, nem úgy, mint a húsokat, ami sokoldalúan felhasználhatóvá teszi a főzést, a párolástól a grillezésig.
A mesterszakács nem tudja elképzelni, hogy minden nap tücskökkel főzzön: „Inkább különleges ételként főzöm, amely egy nagyobb menü része."
Nézd meg a BBC riportját a rovarokból készült ételekkel kapcsolatban: