A nagy fehér cápa már ezeken az európai partszakaszokon is felbukkanhat

Az úszók már régóta tisztában vannak azzal, hogy számos cápafaj tartózkodik az Egyesült Királyságot körülvevő vizekben. A jövő hónapban tengerbiológusok érkeznek, hogy ellenőrizzék a szigetország vizeit és kiderítsék, jelen van-e a félelmetes csúcsragadozó, a nagy fehér cápa.

A nagy fehér cápa egyre több partszakaszt hódít meg a globális felmelegedés miattForrás: Shutterstock/NNER

Az Ocearch csapata azt mondja, hogy „hiteles beszámolókra reagálnak, amelyek az Egyesült Királyság déli és északi határai mentén tett megfigyelésekről szólnak".

A kutatás az Ocearch Save the Med kampányának részét képezi, amelynek keretében Franciaország, Írország és Spanyolország vizeit vizsgálják át a kutatók, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek a kritikusan veszélyeztetett nagy fehér cápa populációról. Nemrég mi is írtunk róla, hogy előfordulnak-e nagy fehér cápák a Földközi-tengerben.

Az alábbi videóban Horvátországban, a parthoz közel találkozik egy úszó a nagy fehér cápával:

A fehér cápa és a globális felmelegedés

Az Egyesült Királyságban idén nyáron megnövekedett a cápák észlelésének száma, amit a szakértők a globális felmelegedés miatt melegebbé vált tengereknek tulajdonítanak.

Az észak-devoni Ilfracombe városnál a helybéliek szerint megnőtt az őshonos cápák, valamint a fókák és a tonhalak populációjának észlelése.

A nagy fehér cápákat figyelő tengerbiológusok már felkeresték Dan Hawkes-t, a Reel Deal Charters üzemeltetőjét, aki túrákat szervez a környéken. Ő így nyilatkozott a Daily Mailnek: „Biztosan van néhány az Egyesült Királyság vizeiben, nagyon nagy a valószínűsége. Évről évre látjuk a bennszülött cápafajok számának növekedését. A kékúszójú tonhalak és a fókapopulációk jelenleg nagyon magasak, viszont ez nem lenne így, ha sok nagy fehér cápa lenne a környéken".

A nagy fehér cápa nem csak a Földközi-tengerben él Európa környékén?Forrás: wildestanimal/Shutterstock

A tudósok úgy vélik, hogy a meleg víz és a sok táplálék a veszélyeztetett nagy fehér cápákat arra csábítja, hogy nyáron és ősszel 4000 mérföldet utazzanak északra, hogy az Egyesült Királyságban, Írországban, Franciaországban és Spanyolországban keressenek zsákmányt.

Az 53 éves Paul Simons, a Carick Lee kapitánya elmondta, hogy az elmúlt években a cápák számának növekedését tapasztalták a térségben.

Egyre több cápa bukkan fel, és az utóbbi években egyre több halfajt látunk a Földközi-tengerből. Szerintem a kutatók biztosan találnak majd nagy fehér cápákat. Most olyan halakat fogunk, amilyeneket korábban soha nem fogtunk."

Tavaly a 437 tengeri állatot nyomon követő, Utah állambeli székhelyű Ocearch azt állította, hogy Írország és Cornwall nyáron tökéletes a cápák számára.

Mivel a tenger hőmérséklete gyakran a kellemes 16 Celsius-fok körül mozog, kiválóan alkalmas az éhes fehér cápák számára. Ráadásul az olyan helyek, mint Cornwall és Írország, tele vannak fókákkal, amelyek a fehér cápák legfőbb ételeinek számítanak a delfinek, teknősök, más cápák és néha az emberek mellett – írja a dailystar.com.

Figyelem, az alábbi videóban felkavaró képsorok szerepelnek:

 

Ezek is érdekelhetnek