Medvetámadás miatt meghalt egy román tinédzser – Megoldja a problémát az állatok megtizedelése?

A 19 éves Diana Cazacu túrázás közben medvetámadás áldozata lett a Bukaresttől északra fekvő Bucegi-hegységben. Válaszul a kormány hatályon kívül helyezte a medvevadászatra vonatkozó 2016-os moratóriumot. Ez újra heves vitát robbantott ki arról, hogy mit kezdjen Románia a növekvő medvepopulációjával, amely Oroszországon kívül a legnagyobb Európában.

Az utóbbi időben egyre több a medvetámadás Európában -  illusztráció.Forrás: Shutterstock/Michal Ninger

A Salvamont központ, a román hegyimentő szolgálat munkatársai nyugalmat és hatékonyságot sugároznak magukból. Amikor Diana és barátja július 9-én 15:00 órakor pánikszerűen felhívták a 112-es segélyhívó számot, a hívást ide irányították.
Az ügyeletes, Sergiu Frusinoiu, azonnal elindult két csapattal. Az egyik fentről, a másik lentről közelítette meg az eset helyszínét. A medvék ritkán támadnak emberre, kivéve önvédelemből - így Sergiu feltételezte, hogy ez egy egyszerű mentőakció lesz. A helyszínen megtalálták a nő kétségbeesett barátját. A medve megragadta Dianát, és a szakadékba dobta. Kötélen ereszkedtek le, és a medvét az áldozat fölött állva találták.

A medve megtámadta a mentőcsapatot, akik paprikaspray-vel, petárdákkal és kövekkel védekeztek, amíg egy vadász meg nem érkezett, és le nem lőtte a medvét. Diana számára már késő volt.
Diana hibája az volt, hogy elfutott, amikor szembekerült a medvével. Sergiu ezekben a hegyekben nőtt fel, és már több százszor találkozott medvékkel, mindenféle incidens nélkül.

Mintegy 8000 medve él a Kárpátok ívében, Európa egyik utolsó vadonjának számító vidékén, élőhelyüket a fakitermelés, a városok terjeszkedése és a turizmus folyamatosan erodálja.

Az általános tanács az, ha a medvék területén járunk, zajt kell csapni. Ha medvével találkozunk, maradjunk csendben és mozdulatlanul, majd lassan hátráljunk el. Akárcsak egy kutyánál, a legrosszabb, amit tehetsz, ha elfutsz, mert biztosan követni fog.

A gyalogösvény aljánál világossá válik, miért volt a medve az ösvényen. Három nagyméretű kommunális szemetes, az egyik körül egy ketrec maradványai állnak az ég felé nyitva. Az egyiket felborították, és nagy területen rothadó étel, konzervdobozok és műanyag van szétszórva.

A képen egy barna medve fosztogatja a hulladéktárolót BrassóbanForrás: Biosphoto via AFP/Pierre Huguet

Tanczos Barna volt környezetvédelmi miniszter a szerzője annak az új törvénynek, amelyet a képviselőház elfogadott és Klaus Iohannis elnök júliusban jóváhagyott. Ez amely lehetővé teszi, hogy az emberek a következő 18 hónapban legfeljebb 500 medvét megöljenek.

„A medvepopuláció naponta, havonta, évente növekszik Romániában, így ha nem teszünk valamit, akkor több ezer, tízezer medvénk lesz, ami nem jó az embereknek, és nem jó a medvéknek sem" - mondta Tanczos. „Tehát meg kell teremtenünk az ellenőrzést, egyensúlyra van szükségünk az ember-medve kapcsolatokban, a konfliktusokban és a kapcsolatokban".

A munténiai Bușteniben történt a napokban, hogy egy férfi összetalálkozott egy anyamedvével és bocsaival a városban kutyasétáltatás közben. A férfit a kutyája mentette meg:

Megoldás a medvék kilövése?

Cristi Remus Papp, a Worldwide Fund for Nature nagyragadozókkal foglalkozó részlegének vezetője szerint az új törvény nem fog javítani a helyzeten, sőt, akár ronthat is rajta.
Elismeri, hogy egyre több a "problémás" medve, de nincsenek pontos statisztikák arról, hogy összességében hány medve van.
Mindenesetre szerinte nem a szám a lényeg: A konfliktusok kiváltó okaival kell foglalkoznunk, kezdve a medvék tömeges etetésével a települések közelében és a turisztikai területeken az utak mentén".
A kommunista idők óta a vadászegyesületeket törvény kötelezi a medvék etetésére - ez a gyakorlat eredetileg arra szolgált, hogy könnyebbé tegye a medvék kilövését, és távol tartsa őket a városoktól, de ma már részben az utazásszervezők miatt történik, akik garantálni akarják a medvék látványát az ügyfeleiknek.

Élelemre várakozó medve a Hargita megyei Szent Anna-tó felé vezető úton, Sepsibükszád közelébenForrás: MTI/Kátai Edit

A közösségi média tele van olyan videókkal, amelyeken turisták az autójukból etetik a medvéket.
Más medvevadászati módszereket is kipróbáltak már, némi sikerrel - például a medvék elkábítását és elszállítását a hegyek vadon élő területeire. Most azonban, hogy a medvék megszokták, hogy kukákat fosztogatnak vagy élelemért koldulnak, még a természetvédők is azt mondják, hogy a medvék kiirtásának talán nincs alternatívája.

Szin János utazásszervező szerint nem a megfelelő medvéket fogják kilőni. „A nagytestű hímeket lövik majd le, akik segítenek a populáció alacsonyan tartásában, mert megölik a kölyköket, hogy párosodhassanak az anyjukkal." A férfi szerint az orvvadászok, akik megpróbálják ellopni a medvebocsokat, szintén problémát jelentenek. Attól tart, hogy a vadászok a világ minden tájáról Romániába fognak özönleni - az egyetlen helyre, ahol medvebőrt és koponyát zsákmányolhatnak, hogy aztán otthon a falukra akasszák - írja a bbc.com. 

A jó gyakorlat egyik példája Tusnádfürdő városa

„2021-ben 220 medvére vonatkozó riasztásunk volt. Idén eddig csak 3" - meséli büszkén Butyka Zsolt polgármester. Önkormányzata 14 takaros, rozsdamentes acélból készült medvebiztos kukát vásárolt, 50 gyümölcsfát vágott ki a városban, és rendszeresen felvilágosító kampányt tartott a lakosságnak.
A városháza mellett egy plakáton ez olvasható: „Ha etetsz egy medvét, megölsz egy medvét."

 Az alábbi videóban egy autóúton bóklászó és élelmet kolduló medvével való találkozást nézhetsz meg:

 

 

Ezek is érdekelhetnek