Itt van a legtöbb kígyó Magyarországon

A legtöbb kígyó Magyarországon a Balaton környékén fordul elő. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói a kockás sikló-populációk vizsgálata során meglepő eredményekre jutottak.

A legtöbb kígyó Magyarországon a Balatonnál található, ahol nagy számban élnek kockás siklókForrás: Shutterstock/Kalina-11

A legtöbb élőlényre negatív hatással van az ember térnyerése, a természetes élőhelyek eltűnése, a klímaváltozás, a fény-és zajszennyezés vagy a szemetelés. Ám szerencsére vannak olyan állatok, amelyek képesek alkalmazkodni az emberiség által megváltoztatott környezeti tényezőkhöz. Mivel a hüllők világszerte nagyon megszenvedik a környezeti- és éghajlati változásokat, ezért a magyar kutatók a Balaton partján, a mesterséges tóparti élőhelyek hatását vizsgálták a kockás siklókra nézve.

A Balaton partján összesen 25 helyszínen, egyenként 250 méter hosszú területeken, kikötőknél és sétányokon vizsgálták a kígyók egyedszámát. Eredményeik szerint a városi területek mérete, az utakkal való borítottság, a főutak közelsége és a mesterséges kőszórás területe miatt több a kockás sikló a Balaton-parti helyeken.

A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy az ember által létrehozott mesterséges felületek (pl. partmenti bazalttömbök) között nagyobb biztonságban vannak a rájuk vadászó ragadozóktól. Eközben több és jobb táplálékforrás várja őket, ami pedig pozitívan hat a kockás siklók túlélésére és szaporodására.

Viszont egy korábbi kutatásuk arra mutatott rá, hogy minél nagyobb egy kikötő a Balatonnál, annál jobban leromlik a siklók populációja, mivel a nagyobb forgalom több emberi zavarást és szennyezést jelent – írja a hun-ren.hu.

Az akár 100 centiméter hosszúságúra megnövő kockás sikló Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 forint. Az emberre és a háziállatokra nem jelent veszélyt. 

Ha többet szeretnél megtudni erről a különleges állatról, nézz bele az alábbi videóba:

 

 

Ezek is érdekelhetnek