Ezen a strandon a cápáktól a mesterséges intelligencia óvja meg az úszókat

Nyári reggeleken a helyi gyerekek szívesen gyűlnek össze a kaliforniai Padaro Beach-en, hogy megtanuljanak szörfözni a szelíd, vadvízi hullámokon. Néhány évvel ezelőtt a strand a fiatal fehér cápák kedvelt tartózkodási helyévé is vált. Ez vezetett a SharkEye program elindításához, amely drónok segítségével figyeli, mi történik a hullámok alatt.

A strandon a gyülekező cápáktól a mesterséges intelligencia óvhatja meg a fürdőzőket - illusztrációForrás: Shutterstock/ Fotoaerian

Ha cápát észlelnek, a SharkEye SMS-t küld annak a mintegy 80 embernek, akik feliratkoztak a riasztásra, köztük a helyi vízimentőknek, a szörfboltok tulajdonosainak és a leckéket adó gyerekek szüleinek.

Az elmúlt években más programokban New Yorktól Ausztráliáig drónokat használtak a strandolók biztonságának megőrzésére. Ehhez a drónpilótának a képernyőre kell koncentrálnia, meg kell küzdenie a háborgó vízzel, miközben elvakítja a napfény. Így kell megkülönböztetnie a cápákat a suposoktól, a fókáktól és a hullámzó hínároktól. Egy tanulmány szerint az ember által felügyelt drónok csak az esetek 60%-ában észlelik a cápákat.

A SharkEye - részben kutatási program, részben közösségi biztonsági eszköz - az általa gyűjtött videót a cápák viselkedésének elemzésére használja. A felvételeket betáplálja egy számítógépes tanulási modellbe is. Ez egyfajta mesterséges intelligencia technológia, amely lehetővé teszi a számítógépek számára, hogy információkat nyerjenek a képekből és videókból. Így megtanulja észlelni a nagy fehér cápákat a Santa Barbara városához közeli Padaro Beach közelében.

„A cápafelismerés automatizálása ... nagyon hasznos lehet más kaliforniai közösségek számára is" - mondta a CNN-nek Neil Nathan, a projekt tudósa.

Emberi vs. mesterséges intelligencia a cápafelismerés szolgálatában

A drónok népszerűségének növekedése és a közösségi média elterjedése miatt úgy tűnhet, hogy a cápák mindenhol ott vannak. Ezen az sem segít, hogy az óceánok melegedő hőmérséklete új élőhelyekre szorítja a cápákat, és hogy a fiatal fehér cápák szeretnek a part közelében lenni, így a strandolók számára jobban láthatóvá válnak.

A cápatámadások mégis ritkák. 2023-ban világszerte 69 ember volt provokálatlan harapás áldozata - ami megfelel a 2018 és 2022 közötti 63 éves átlagos incidensnek. Közülük mindössze 10-en haltak meg.

Bár a Padaro Beachen még nem jegyeztek fel halálos kimenetelű támadást, a közösség egyes tagjai aggódtak, amikor cápák kezdtek ott garázdálkodni.

Ezért a SharkEye körülbelül öt éve rendszeresen végez drónrepüléseket a partvidék megfigyelésére, és egyszer egyetlen nap alatt 15 fiatal fehér cápát észlelt.

A nagy fehér cápa elsődlegesen nem emberekre vadászik - illusztrációForrás: Terry Goss/Wikipedia

A korai tesztek azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia technológiája már most „hihetetlenül jól" működik, sokkal több cápát észlel, mint az ember. Néha olyan cápákat is, amelyeket az ember nem vett észre, mert túl mélyen úszott - mondja Nathan.

„A közösségek azt szeretnék, ha a tudás birtokában könnyebben és biztonságosabban megoszthatnák a vizet ezekkel az élőlényekkel" - mondta Nathan. „A cápák egy hihetetlen faj, amelyről még mindig folyamatosan tanulunk új dolgokat."

Mesterséges intelligencia a vadvilág védelmében

A mesterséges intelligencia technológiákat számtalan módon hasznosítják az ember és a vadon élő állatok közötti konfliktusok enyhítésére. Indiában a mesterséges intelligenciát támogató kamerák figyelmeztetik a falusiakat, ha tigrisek közelednek a jószágaikhoz, Ausztráliában pedig technológiát használnak néhány veszélyes állat kezelésére.

A Ripper Corp és akadémikusai úttörő munkát végeztek a világon az első cápaazonosító algoritmusok kifejlesztésével, amelyeket néhány évvel ezelőtt drónokban alkalmaztak. A szoftver legújabb verzióját az ausztrál Queensland államban, Mexikóban és a Karib-térségben tesztelik a cápák és krokodilok felderítésére - írja a cnn.com. 

Nézd meg, mennyire közel úsznak a cápák a fürdőzőkhöz a tengerben.

Figyelem a videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat tartalmaz.

 

Ezek is érdekelhetnek