Ez a híres thaiföldi város háborúban áll a brutális makákóbandákkal

A híres thaiföldi város, Lopburi, más néven „Majomváros" nem akarja megölni a makákókat. Viszont egy ravasz módszerrel próbálja megfékezni a lakosokat terrorizáló majmok növekvő létszámát. Az agresszív makákók által elözönlött város új stratégiát fogadott el, hogy visszaszerezze az irányítást az utcai majombandáktól.

Az agresszív makákók nagyon megnehezítik a thaiföldi város életét - illusztrációForrás: Shutterstock/ FrameFemme

A thaiföldi Lopburi híres az ott élő makákómajmokról, ezért Majomvárosnak nevezték el. Áprilisban azonban a kormány háromlépcsős béketervet jelentett be, amelynek célja a majmok többségének befogása, sterilizálása és újbóli elhelyezése.

A hatóságok szerint fokozzák a majmok ivartalanítására irányuló erőfeszítéseket, mivel egyre erősödött az erőszak a város emberi lakói ellen. Az elmúlt 10 évben mintegy 2600 majmot ivartalanítottak az egyre növekvő számuk visszaszorítása érdekében.

A Bangkoktól nagyjából 100 mérföldre északra fekvő város a kíváncsi turisták egyik fő vonzereje lett, de ahogy a makákók száma megnőtt, a régóta szenvedő helyieknek elegük lett.

Lopburi polgármestere „elhagyatott városként" jellemezte a települést, mivel az otthonokat és az embereket egyre több támadás érte, és a vállalkozásokat áttelepítették, hogy elkerüljék a vérengzést.

A befogott makákókat végül egy 3000 hektáros, természetvédelmi területhez hasonló helyen engedik majd szabadon, de jelenleg a városban szétszórt nagy ketrecekben tartják őket.
Ide tartozik a Lopburi délnyugati külvárosában található Majomkert is, ahol mintegy 300 majmot tartanak ketrecben, amelyek etetéskor megvadulnak - írja a The Telegraph.

Az agresszív makákók folyton inzultálják a lakosokatForrás: Anadolu via AFP/Valeria Mongelli

A város egyik részén egy buddhista templom épített egy szabadtéri ketrecet egy kilátó platformmal a látogatók számára, ahol további 300 majmot helyeztek el.

A helyszínen saját klinikán sterilizálják a majmokat, ahol minden egyes makákóra rá van tetoválva, hogy mikor és hol ivartalanították őket.

Sunita Wingwan állatorvos elmondta a lapnak: „Azért sterilizáljuk őket, hogy leküzdjük a túlszaporodás problémáját, de beoltjuk őket olyan betegségek ellen is, mint a veszettség, amely átterjedhet az emberre.

A Bangkok Post szerint a Lopburi tartományi rendőrség vezetője jóváhagyta, hogy a rendőrök csúzlikat használjanak az agresszív makákók ellen a közelmúltban megnövekedett incidensek közepette - írja a dailystra.co.uk. 

Suttipong Kaemtubtim, a város nemzeti parkok osztályának munkatársa elmondta, hogy a makákókat azért nehéz befogni és elszállítani, mert a majmok társadalmában osztályrendszer van, és bandákba tömörülve működnek.

„Minden banda élén áll egy nagyobb hím majom, aki a kíséretével együtt a legjobb státuszú. A fiatalabb, erős majmok pedig harcolhatnak a feljebb jutásért. A bandákon belül kell befognunk a csapatokat, és mindegyiket más-más ketrecbe kell tennünk, hogy megakadályozzuk, hogy egymás ellen harcoljanak az élelemért és a helyért, mert mindannyian nagyon territoriálisak."

Nézd meg a híres thaiföldi városban, Lopburiban készült felvételeket a majomhordákról:

 

 

Ezek is érdekelhetnek